Δευτέρα, Νοεμβρίου 18, 2024

Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα στον «τροχό της ευημερίας» του ΟΟΣΑ για 35 χώρες

 https://www.epohi.gr/Uploads/articles/big/241116224222645.jpg


Η "δημιουργική αριθμητική" δείχνει το ανάστημά της κυβέρνησης 

Ιωάννα Δρόσου: Τι ψηφίζουμε στις 25 Ιούνη;Ιωάννα Δρόσου

Το ότι η ελληνική κυβέρνηση βάλλεται από ΜΜΕ είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Και όμως. «Κινείται στη σφαίρα του κωμικού η προσπάθεια ορισμένων μέσων να εμφανίζουν την Ελλάδα ως τη χειρότερη χώρα του κόσμου», γράφει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Και δεν μένει εκεί, κάνει λόγο για «δημιουργική στατιστική και κοπτοραπτική» με στόχο «να μηδενίσουν την προσπάθεια που γίνεται». Από κοντά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ο οποίος κατηγορεί «μέσα φιλικά προς την αντιπολίτευση» ότι «παρουσιάζουν τη μισή αλήθεια». Η αφορμή για την ξέχειλη αγανάκτηση του κυβερνητικού επιτελείου ήταν το πώς παρουσιάστηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ευζωία σε 38 χώρες-μέλη του Οργανισμού. Και σύμφωνα με την κυβέρνηση έγινε επιλεκτική απομόνωση δεικτών και αποσιωπήθηκαν άλλοι δείκτες που δείχνουν την Ελλάδα μια χώρα… ακμάζουσα.

Ο τροχός της… ατυχίας

Ας παραθέσουμε τα ευρήματα του ΟΟΣΑ. Ο «τροχός της ευημερίας» του ΟΟΣΑ δείχνει τα δυνατά και αδύνατα σημεία κάθε χώρας με βάση 11 συνιστώσες (πολιτική δέσμευση, εισόδημα και πλούτος, στέγαση, εργασία και ποιότητα εργασίας, υγεία, γνώσεις και δεξιότητες, ποιότητα περιβάλλοντος, υποκειμενική ευημερία, ασφάλεια, ισορροπία εργασίας-ζωής και κοινωνική σύνδεση). Η Ελλάδα έχει αρνητικές επιδόσεις, δηλαδή κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ σε τουλάχιστον έναν υποδείκτη από κάθε συνιστώσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες επιδόσεις σε μισθολογικά θέματα, με τον τρίτο χειρότερο μισθό ανάμεσα στις 35 χώρες, ενώ έχει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Εν συνόλω, στον δείκτη βιοτικού επιπέδου (συνυπολογίζονται το διαθέσιμο εισόδημα, το προσδόκιμο ζωής και η εκπαίδευση) η Ελλάδα για το α τρίμηνο του 2024 παίρνει 79,52, τη στιγμή που ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 125.  Ακόμα καταγράφει τη μεγαλύτερη επιδείνωση μεταξύ 2010-2019 αλλά και χειροτέρευση μεταξύ 2019-2022 (4η χαμηλότερη θέση). Ακόμα, η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό πολιτών με οικονομική δυσχέρεια που δήλωναν κατά το 2019-2023 ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ενώ οι Έλληνες καταγράφουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τη ζωή. Στο ερώτημα «εάν εμπιστεύεστε τους άλλους», η Ελλάδα είναι πέμπτη από το τέλος και εξίσου χαμηλά είναι τα ποσοστά εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (6η από το τέλος). Τέλος, ως προς τις ανισότητες, η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ανισότητα πλούτου και είναι τελευταία στην ισότητα εκπροσώπησης των δύο φύλων στην πολιτική.  Εν ολίγοις, η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι κόλαφος για την κυβέρνηση και γιατί στους δείκτες που αφορούν την προηγούμενή της θητεία (2019-2022), η Ελλάδα καταγράφει επιδείνωση, αν όχι αρνητικό ρεκόρ. Το υπουργείο Οικονομικών, λοιπόν, κατηγορεί όσα μίντια ανέλυσαν τον «τροχό» ότι παραγνώρισαν τη δεκαετή κρίση και μαγείρεψαν τα στοιχεία.

Δημιουργική… επιτυχία

Φαίνεται, όμως, πως είναι πολλά και συνεχή τα χτυπήματα που δέχεται η κυβέρνηση, καθώς σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις στατιστικές υπηρεσίες, η Ελλάδα έχει αρνητική επίδοση και συχνά καταγράφει ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, για παράδειγμα, που η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην ΕΕ (6,2% έναντι 2,1 του ευρωπαϊκού μέσου όρου) και τον χαμηλότερο ετήσιο μισθό πλήρους απασχόλησης, ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του πανηγυρίζει ότι «η ανεργία έχει φτάσει σε χαμηλό δεκαπενταετίας, στο 9,4%». Εδώ είναι η κυβέρνηση αυτή που κάνει δημιουργική επιλογή δεικτών καθώς στην ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι ανέρχονται στο 9,3% για τον Σεπτέμβριο, όταν στη ΔΥΠΑ τα ποσοστά ανεργίας φτάνουν στο 16,5%. Η απόκλιση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ με προσμετρά στα ποσοστά ανεργίας τους μακροχρόνια άνεργους, στους οποίους η Ελλάδα κατέχει ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Παράλληλα, η ΝΔ έρχεται αντιμέτωπη και με συνεχείς διαψεύσεις στην εικόνα που παρουσιάζει, όπως συνέβη το τελευταίο διάστημα με τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου ή των απογευματινών ιατρείων, καθώς και με αποκαλύψεις για αδράνεια ή συγκάλυψη, όπως συμβαίνει με τα Τέμπη ή την ΛΑΡΚΟ. Και συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια και νέα μέτωπα, με τελευταίο τις αυξήσεις στο ρεύμα κατά 32,61% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Σε όλα αυτά, κυβερνητικά στελέχη ψεύδονται ασύστολα, με ορισμένα μίντια να επιχειρούν να κάνουν έλεγχο των στοιχείων και να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς, και αυτό να προκαλεί την μήνιν της κυβέρνησης, ότι βάλλεται!

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πέτυχε καθαρή αύξηση του εισοδήματος έως και 7,5% με μια συλλογιστική πέρα από κάθε λογική. Συγκεκριμένα από την εξίσωσή του αφαίρεσε τον πληθωρισμό, για να καταλήξει ότι «μένει κάτι στην τσέπη». Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έφτασε να πει ότι ο πληθωρισμός είναι αρνητικός (ότι εξαφανίζεται δηλαδή η πληθωριστική κρίση και οι τιμές μειώνονται): «στα σούπερ μάρκετ έχουμε αρνητικό πληθωρισμό μεταξύ 1 και 2%», δήλωσε στον ΣΚΑΊ με τους δημοσιογράφους της εκπομπής Αταίριαστοι να μην τον ρωτούν «πόθεν προκύπτει αυτό;». Για την ιστορία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Οκτώβριο (καθόλου αρνητικός δεν είναι) και στα τρόφιμα καταγράφηκε αύξηση τιμών κατά 1,5% (καθόλου μείωση δεν είναι).

Προσθαφαιρέσεις

Προσθαφαιρέσεις στην εξίσωση έκανε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής, κατά τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, όταν συμπέρανε ότι «φέτος ήμασταν κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας στις καμένες εκτάσεις», με την WWF  να τον διαψεύδει και να παραθέτει τα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι υπολογίζοντας και τις πυρκαγιές κάτω των 300 στρεμμάτων, που αφαιρέθηκαν από την πρόσθεση που έκανε η κυβέρνηση, στη χώρα μας καταγράφονται συνολικά περίπου 500.000 στρ. καμένων εκτάσεων, όπως είναι ο μέσος όρος εικοσαετίας. Και με αυτό το γινόμενο που έφτιαξε πήγε στην COP29, για να εξυφάνει ένα success story με το 112 και να θέλει να το εξάγει ως «καλή πρακτική», όταν από παντού προκύπτει ότι η τακτική «άσε το να καεί» δεν μπορεί να αποτελεί σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Πώς αλλιώς, όμως, θα μπορέσει ο Κ. Μητσοτάκης να ζητήσει πόρους για να εφαρμόσει την πολιτική του. Είναι θέμα μάρκετινγκ.

Έτσι έκανε και με τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία επιχειρεί να εμφανίσει ως επιτυχία, χωρίς να έχει μειώσει τον αριθμό της λίστας αναμονής και με νέα τροπολογία να περνά την παραχώρηση 37.500 «δωρεάν» απογευματινών χειρουργείων, που θα καλυφθούν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα διατεθούν σε ιδιωτικές κλινικές.  Παρεμπιπτόντως, στη ΔΕΘ η δέσμευση ήταν για 50.000 χειρουργεία, χωρίς να έχει πάρει την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ποιος τα μετράει αυτά;

Για «μισές αλήθειες» κατηγορεί η κυβέρνηση όσους δημοσιογράφους αντιπαραβάλλουν στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στα δελτία τύπου του κάθε υπουργείου. Για πρώτη φορά, ανοίγει μέτωπο με όσα μίντια την αμφισβητούν. Έλα όμως, που οι αποκαλύψεις βγαίνουν σιγά σιγά στο φως…  Πριν λίγες μέρες, δόθηκαν στη δημοσιότητα απομαγνητοφωνήσεις από κλήσεις επιβατών στην αμαξοστοιχία των Τεμπών, που αποδεικνύουν ότι πέθαναν στην πυρκαγιά και όχι από τη σύγκρουση. Τα στοιχεία αυτά αγνοούνται από τη δικογραφία, όπως και άλλα πολλά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Β. Λαμπρόπουλου στο in.gr, οι δικαστικές αρχές μόλις την περασμένη βδομάδα αναζήτησαν το βίντεο που δείχνει τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που καταδεικνύει κατά τον δημοσιογράφο «την πλημμελή έρευνα για την τραγωδία, την αργοπορία των αρχών, αλλά πιθανόν και τις ύποπτες μεθοδεύσεις υπηρεσιακών παραγόντων ή και ιδιωτών».

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί στο σκαμνί του απολογούμενου, διότι θα μοιάζει πολύ μικρή μπροστά στην έδρα της δικαιοσύνης. Στέκεται στο έδρανο του κατήγορου και βάζει στο σκαμνί δημοσιογράφους, διεθνείς οργανισμούς, στατιστικές υπηρεσίες, ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές και όποιον την αμφισβητεί. Όμως έχει χάσει πολύ από το ανάστημά της. Όσο και αν έχει στο πλευρό την δικαστική και εκτελεστική εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

WINNERS' CONCERT – CONCURSO TENOR VIÑAS – Gran Teatre del Liceu

Founded in 1963 by Jacint Vilardell to commemorate the Catalan tenor Francisco Viñas, the Competition has become one of the major contests i...