Κυριακή, Απριλίου 04, 2021

Ο νέος κορονοϊός σε ανθρώπους και σε ζώα : ποιος μολύνει ποιον;

 


Ο νέος κορονοϊός σε ανθρώπους και σε ζώα : ποιος μολύνει ποιον;

Σπύρος Μανουσέλης

Ο νέος κορονοϊός σε ανθρώπους και σε ζώα, ποιος μολύνει ποιον;

Ο νέος κορονοϊός σε ανθρώπους και σε ζώα, ποιος μολύνει ποιον;

Την πρώτη χρονιά της επιδημίας της νόσου Covid-19, έχουν καταγραφεί πολλές καλά επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από τον «ανθρώπινο» κορονοϊό SARS CoV-2 σε ζώα συντροφιάς (γάτες και σκυλιά), σε ζώα που ζουν σε ζωολογικούς κήπους, καθώς και σε ζώα εκτροφής όπως τα μινκ. Ομως, αυτό που θα πρέπει να μας φοβίζει περισσότερο δεν είναι οι ελεγχόμενες μολύνσεις των ζώων συντροφιάς ή και των αιχμάλωτων ζώων που ζουν στα ζωολογικά πάρκα, αλλά η δυνατότητα λοίμωξης των άγριων ζώων που ζουν στη φύση ή και στις πόλεις των ανθρώπων

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας της νόσου Covid-19, ένα από τα πιο καυτά ζητήματα είναι οι συνέπειες της διάδοσης των νέων και πιθανά πιο μολυσματικών παραλλαγών του κορονοϊού.

Οπως είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα, από αυτές ξεχωρίζουν για την υψηλή μεταδοτικότητά τους η βρετανική, η νοτιοαφρικανική, η βραζιλιάνικη και δύο αμερικανικές παραλλαγές του αρχικού κορονοϊού, ο οποίος μεταλλασσόμενος εξαπλώνεται, εδώ κι έναν χρόνο, παντού στις πέντε ηπείρους.

Ενα από τα πιο αγωνιώδη ερωτήματα που εκατομμύρια άνθρωποι θέτουν, τους τελευταίους μήνες, είναι κατά πόσο τα αγαπημένα μας ζώα συντροφιάς ή ορισμένα από τα εκτρεφόμενα ζώα ενδέχεται να μολυνθούν από εμάς με τον κορονοϊό ή αν, αντίθετα, μπορούν αυτά να μολύνουν εμάς, εφόσον γίνουν φορείς; Αντί να αναζητούν ακριβείς επιστημονικές απαντήσεις σε αυτό το διττό βασανιστικό ερώτημα, οι υπεύθυνοι υγειονομικοί φορείς έτειναν, μέχρι πολύ πρόσφατα, να υποβαθμίζουν και μάλλον να υποτιμούν αυτήν την επιπρόσθετη επιδημική απειλή.


H πρώτη συστηματική έρευνα σχετικά με τη δυνατότητα ή όχι του νέου κορονοϊού να μεταδίδεται και σε άλλα είδη ζωών εκτός από τον άνθρωπο, δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο χρόνο, στις 21 Αυγούστου 2020, στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «PNAS» της αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences). Πρόκειται για τη συγκριτική ανάλυση 410 διαφορετικών ειδών σπονδυλωτών, από την βιοχημική και γονιδιωματική ανάλυση των οποίων προέκυψαν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι το ανθρώπινο είδος δεν είναι ούτε ο αποκλειστικός ξενιστής ούτε και το μοναδικό θύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Αντίθετα, όπως όλα έδειχναν από τότε, διάφορα είδη ζώων μπορούσαν να μολυνθούν και, ενδεχομένως, να νοσήσουν από τον «ανθρώπινο» κορονοϊό. Δεν είναι, όμως, όλα τα είδη ζώων εξίσου ευάλωτα και ευπαθή στις μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, κάποια είδη κινδυνεύουν περισσότερο και άλλα λιγότερο ή και καθόλου.

Συνοψίζοντας αυτές τις πρωτοποριακές έρευνες γράφαμε: «Οι μέχρι σήμερα έρευνες δεν επιβεβαιώνουν τη μετάδοση του κορονοϊού από τα κατοικίδια ζώα στους ανθρώπους, αλλά, στις πρώτες διαπιστωμένες περιπτώσεις, συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο, δηλαδή η μετάδοση του ιού από τους ανθρώπους στα ζώα. Εξάλλου, τα αγαπημένα κατοικίδια αποτελούν παρηγοριά για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες παρατεταμένης καραντίνας» (βλ. «Μηχανές του Νου», 19-09-20).

Από τον άνθρωπο στα κατοικίδια ζώα

Σήμερα, επτά μόλις μήνες μετά, σχετικές έρευνες σε όλο τον κόσμο επιβεβαίωσαν και διεύρυναν σημαντικά αυτές τις πρώτες ανακαλύψεις, προσφέροντάς μας μία πολύ πιο ακριβή εικόνα της μολυσματικότητας και της επιρροής της επιδημίας των κορονοϊών, όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και σε άλλα είδη ζώων.

Εν τω μεταξύ, την εξάπλωση της νέας επιδημίας διευκόλυνε η συσσώρευση μεταλλάξεων, οι οποίες οδήγησαν σε παραλλαγές του αρχικού κορονοϊού. Οι πιο επιτυχημένες από αυτές τις παραλλαγές διευκολύνουν, αφενός, την είσοδο των κορονοϊών στα κύτταρα των ξενιστών τους και, αφετέρου, την ταχύτερη διάδοσή τους τόσο σε ανθρώπινους όσο και σε ζωικούς πληθυσμούς.

Για παράδειγμα, η βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού που ονομάζεται «B.1.1.7», απομονώθηκε πρώτη φορά σε ανθρώπους στην Αγγλία τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ η πρώτη περίπτωση λοίμωξης στην Ευρώπη ανιχνεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020. Εκτοτε, πλήθος ατόμων που είχαν μολυνθεί από την βρετανική παραλλαγή εντοπίστηκαν στη Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα και τον Λίβανο.

«Τα τεστ ανίχνευσης και ιχνηλάτησης στη Βρετανία έδειξαν ότι αυτή η παραλλαγή του κορονοϊού, από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2020 αντιστοιχούσε στο 28% των συνολικών μολύνσεων, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου είχε ήδη ανέλθει στο 62%, απόδειξη της υψηλής μολυσματικότητας και μεταδοτικότητας της», όπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο για τις παραλλαγές του κορονοϊού (βλ. «Μηχανές του Νου», 27.03.2021).

Αραγε, η βρετανική παραλλαγή, που πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε 82 χώρες και σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, επηρεάζει τη μεγαλύτερη μολυσματικότητα του κορονοϊού αποκλειστικά στους ανθρώπους ή και σε άλλα είδη ζώων, με τα οποία έρχονται σε στενή επαφή οι άθρωποι-φορείς του κορονοϊού;

Πρώτοι οι ερευνητές στο Κτηνιατρικό Κέντρο RVRC (Ralph Veterinary Referral Center) στην Αγγλία, διαπίστωσαν ότι[..............................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Ο νέος κορονοϊός σε ανθρώπους και σε ζώα, ποιος μολύνει ποιον ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Αυγή - Στο Κόκκινο 105,5 : τα εμβληματικά ΜΜΕ της Αριστεράς δεν πρέπει να κλείσουν

  Η Αυγή και Στο Κόκκινο 105,5 :το πρόβλημα είναι πολιτικό Η ΑΥΓΗ έχει επιβιώσει σε πιο χαλεπούς οικονομικά καιρούς, όταν το κόμμα δεν έμ...