Στους περισσότερους θα ακουγόταν εξωπραγματικό για μια ταινία προπαγάνδας (όπως είναι σχεδόν όλες όσες γυρίζονταν επί δεκαετίες με αφορμή τον Β' παγκόσμιο πόλεμο) όχι μόνο να μην προσβάλλει τη νοημοσύνη, αλλά να είναι και έργο τέχνης. Ωστόσο αυτό ακριβώς συνέβη (όχι εκ προθέσεως είν' η αλήθεια) με αυτή τη γερμανική έκδοση του "Τιτανικού", του 1943.
Η ταινία φτιάχτηκε κατά παραγγελία του υπουργού προπαγάνδας του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκέμπελς με σκοπό να διασυρθεί ο ασύδοτος αγγλοσαξονικός καπιταλισμός (εναντίον του οποίου υποτίθεται ότι πολεμούσε ο "ηθικά άσπιλος Τεύτων στρατιώτης"). Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε η ναζιστική προπαγάνδα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων υπήρξαν πολλά προβλήματα από τους SS, που είχαν επιφορτιστεί με τον ρόλο κινηματογραφικών "συμβούλων", οι οποίοι έγιναν αντιπαθέστατοι σε ηθοποιούς, τεχνικούς και σκηνοθέτη.
Τα προβλήματα ήσαν τόσα που στο τέλος ο Γκέμπελς "αυτοκτόνησε" τον συνεχώς διαμαρτυρόμενο σκηνοθέτη Χέρμπερτ Ζέλπιν, λίγο πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα. Ενώ όταν είδε το αριστουργηματικό τελικό αποτέλεσμα (και ειδικά τις σκηνές πανικού και ταξικών διακρίσεων κατά τις ύστατες ώρες του πλοίου), απαγόρεψε την προβολή της ταινίας, φοβούμενος ότι θα είχε αποτελέσματα αντίθετα από τα αναμενόμενα στον γερμανικό πληθυσμό (που τότε είχε ήδη αρχίσει να υποφέρει από τους συμμαχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς).
Έκτοτε η ταινία γνώρισε πολλές επανεκδόσεις και σήμερα απολαμβάνει ενός cult status. Δίκαια, αφού (σε αντίθεση με τις διάφορες δακρύβρεχτες και αποπροσανατολιστικές αγγλόφωνες) είναι πιθανότατα η μοναδική που λέει την αλήθεια για τις αιτίες βύθισης του Τιτανικού: ο Τιτανικός (με τους χιλιάδες επιβάτες του) οδηγήθηκε σε μια σχεδόν προδιαγεγραμμένη καταστροφή, από τους ίδιους εκείνους που τον κατασκεύασαν, λόγω των χρηματιστηριακών μηχανορραφιών ενός αχόρταγου και ανθρωποβόρου οικονομισμού.
Αν στη θέση των Άγγλων κερδοσκόπων βάλετε νοερά τα διάφορα σημερινά διεθνή "κοράκια", η ιστορία εκείνου του εγκλήματος θα μπορούσε να ιδωθεί ως μια -παραπάνω από σαφής- αλληγορία για το πού πάνε γενικότερα τον κόσμο μας. Και κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει τους άντρες θεατές της ταινίας: απροσδόκητα γοητευτικές και ανεπιτήδευτες οι - αδικημένες- γερμανίδες ηθοποιοί. Καμία σχέση με τις διάφορες "στημένες" χολιγουντιανές αμερικανοειδείς...
Υπότιτλοι : Θεόδωρος Λαμπρόπουλος (hypnovatis.blogspot.com)
(Διευκρίνιση: η δημόσια ανάρτηση του παραπάνω καλλιτεχνικού προϊόντος δεν αποσκοπεί σε ίδιον οικονομικό ή άλλο όφελος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου