Τρίτη, Νοεμβρίου 26, 2024

Κύριε Μητσοτάκη, πες μου τον φίλο σου , να σου πω ποιος είσαι...(Ανάλυση)

 https://tvxs.gr/app/uploads/2023/10/netanyahu-mitsotakis.jpg

Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Ο καλός φίλος, στα εγκλήματα πολέμου φαίνεται


Την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρώην Ισραηλινό πρωθυπουργό Άμυνας και τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, για τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, ακολούθησαν δηλώσεις από μια σειρά ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι θα συλλάβουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ αν έρθει στη χώρα τους.

Υπήρξαν και θλιβερές εξαιρέσεις, όπως ο ακροδεξιός Ορμπαν της Ουγγαρίας και ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα: όταν ρωτήθηκε από το Tvxs, η κυβέρνηση απάντησε «ουδέν σχόλιον».

Η απόφαση του ΔΠΔ έχει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, αλλά για τη διεθνή δικαιοσύνη και την πορεία της ανθρωπότητας. Αν επικρατήσει η λογική ότι το διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται όπου συμφέρει κάθε κράτος, το επόμενο βήμα είναι η ζούγκλα, όπου επικρατεί ο ισχυρότερος.

Ο επίδοξος «ζουγκλάρχης» το επιβεβαίωσε ήδη: o Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τα εντάλματα «εξωφρενικά». Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις αποφάσεις του ΔΠΔ μόνο όταν συμφέρουν, όπως η απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν,  του πρώην ηγέτη του Σουδάν, Ομάρ αλ-Μπασίρ, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία)  κλπ.

Όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και το Ισραήλ, έτσι και οι ΗΠΑ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη της Ρώμης που ίδρυσε το δικαστήριο. Και δικαιολογημένα, από την πλευρά τους: οι Αμερικανοί φοβούνται ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να εξετάσει τα δικά τους εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Αλλά γιατί ο κ. Μητσοτάκης εκθέτει τη χώρα μας, η οποία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Ρώμης;

Τι ευρωπαϊκό κράτος είμαστε, όταν ο υπουργός εξωτερικών της ΕΕ Τ. Μπορέλι κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την απόφαση;

Για τη στάση της, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις αστείες δικαιολογίες του Νετανιάχου. Στο σκεπτικό του ΔΠΔ, τονίζεται ότι η Παλαιστίνη αναγνωρίστηκε ως μέλος του δικαστηρίου το 2015 – και οι σχετικές έρευνες επικεντρώνονται σε ενέργειες που έγιναν στα παλαιστινιακά εδάφη.

Χωρίς βάση είναι  και το ισραηλινό επιχείρημα ότι οι δικαστές του ΔΠΔ δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο δολοφόνος είναι δολοφόνος, ανεξάρτητα από το καθεστώς που προέρχεται ή τα πιστεύω του.

Ακόμη και οι φωτισμένες φωνές μέσα στο Ισραήλ αναγνωρίζουν τη σημασία των εξελίξεων. Γράφει χαρακτηριστικά το κύριο άρθρο της έγκυρης ισραηλινής εφημερίδας Haaretz: «Πείνα, δολοφονίες, διώξεις. Τα εντάλματα σύλληψης τοποθετούν το Ισραήλ σε ένα άνευ προηγουμένου ηθικό ναδίρ, ως μια χώρα της οποίας οι ηγέτες κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας…

Το γεγονός ότι η ίδια η Χαμάς έχει διαπράξει φρικτά εγκλήματα πολέμου εναντίον Ισραηλινών και αρνείται να παραδοθεί και να απελευθερώσει τους ομήρους, δεν δικαιολογεί τις μαζικές δολοφονίες, εκτοπίσεις και καταστροφές που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας».

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει λοιπόν το μέρος του αντιδημοκρατικού, σιωνιστικού στρατοπέδου; Υποτάσσεται στις πιέσεις της αμερικανικής πρεσβείας, ιεραρχεί τις σχέσεις της με τον «συνέταιρο» Νετανιάχου; ‘Η μήπως πρόκειται και για τη γνώριμη τακτική «σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη όταν μας συμφέρουν οι αποφάσεις της», που εφαρμόζει συστηματικά όταν πρόκειται για τη συγκάλυψη σκανδάλων και εγκλημάτων στην Ελλάδα;

Ο Νετανιάχου και ο υπουργός του είχαν αρκετό χρόνο για να αμφισβητήσουν τα στοιχεία που οδήγησαν στις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων ”δολοφονιών, διώξεων και άλλων απάνθρωπων πράξεων” και ”του εγκλήματος πολέμου της πείνας”, γράφει ο βρετανικός Observer στο σημερινό κύριο άρθρο του. «Ο Νετανιάχου θα μπορούσε να είχε πάρει την πρωτοβουλία και να είχε αποδεχθεί μια ανεξάρτητη κρατική εξεταστική επιτροπή – αλλά αντιτάχθηκε στην ιδέα».

Άλλωστε το Ισραήλ, συμπληρώνει το κύριο άρθρο της Haaretz, «συνεχίζει να επιχειρεί στη Γάζα χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους που περιγράφονται στα εντάλματα σύλληψης, και έχει μόνο εμβαθύνει την κατοχή του στην περιοχή και την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων κατοίκων της Γάζας».

Tην ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέμενε στην ένοχη σιωπή της, το Ισραήλ, συνέχισε να ισοπεδώνει τον Λίβανο, την ώρα που συνεχίζει την γενοκτονικό σφαγή στην Γάζα.Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν χθες, σε ισραηλινή επίθεση στη συνοικία Μπάστα στο κέντρο της Βηρυτού.

Τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 205 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες 48 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα..

Αλλά  ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να συγκινείται. Θα μπορούσε τουλάχιστον να  δηλώσει, ότι είναι έτοιμος να συλλάβει τον  ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, αν εμφανιστεί στην Ελλάδα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ :Ain't Got No, I Got Life/Δεν έχω… Έχω τη ζωή - Nina Simone , live in London, 1968

Ain't Got No, I Got Life   I ain't got no home, ain't got no shoes Ain't got no money, ain't got no class Ain't got ...