Τετάρτη, Νοεμβρίου 03, 2021

Όταν ο Μπάιντεν συνάντησε τον Ερντογάν

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν: Συμφωνία για μηχανισμό βελτίωσης των διμερών σχέσεων

Γιώργος Καπόπουλος: Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, το τέλος των ψευδαισθήσεων

Γιώργος Καπόπουλος

Τον ορίζοντα της Τουρκίας και του Ερντογάν τον σκιάζουν τα σύννεφα μιας επερχόμενης «Τέλειας Καταιγίδας», με την χώρα να βιώνει μια διεθνή και περιφερειακή απομόνωση πιο βαριά από αυτήν που αντιμετώπισαν ο Σαντάμ στην Βαγδάτη και ο Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι.

Το σήριαλ της προσωπικής διπλωματίας Ερντογάν με βροχή τηλεφωνημάτων στον Τραμπ παλιότερα και η εμμονική πίεση για συναντήσεις τετ α τετ με τον Μπάιντεν τελείωσε προχθές Κυριακή στη Ρώμη.

Το μήνυμα του Λευκού Οίκου είναι σαφές και δεν επιδέχεται παρερμηνείες, δεν υπάρχει ούτε ευθεία ούτε μέσω παρακάμψεως φόρμουλα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας όσο οι S-400 βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.

Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ δεν έχει δεσμευτικό χρονικό ορίζοντα προφανώς γιατί η καθυστέρηση της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Άγκυρα είναι επιζήμια μόνον για την Τουρκία.

Από τα F-35 και τώρα στα F-16 το δίλημμα για την Τουρκία είναι συνθλιπτικό:

- Αν δεν υποχωρήσει ταπεινωτικά στο θέμα των S-400 τότε δεν μπορεί να υπολογίζει σε καμιά προμήθεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

- Αν στραφεί προς την Μόσχα για νέες συστοιχίες S-400 η και για μαχητικά τύπου Σουχόι η μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ είναι δεδομένη.

Τούτων λεχθέντων είναι σαφές ότι αυτή καθαυτή η πραγματοποίηση της πολυπόθητης για τον Ερντογάν συνάντησης , που αν αφαιρέσουμε το χρόνο που χρειάσθηκαν οι διερμηνείς είχε πραγματική διάρκεια μισής ώρας, είναι μια βαρύνουσα διευκόλυνση για τον τούρκο ηγέτη αποκλειστικά όμως για εσωτερική κατανάλωση .

«Την μια βδομάδα απειλώ με απέλαση 10 δυτικούς πρέσβεις μεταξύ των οποίων ο πρέσβυς των ΗΠΑ και τους αναγκάζω να μου ζητήσουν συγγνώμη και λίγες μέρες μετά αναγκάζω τον ένοικο του Λευκού Οίκου να με συναντήσει γιατί κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει ούτε μένα ούτε τη χώρα μου»- αυτό είναι το νέο αφήγημα.

Θα συνεχίσει ο Ερντογάν και μετά την συνάντηση της Ρώμης τον γεωπολιτικό του μικρομεγαλισμό και πέραν της ρητορικής επιλέγοντας μια επικίνδυνη φυγή προς τα εμπρός;

Τι θα κάνει στην Συρία; Θα συγκρουσθεί με την Ρωσία για το Ιντλίμπ στην Βορειοδυτική Συρία και ταυτόχρονα με τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ στην Βορειοανατολική Συρία;

-Θα τορπιλίσει την δυναμική πολιτικής λύσης στην σύγκρουση της Λιβύης;

Θα εμβαθύνει την εμπλοκή της στον Καύκασο με τον κίνδυνο μετωπικής σύγκρουση με την Μόσχα και την Τεχεράνη;

Είναι βέβαιο ότι ο πολιτικός χρόνος που κέρδισε με την συνάντηση του με τον Μπάιντεν στην Ρώμη έχει ως αυτονόητο προαπαιτούμενο ένα χαμηλό προφίλ στα πολλά μέτωπα εμπλοκής της χώρας.

Θα τολμήσει ο Ερντογάν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στην Συρία;

Θα υπάρξει έστω προσυμφωνημένη ανοχή από την Ουάσιγκτον και την Μόσχα σε μια ύστατη επίδειξη πυγμής του Ερντογάν;

Τον ορίζοντα της Τουρκίας και του Ερντογάν τον σκιάζουν τα σύννεφα μιας επερχόμενης «Τέλειας Καταιγίδας», με την χώρα να βιώνει μια διεθνή και περιφερειακή απομόνωση πιο βαριά από αυτήν που αντιμετώπισαν ο Σαντάμ στην Βαγδάτη και ο Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι.

Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκος Φίλης: «Αισιοδοξώ ότι η Νέα Αριστερά θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών»

  Nίκος Φίλης: «Θα καλύψουμε το τεράστιο κενό ανάμεσα στον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ και το αναλλοίωτο ΚΚΕ» Γιάννης Κιμπουρόπουλος   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙ...