Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17, 2019

Ο σκοτεινός κόσμος των φαρμακευτικών εταιρειών










Δυο Ελληνίδες στη Μ Βρετανία γράφουν για το μυθιστόρημα «Παρενέργειες»



Μετρώντας τη μια απογοήτευση μετά την άλλη στην επαγγελματική της ζωή, η Άλις αποφασίζει να πάρει μέρος, ως πειραματόζωο, στην έρευνα ενός, μάλλον, αμφιλεγόμενου φαρμάκου, με αμοιβή 2.000 λίρες, που θα τη βγάλουν -προς το παρόν- από το οικονομικό της αδιέξοδο .Όταν, όμως, ένας νεαρός γιατρός, ο Ντέιβιντ, της αποκαλύψει πως η εταιρία που διεξάγει τα πειράματα είναι, στην ουσία, «φάντασμα», και, παράλληλα, αρχίσουν οι παρενέργειες, η φιλόδοξη δημοσιογράφος θα βάλει σκοπό να ξεσκεπάσει το κύκλωμα που θέλει να μετατρέψει απλούς ανθρώπους σε πιόνια για τα σκιώδη σχέδιά του…
Η Μαίρη Παπαγεωργίου που κάνει το Διδακτορικό της στη Μεγάλη Βρετανία, και η Αγγελική Αλβανού που εργάζεται στη Γλασκώβη, γνωρίζονται εδώ και χρόνια. Είναι οι συγγραφείς του βιβλίου «Παρενέργειες» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και όπως λένε αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας στη διάρκεια της οποίας θα καταδυθούμε στα άδυτα των φαρμακοβιομηχανιών, αλλά και των πειραμάτων που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η επικαιρότητα «ακουμπά» σε θέματα που αφορούν τη διεθνή αγορά φαρμάκου, αλλά και την κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία λόγω…brexit :
ΕΡ: Πώς έχει επηρεάσει τη ζωή των Ελλήνων φοιτητών αυτή η κατάσταση; Τι επιπτώσεις θα έχει στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Μ Βρετανία;
ΑΠ:Το αν και θα πραγματοποιηθεί τελικά το Brexitαποτελεί ένα πολυδιάστατο πολιτικό ζήτημα με πολλές επιπλοκές για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία και σαφώς και τους Έλληνες. Η κατάσταση παραμένει ακόμα ρευστή και δε μπορούμε να προβούμε σε κάποια εικασία. Ωστόσο προς το παρόν και βάσει με τις μέχρι τώρα δηλώσεις το θετικό, αν μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει έτσι, είναι πως για τους υπάρχοντες Έλληνες φοιτητές κι εργαζόμενους δε θα υπάρξει κάποια επίπτωση όπως φαίνεται. Δεν πρόκειται δηλαδή να χρειαστούν visa κτλ. , τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Home Office. Ανησυχία υπάρχει κυρίως για όσους σκέφτονταν να μετακομίσουν στην Μ. Βρετανία κι ειδικά για τους φοιτητές όσον το κόστος των σπουδών που θα είναι πιο υψηλό και η μη συμμετοχή σε ερευνητικά και ακαδημαϊκά προγράμματα που προωθεί η ΕΕ όπως το Erasmusκ.α.
ΕΡ: Γατί ασχοληθήκατε με ένα θέμα που αφορά την έρευνα που γίνεται για τη δημιουργία νέων φαρμάκων;
ΑΠ: Η ιδέα σε μεγάλο βαθμό προϋπήρχε μέσα μας σε δυο διαφορετικές μορφές μια πιο κοινωνιολογική και μια που εστίαζε στο φανταστικό και την επιστημονική φαντασία. Βασιστήκαμε λοιπόν σε κάποιες ιδέες που είχαμε κι οι δυο μας από νεότερη ηλικία και τα ιατρικά πειράματα ήταν κοινό στοιχείο και στις δυο μας. Θέλαμε έτσι να ασχοληθούμε με ένα θέμα που δεν θα ήταν χιλιοειπωμένο στην Ελλάδα (την εποχή που ξεκινήσαμε τις Παρενέργειες ήταν πολύ στη μόδα τα μυθιστορήματα με βρικόλακες κτλ.). Φυσικά όσο χτίζαμε την ιστορία πέρα από κάποιους όρους ή διαδικασίες που γνωρίζαμε από πρώτο χέρι πως πραγματοποιούνταν στη Μεγ. Βρετανία προχωρήσαμε σε σχετική αναζήτηση στο Internet ή σεβιβλιοθήκες για ποιο εξιδεικευμένους όρους καθώς λάβαμε και κάποιες πρακτικές πληροφορίες από ιατρούς. Πιθανόν να χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις καινούργιες γνώσεις που έχουμε πλέον αποκτήσει λόγω των σπουδών μας για το δεύτερο μέρος της ιστορίας που θα συνεχίσει να ανακαλύπτει περαιτέρω τη δράση φαρμακευτικών εταιρειών και τη διεξαγωγή ιατρικών πειραμάτων.
Ζώντας στο εξωτερικό θα ήθελα να μου πείτε πως προβάλλονται τα θέματα αυτά που αφορούν φαρμακευτικές εταιρείες και τη δημιουργία νέων πειραματικών φαρμάκων απο τα ξένα ΜΜΕ;
Όσον αφορά την ενημέρωση για νέες φαρμακευτικές έρευνες ή την προώθηση νέων χαπιών στην αγορά υπάρχει πάντα σχετική ενημέρωση στη μέσα επικοινωνίας, αναφέροντας κυρίως τις επιτυχίες και την πρόοδο φαρμακευτικών ερευνών ωστόσο σαν κοινό δεν προβάλλονται εμπεριστατωμένες αναφορές για τη διεξαγωγή των πειραμάτων είτε σε ζώα είτε σε εθελοντές ούτε βέβαια σε πιθανές παρενέργειες.Μέρος του βιβλίου γράφτηκε στην Ελλάδα που η ενημέρωση για αυτά τα θέματα είναι ακόμα πιο περιορισμένη. Έχοντας την περιέργεια λοιπόν να δούμε βαθύτερα στο κόσμο των φαρμακευτικών εταιρειών ανατρέξαμε σε διάφορα ντοκιμαντέρ που αποκάλυπταν διάφορα σκοτεινά μυστικά αλλά και καταγραφή ιστορικών γεγονότων όπως πειράματα που διεξάγονταν σε γερμανικές εταιρείες τη ναζιστική περίοδο, εταιρείες κολοσσούς που υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Η μαγεία της συγγραφής: συνέντευξη με την Αγγελική Αλβανού και τη  Μαίρη Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Philip Glass - Songs From Liquid Days (Live) : Όταν ο μουσικός μινιμαλισμός ερωτεύτηκε την Ποίηση

Το Songs from Liquid Days(1986 είναι μια συλλογή τραγουδιών που συνέθεσε ο συνθέτης Philip Glass σε στίχους των Paul Simon, Suzanne Vega, ...