Σάββατο, Μαΐου 08, 2021

Nous aimons la littérature française!

 

 Έξι βιβλία από τη Γαλλία που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια και στα ελληνικά είναι η πρόταση για το σημερινό μας ραντεβού. 

Η «Επιστροφή στη Ρενς» (Εκδόσεις Νήσος, μτφρ. Γιάννης Στεφάνου) του Ντιντιέ ΕριμπόνΝτιντιέ Εριμπόν : Δεν είναι αριστερό να αρνείσαι την πραγματικότητα -  Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online Επιστροφή στη Ρενς, Didier Eribon, Εκδόσεις Νήσος, ΛΟΑΤΚΙ Πεζογραφίαείναι η αυτοβιογραφική ανασύσταση των παιδιών και εφηβικών χρόνων του συγγραφέα, μετά την αυτοεξορία του στο Παρίσι και την αναγνώρισή του ως διανοούμενου. Ο Γάλλος στοχαστής επανεξετάζει το παρελθόν του, το συντηρητικό οικογενειακό περιβάλλον , μέσα στο οποίο μεγάλωσε και την ομοφοβική κοινωνία της Ρενς που δεν του άφηνε επιλογή παρά να την εγκαταλείψει για να εγκατασταθεί στο Παρίσι. 

Το πρώτο βιβλίο του 26χρονου Εντουάρ Λουί με τίτλο «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» (Εκδόσεις Αντίποδες, μτφρ. Μιχάλης Αρβανίτης) αποτέλεσε αφορμή για μια μεγάλη δημόσια Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» του Édouard Louis - viewtag.grσυζήτηση, μεταφράστηκε σε πάνω από είκοσι γλώσσες και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ο Λουί γεννήθηκε με το όνομα Εντύ Μπελγκέλ στην Αλενκούρ της Γαλλίας. Ο ήρωάς του, στον οποίο έδωσε το δικό του όνομα, μεγαλώνει σε ένα χωριό της βόρειας Γαλλίας, όπου βιώνει έντονα τον εκφοβισμό και τον αποκλεισμό πρώτα από την ίδια του την οικογένεια και στη συνέχεια από το σχολείο και από ολόκληρο το χωριό. 

Στην καθηλωτική νουβέλα του Γαλλο-σενεγαλέζου Νταβίντ Ντιοπ με τίτλο «Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα» (Εκδόσεις Πόλις, μτφρ. Αλεξάνδρα Κωσταράκου) LIBROFILO, a books' aficionado: Στην έρημη χώρα ("Τη νύχτα όλα τα αίματα  είναι μαύρα")ο Αλφά Ντιάγε από τη Σενεγάλη ωθείται να πολεμήσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για λογαριασμό της μητέρας πατρίδας που τον αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμο υλικό. Έχοντας πλέον σκοτώσει δεκάδες άντρες «με γαλάζια μάτια» για λογαριασμό της Γαλλίας και έχοντας κρατήσει ως τρόπαιο επτά κομμένα χέρια, βλέπει τον αδερφικό του φίλο να πεθαίνει μπροστά στα μάτια του και χάνει το μυαλό του. Για το συγκεκριμένο βιβλίο ο Νταβίντ Ντιοπ και η ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα μεταφράστριά του Άννα Μοσχοβάκη είναι φέτος υποψήφιοι για το International Booker Prize. 

Σενεγαλέζοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου


Με το μεγαλύτερο ταμπού της δυτικής κοινωνίας, τη δολοφονία δύο παιδιών ξεκινά το δεύτερο μυθιστόρημα της Γαλλο-μαροκινής Λεϊλά Σλιμανί,Η συγγραφέας Leila Slimani κερδίζει το βραβείο Goncourt για το βιβλίο της  Chanson douce – Vivlio-Life.gr με τίτλο «Γλυκό τραγούδι» (Εκδόσεις Ψυχογιός, μτφρ. Τιτίκα Δημητρούλια)Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ψυχογιός – Vivlio-Life.gr. Το βιβλίο που κέρδισε το βραβείο Goncourt 2016, είναι η ιστορία μιας Γαλλο-μαροκινής μητέρας και του συζύγου της που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε μια Γαλλίδα νταντά, με τραγικά αποτελέσματα. Αφήγηση με βάθος χαρακτήρων που τολμά να θέσει σε αμφισβήτηση τα κοινωνικά στερεότυπα δεκαετιών. 

__________________________________________

Ο Φρεντερίκ Γκρο, Οι δαίμονες των Ουρσουλινών και της φεουδαρχικής Γαλλίας | tanea.grκαθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο Πολιτικών επιστημών του Παρισιού και εκδότης του έργου του Φουκώ, στις «Δαιμονισμένες» (Εκδόσεις Πόλις, μτφρ. Αλεξάνδρα Κωσταράκου) Εκδόσεις Πόλις - Για το βιβλίο του Frédéric Gros... | Facebookκαταπιάνεται με την εποχή των θρησκευτικών πολέμων που δίχασαν τη Γαλλία. Η ιστορία ξεκινά το 1632, στη μικρή πόλη Λουντέν της Δυτικής Γαλλίας, όπου η Ιωάννα των Αγγέλων, ηγουμένη της μονής των ουρσουλινών, ξαφνικά παρουσιάζει συμπτώματα «δαιμονισμού», τα οποία σύντομα εκδηλώνουν και άλλες καλόγριες της μονής. Πρόκειται για την υποβλητική και καλογραμμένη μυθιστορηματική εκδοχή μιας πραγματικής ιστορίας που συζητιέται ακόμα και σήμερα, ως περίπτωση ομαδικής υστερίας.

Loudun possessions - Wikipedia

Loudun possessions | owlapps 

O κληρικός που κάηκε στην πυρά  επειδή μεσολαβούσε στο διάβολο , για να "δαιμονίζει"τις καλόγριες.

 

The Loudun possessions was a notorious witchcraft trial in Loudun, France in 1634. A convent of Ursuline nuns said they had been visited and possessed by demons. 

These real life events inspired Aldous Huxley’s Devils of Loudun (1953) and Ken Russel’s film The Devils (1971)
_______________________________

Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο Εκδόσεις Δώμα  Βιβλιοπωλείο ΛεμόνιΣτο βραβευμένο με Goncourt (2019) «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο» (Εκδόσεις Δώμα, μτφρ. Μαρια Γαβαλά) ο Ζαν-Πολ Ντιμπουά Στον συγγραφέα Ζαν - Πολ Ντιμπουά το λογοτεχνικό βραβείο Goncourtαφηγείται τη ζωή ενός κρατούμενου, ο οποίος εκτίει εδώ και δύο χρόνια την ποινή του στο σωφρονιστικό κατάστημα του Μοντρεάλ. Η μόνη του διαφυγή από τη σκληρή ζωή της φυλακής είναι οι αναμνήσεις του από τη ζωή του στον έξω κόσμο. Αναπολεί τα παιδικά του χρόνια στην Τουλούζη, τον πάστορα πατέρα του και τη δυναμική μητέρα του που τη θυμάται να διευθύνει έναν κινηματογράφο, ενώ ο αναγνώστης παρακολουθεί τις εσωτερικές διεργασίες μέσα από τις οποίες ο Πολ προσπαθεί να καταλάβει πώς από φιλήσυχος επιστάτης συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών κατέληξε έγκλειστος. 

Καλό διάβασμα,

Έμυ

Δεν υπάρχουν σχόλια: