Τρίτη, Ιουνίου 22, 2021

Είναι η Χαμάς όργανο του Ισραήλ; Μια θεωρία που μπορεί να μην είναι και τόσο συνομωσιολογική...

Δρ. Νικόλαος Λάος

omegapress.gr

Στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής ατζέντας του για τη Μέση Ανατολή, το σιωνιστικό κατεστημένο του Ισραήλ δεν διστάζει να χειραγωγεί τη λεγόμενη «ισλαμική τρομοκρατία», προκειμένου να αποδομεί και να υπονομεύει κάθε υγιή και δημιουργική πολιτική πρωτοβουλία που εκδηλώνεται στην Παλαιστίνη. Για παράδειγμα, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και στα πρώτα στάδια της ιστορίας της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Σε εκείνη τη φάση, οι Ισραηλινοί υποστήριξαν παράγοντες της ιδρυτικής και αρχηγικής ομάδας της Χαμάς για να υπονομεύσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο. 

 

   Συγκεκριμένα, η ιστορία της Χαμάς έχει ως εξής: Στη δεκαετία του 1970, ο Αχμέντ Γιασίν (Ahmed Yassin), ο πνευματικός ηγέτης του ισλαμικού κινήματος στην Παλαιστίνη, επέστρεψε από το Κάιρο στην Παλαιστίνη και ίδρυσε έναν φιλανθρωπικό ισλαμικό οργανισμό. Η τότε Ισραηλινή πρωθυπουργός Γκόλντα Μεΐρ διείδε σε αυτήν την κίνηση του Αχμέντ Γιασίν την ευκαιρία να εξισορροπήσει την ανερχόμενη παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ του Αραφάτ, δημιουργώντας έναν αντίπαλο πόλο προς τη Φατάχ. Σύμφωνα με το ισραηλινό εβδομαδιαίο περιοδικό Koteret Rashit (Οκτώβριος 1987), ο φιλανθρωπικός ισλαμικός οργανισμός και το ισλαμικό πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο Αχμέντ Γιασίν έλαβαν υποστήριξη και ενθάρρυνση από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

    Οι Ισλαμιστές του Αχμέντ Γιασίν δημιούργησαν ορφανοτροφεία και κέντρα υγείας, ένα δίκτυο σχολείων και εργαστηρίων επαγγελματικής αποκατάστασης γυναικών καθώς και ένα σύστημα παροχής οικονομικής βοήθειας σε απόρους. Επίσης, το 1978, δημιούργησαν ένα «Ισλαμικό Πανεπιστήμιο» στη Γάζα. Οι ηγετικοί παράγοντες των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν πεπεισμένοι ότι αυτές οι δραστηριότητες της οργάνωσης του Αχμέντ Γιασίν θα εξασθενούσαν τόσο την PLO (Οργανισμός Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης), της οποίας πρόεδρος ήταν ο Αραφάτ, όσο και τα αριστερίστικα κινήματα της Γάζας. Έτσι, το 1992, η Γάζα έφθασε να έχει περί τα εξακόσια τζαμιά. Χάρη στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, εξτρεμιστικά στοιχεία του Ισλάμ μπόρεσαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, ενώ, την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εφάρμοζαν κτηνώδη κατασταλτική πολιτική σε βάρος της PLO και των αριστερόστροφων-νεομαρξιστικών παλαιστινιακών κινημάτων. Έτσι, μέσω της δράσης εξτρεμιστικών ισλαμικών κινημάτων, αφενός υπονομεύονταν οι κύριες και υγιείς εθνικοαπελευθερωτικές παλαιστινιακές κινήσεις, όπως η PLO, αφετέρου το Ισραήλ μπορούσε να προκαλεί το χάος στα κατεχόμενα εδάφη, ώστε οι μεν Παλαιστίνιοι να φαίνεται ότι συνδέονται με την τρομοκρατία, το δε Ισραήλ να φαίνεται ότι πολεμά εναντίον της τρομοκρατίας. Αυτή η πολιτική και αυτή η ρητορεία χαρακτηρίζουν επί μακρόν και σε μεγάλο εύρος το ισραηλινό πολιτικό κατεστημένο.

    Το 1984, ο Αχμέντ Γιασίν συνελήφθη από τις ισραηλινές Αρχές και καταδικάστηκε σε δωδεκαετή κάθειρξη, μετά από την ανακάλυψη μυστικού οπλοστασίου που ανήκε στον ίδιο και σε μέλη της οργάνωσής του. Όμως, μόλις έναν χρόνο μετά από τη φυλάκισή του, αφέθηκε ελεύθερος να συνεχίσει τη δράση του. Όταν ξέσπασε για πρώτη φορά η παλαιστινιακή εξέγερση γνωστή ως «Ιντιφάντα», τον Οκτώβριο του 1987, αιφνιδιάζοντας τους εξτεμιστικούς (και υπονομευμένους) ισλαμικούς κύκλους της Παλαιστίνης, ο Αχμέντ Γιασίν ίδρυσε την οργάνωση Χαμάς (Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης) ως αντίπαλο πόλο προς την PLO, η οποία είχε κηρύξει την «Ιντιφάντα». Ο προβοκατόρικος τρόπος με τον οποίο, εκείνη την εποχή, ισραηλινοί παράγοντες μεταχειρίζονταν τη Χαμάς έγινε επίσης εμφανής το 1993, όταν υπεγράφησαν οι Συμφωνίες του Όσλο (Declaration of Principles on Interim Self‐Government), αναφορικώς με τη δημιουργία μεταβατικής παλαιστινιακής κυβέρνησης στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη. Τον Ιούνιο του 1994, ο Γιάσερ Αραφάτ (μετά από 27 χρόνια) επέτρεψε στην Λωρίδα της Γάζας και την Ιεριχώ για να αναλάβει την ηγεσία της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (PNA). 

    Ο Γιασίν και γενικά η Χαμάς, παίζοντας το «μαξιμαλιστικό χαρτί», απέρριψαν αμέσως τις Συμφωνίες του Όσλο. Με τη στάση της απέναντι στις Συμφωνίες του Όσλο, η Χαμάς έδωσε την ευκαιρία στην ισραηλινή προπαγάνδα να χαρακτηρίσει την παλαιστινιακή πλευρά ως διχασμένη και αναξιόπιστη, υπονόμευσε την PLO και προσωπικά τον Αραφάτ και επί πλέον προσέφερε, εμμέσως, πολιτικά στηρίγματα στην ισραηλινή σιωνιστική Δεξιά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η οποία επίσης ήταν αντίθετη στην πολιτική του τότε Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος, μαζί με τον Αραφάτ, είχε υπογράψει τις Συμφωνίες του Όσλο (ο Γιτζάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε, το 1995, από ακροδεξιό σιωνιστή Ισραηλινό). Εκείνη την εποχή, περίπου το 70% των Παλαιστίνων απέρριπτε τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων πολιτών και ήταν αντίθετο προς τη μαξιμαλιστική πολιτική της Χαμάς. Όμως η Χαμάς, συνεχίζοντας την προβοκατόρικη πολιτική της, πραγματοποίησε μια προσεκτικά σχεδιασμένη, από πλευράς χρονικής συγκυρίας, τρομοκρατική επίθεση εναντίον Ισραηλινών αμάχων πολιτών, ακριβώς μια ημέρα πριν από τη συνάντηση Παλαιστινίων και Ισραηλινών διαπραγματευτών, οι οποίοι θα συζητούσαν σχετικά με το ζήτημα της επίσημης αναγνώρισης του Ισραήλ από το Εθνικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο. 

    Οι τρομοκρατικές προβοκάτσιες της Χαμάς συνέβαλαν σημαντικά στον να διαμορφωθεί και να επιβληθεί η Δεξιά ισραηλινή κυβέρνηση που προέκυψε μετά από τις ισραηλινές εκλογές του Μαΐου 1996. Εντελώς απροσδόκητα, ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε την αποφυλάκιση του Αχμέντ Γιασίν («για ανθρωπιστικούς λόγους»!), ενώ ο Αχμέντ Γιασίν τότε εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Γιατί, άραγε, ο διαβόητος δεξιόστροφος σιωνιστής Νετανιάχου να δώσει χάρη σε έναν ισοβίτη Παλαιστίνιο, επισήμως καταδικασμένο από το Ισραήλ ως Ισλαμιστή-τρομοκράτη; Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα, ο Νετανιάχου και ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ασκούσαν πιέσεις στον Αραφάτ να ελέγξει τη Χαμάς. Η υποκρισία και η προβοκάτσια της αμερικανοσιωνιστικής προπαγάνδας είχε φθάσει στο αποκορύφωμά της. Μάλιστα, ο Νετανιάχου, που γνώριζε καλά ότι οι εξτρεμιστές Μουσουλμάνοι είναι χρήσιμο εργαλείο για να υπονομευθούν οι Συμφωνίες του Όσλο, ενώ είχε εξορίσει τον Γιασίν στην Ιορδανία, του επέτρεψε να επιστρέψει στη Γάζα, όπου, πράγματι, έγινε δεκτός με υποδοχή ήρωα, τον Οκτώβριο του 1997.

    Απέναντι στα ανωτέρω προβοκατόρικα και υπονομευτικά γεγονότα, ο Αραφάτ βρέθηκε αβοήθητος. Επίσης, επειδή ο Αραφάτ είχε πάρει το μέρος του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν στον Πόλεμο του Κόλπου, το 1991, είχε πέσει στη δυσμένεια των πλούσιων κρατών του Περσικού Κόλπου που είχαν συμμαχήσει με τις Η.Π.Α. εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν. Μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου του 1998, τα πλούσια κράτη του Περσικού Κόλπου που είχαν συμμαχήσει με τις Η.Π.Α. εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν χρηματοδότησαν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τον Γιασίν και τη Χαμάς, ενώ, για να τιμωρήσουν τον Αραφάτ, αποφάσισαν να μη χρηματοδοτήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή. 

    Στη δεκαετία του 1990, το Ισραήλ και οι Η.Π.Α. δεν έκαναν τίποτε για να εμποδίσουν τη χρηματοδότηση της εξτρεμιστικής Χαμάς, διότι απλώς τότε η Χαμάς λειτουργούσε, είτε το γνώριζε όλη η ηγεσία της είτε όχι, με σκοπό, μέσω προβοκατόρικης τρομοκρατικής δράσης και μέσω της ριζοσπαστικοποίησης των συνειδήσεων των Μουσουλμάνων, να υπονομεύει τη δυνατότητα δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και να ρίχνει νερό στον μύλο της σιωνιστικής προπαγάνδας. Σήμερα, βέβαια, η ίδια η Χαμάς έχει μετεξελιχθεί σε μια πολύ πιο πολύπλοκη και ισχυρότερη οργάνωση, παίζοντας πολύ πιο πολύπλοκα πολιτικο-στρατιωτικά παίγνια, και έχοντας υπερβεί τον ρόλο της απλής προβοκάτσιας εναντίον της Φατάχ του αείμνηστου Αραφάτ. Όμως, η μελέτη της ίδρυσης και των αρχικών σταδίων της ιστορίας της Χαμάς καθώς και η μελέτη των αρχικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στο πλαίσιο επιχειρήσεων υπονόμευσης των Συμφωνιών του Όσλο και του Αραφάτ προσωπικώς βοηθούν τον παρατηρητή και τον αναλυτή των πολιτικών ζητημάτων και των πολιτικών γεγονότων της Μέσης Ανατολής να κατανοήσει ότι μάλλον τίποτε από τα σημαντικά δεν είναι όπως φαίνεται και ότι απαιτείται ανάλυση των δεδομένων σε πολλά επίπεδα και από πολλές πλευρές.

Σημείωση: Για μια περαιτέρω μελέτη της ιστορίας τού Μεσανατολικού Ζητήματος, παραπέμπουμε στο άρθρο μας «Μυστικοί Φάκελοι του Μεσανατολικού Ζητήματος», που δημοσιεύθηκε στην ΩΜΕΓΑ Press, στις 25/4/2021, και είναι διαθέσιμο στο ακόλουθο λινκ:  http://www.omegapress.gr/apopseis/2653-2021-04-25-12-16-42 

 

Ο Δρ. Νικόλαος Λάος είναι φιλόσοφος και μαθηματικός, εργάζεται ως σύμβουλος και εκπαιδευτής σε θέματα μαθηματικού μοντελισμού και νοοπολιτικής. Είναι συγγραφέας του εκδοτικού οίκου Nova Science Publishers σε θέματα μαθηματικών και φιλοσοφίας (Νέα Υόρκη):  https://novapublishers.com/shop/a-course-of-philosophy-and-mathematics-toward-a-general-theory-of-reality/   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...