Τετάρτη, Νοεμβρίου 20, 2024

Πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά , ώστε να απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα που έχουν πάνω

 https://www.fda.gov/files/styles/main_image_medium/public/Cleaning-fruits-and-vegetables-%281600x900%29.png?itok=ob30YyE0

Μελέτη / Πώς πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά

Νέα μελέτη ερευνά τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να καθαρίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά ώστε να απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα που έχουν πάνω.

Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται ώστε να μεγαλώνουν την απόδοση των καλλιεργειών, ενώ σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση της μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Οι καταναλωτές συνήθως πλένουν τα φρούτα ώστε να καταφέρουν να διώξουν τα υπολείμματα, όμως είναι αυτό αρκετό για να απομακρύνει τα φυτοφάρμακα;

Έρευνα από την American Chemical Society, αποκάλυψε πως το διάλυμα μαγειρικής σόδας βρέθηκε ότι είναι το πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από το δέρμα φρούτων.

Πώς πρέπει πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά

  • Ξεκινήστε πλένοντας σωστά τα χέρια σας με σαπούνι ή νερό, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν μεταφέρονται μικρόβια από τα χέρια σας στα φρέσκα προϊόντα.
  • Για το πλύσιμο λαχανικών γεμίστε τον (καθαρό) νεροχύτη της κουζίνας σας με κρύο νερό και προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.
  • Μουλιάστε φρούτα και λαχανικά για περίπου δεκαπέντε λεπτά, ξεπλύνετε με κρύο νερό και στεγνώστε. Εξαιρέσεις από τη χρήση αυτού του πλυσίματος είναι τα μούρα ή άλλα μαλακά φρούτα και λαχανικά, τα οποία πρέπει να καθαριστούν, αλλά φροντίστε να τα ξεπλύνετε γρήγορα με το διάλυμα μαγειρικής σόδας.
  • Χρησιμοποιήστε τρεχούμενο νερό και τρίψτε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά με τα χέρια σας για να αφαιρέσετε τους ρύπους και τους επιφανειακούς μικροοργανισμούς.
  • Για να προχωρήσετε στην εξάλειψη των βακτηρίων ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα λαχανικών κατά το πλύσιμο των προϊόντων με παχύ δέρμα και πετάξτε τα εξωτερικά φύλλα των φυλλωδών πράσινων λαχανικών όπως το λάχανο και το μαρούλι πριν από το πλύσιμο.
  • Μια καλή συμβουλή είναι να αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στους μικροοργανισμούς να εισέλθουν στο στέλεχος ή στο άκρο του προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: