Τρίτη, Νοεμβρίου 26, 2024

«Στη μνήμη του συμπατριώτη μου Υπάτιου Περδίου» | Μαρίνα Καραγάτση | Εκδόσεις 'Αγρα...

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS το Θέατρο Πορεία και οι Εκδόσεις Άγρα , σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση στη μνήμη της ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ (1936-2024) και την ταυτόχρονη παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο : «Στη μνήμη του συμπατριώτη μου Υπάτιου Περδίου» που έγραψε η συγγραφέας το 2016 και αποτελεί το τελευταίο ολοκληρωμένο της κείμενο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Λίζη Τσιριμώκου Ομότιμη Καθηγήτρια Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του ΑΠΘ, Δοκιμιογράφος και Μεταφράστρια

Χριστίνα Ντουνιά Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αντώνης Κωτίδης Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Αντωνίου Ιστορικός, διδάκτορας της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού Πόπη Πολέμη Επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ιστορικός, Βιβλιογράφος, Δοκιμιογράφος και Επιμελήτρια εκδόσεων

Σταύρος Πετσόπουλος Εκδότης και Επικεφαλής των «Εκδόσεων Άγρα»

Λεωνίδας Εμπειρίκος Ιστορικός

Βαγγέλης Λουκίσας Eμπειροτέχνης σκηνοθέτης

Μαίρη Μικέ Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ

Δημήτρης Τάρλοου Καλλιτεχνικός Διευθυντής θεάτρου Πορεία, Σκηνοθέτη

Προβολές:

    "Φωτογραφικό υλικό από την ζωή της Μαρίνας"


    "Αποσπάσματα από την παράσταση το Ευχαριστημένο"


    "Αποσπάσματα από κοινές συνεντεύξεις Μαρίνας & Δημήτρη"


    "Η Άνδρος της Μαρίνας Καραγάτση", ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Λουκίσα

 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Η Άνδρος της Μαρίνας Καραγάτση - Ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Λουκίσα

Η  αφήγηση της Μαρίνας Καραγάτση για την τριετή παραμονή της στην Άνδρο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και η γνωριμία της με τον άγνωστο κόσμο του νησιού όπως απεικονίζεται στο φωτογραφικό της φακό της. Ένα ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Λουκίσα από την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου με τη συλλογή και ψηφιοποίηση ερασιτεχνικών φιλμ 8mm και super8 της εποχής.

A narration by Marina Karagatsi about her three year stay on Andros at the end of the 70s; her acquaintance with the unknown facets of the island as seen through her camera. A short documentary by Vangelis Loukisas and  the Andros Cinema Club, made possible after collecting and digitizing 8mm and super8 amateur films of the time.

Η Μαρίνα Καραγάτση φωτογραφίζει προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70–αρχές του ’80 την Άνδρο, τους ανθρώπους της και τα κτίρια, σε ένα μεταιχμιακό όριο πριν τη ραγδαία αλλαγή και την ταχύρρυθμη εξέλιξη. Διασώζεται ένας κόσμος αιώνων, προτού εμφανιστούν οι επιδοτήσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, κόσμος που έμοιαζε ασάλευτος. Τα βόδια με το υνί μοιάζουν να έρχονται από τα χρόνια του Ησίοδου. Τα αλώνια δείχνουν προϊστορικά. Οι περίτεχνες και πολυσύνθετες μοναδικές ανδριώτικες λιθοδομές, οι οποίες στην πλειονότητά τους έχουν σήμερα σοβαντιστεί, έρχονται από έναν παρελθόντα χρόνο – πριν αλλάξουν οι τεχνικές.

Τα ρούχα και τα υφάσματα είναι άλλα. Και οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, πριν την ενοποίηση του στύλ από την τηλεόραση. Τα μοναδικά πορτραίτα της Μαρίνας Καραγάτση, εστιασμένα στο βλέμμα των φωτογραφιζόμενων, με τη δύναμή τους και τη βαθιά ανθρώπινη και φιλική ματιά της φωτογράφου, ξεφεύγουν από την παγίδα της γραφικότητας και του φολκλόρ.

Ένας κόσμος εκατονταετηρίδων, ο οποίος όμως φέρει τα σημάδια του επερχόμενου κόσμου, σε συνδυασμό με τον κοσμοπολιτισμό της ναυτοσύνης, που αποτελεί τη μοναδική ιδιομορφία αυτού του νησιού.

Μια εικονογραφική ελεγεία για τον τόπο, τους ανθρώπους και τα έργα τους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Μαρίνα Καραγάτση, κόρη του συγγραφέα Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936.

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε κυρίως με τη λαϊκή λιθογλυπτική της Άνδρου (Λίθινες εικόνες της Άνδρου, 1990, Μαρμάρινα τέμπλα στην Άνδρο τον 19ο αιώνα, 1993, Κτητορικές πλάκες της Άνδρου, 1996).

Το 2008 δημοσίευσε στις Εκδόσεις Άγρα το πεζογράφημα Το Ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι, που τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού Διαβάζω το 2009.

΄Εχει έναν γιο, τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Δημήτρη Τάρλοου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

WINNERS' CONCERT – CONCURSO TENOR VIÑAS – Gran Teatre del Liceu

Founded in 1963 by Jacint Vilardell to commemorate the Catalan tenor Francisco Viñas, the Competition has become one of the major contests i...