Παρασκευή, Απριλίου 19, 2019

Το "βιβλίο των βιβλίων" ανακαλύφθηκε στην Κοπεγχάγη

Ένας μεγάλος τόμος που περιλαμβάνει τις περιλήψεις χιλιάδων βιβλίων, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν πια, ανακαλύφθηκε στην Κοπεγχάγη, όπου παρέμενε ανέγγιχτος εδώ και περισσότερα από 350 χρόνια.
Το χειρόγραφο Libro de los Epitomes εκτείνεται σε περισσότερες από 2.000 σελίδες και περιέχει περιλήψεις βιβλίων από τη βιβλιοθήκη του Ερνάντο Κολόν, του νόθου γιου του Χριστόφορου Κολόμβου που ονειρευόταν να φτιάξει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη όλων των εποχών.

Αποτέλεσμα εικόνας για Libro de los EpitomesFerdinand Columbus - Wikipedia

Ο Κολόν ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου και συγκέντρωσε περίπου 15.000 βιβλία, από τα οποία σήμερα διασώζονται μόνο 3.500 και στεγάζονται από το 1552 στον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλλης.
Ο Κολόν είχε προσλάβει μια ομάδα συγγραφέων, στους οποίους ανέθεσε να διαβάσουν όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης του και να γράψουν μία σύντομη περίληψη για το καθένα στο Libro de los Epitomes. Οι περιλήψεις αυτές εκτείνονται σε μερικές αράδες για τα πιο μικρά βιβλία, όμως για άλλα έργα, όπως τα Άπαντα του Πλάτωνα, φτάνουν ακόμα και τις 30 σελίδες.
Το πολύτιμο χειρόγραφο, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, βρέθηκε στη συλλογή του Ισλανδού ακαδημαϊκού Άρνι Μάγκνουσον, που το 1730 δώρισε τη συλλογή βιβλίων του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μια συλλογή με περίπου 3.000 βιβλία, όλα σχεδόν στα ισλανδικά ή σε άλλες σκανδιναβικές γλώσσες. Μόνο περίπου 20 από αυτά ήταν γραμμένα στα ισπανικά, και ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άργησε τόσο να ανακαλυφθεί.

1. Libro de los Epítomes - Wikipedia

2. Libro de los Epítomes: an extraordinary glimpse into the lost world of ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...