Τετάρτη, Απριλίου 17, 2019







Μέσκος διωκόμενος και στον τάφο

Μέσκος διωκόμενος και στον τάφο 

Απόστολος Λυκεσάς

Πηγή: efsyn.gr

Δηλαδή αν μπορούσαν θα του είχαν στραμπουλίξει την γλώσσα; Θα του τσάκιζαν τα δάχτυλα; Θα του έκοβαν το χέρι; Αλλά πώς να τα κάνεις όλα αυτά σε έναν νεκρό; Του είχαν λάχει πολλά του ποιητή Μάρκου Μέσκου όσο βρισκόταν στη ζωή, αλλά προσπαθούν να τον πετύχουν και στον άλλο κόσμο.
Κατά μία εκδοχή προχθές στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης επεδείχθη «ασέβεια στην μνήμη του ποιητή», κατά μία άλλη τα πράγματα ήταν χειρότερα, έφτασαν το αποτρόπαιο.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει» -της παράταξης με επικεφαλής τον Σταύρο Καλαφάτη που απουσίαζε από την συνεδρίαση- καταψήφισαν αναιτιολόγητα την εκδήλωση που ετοιμάζει ο δήμος για τον ποιητή Μάρκο Μέσκο.
Σε ότι αφορά το τυπικό μέρος, το συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει εκδήλωση που προγραμματιζόταν για  τις 13/05/2019, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με οργανωτική Επιτροπή  την αντιδήμαρχο Έλλη Χρυσίδου, και τους καθηγητές και καθηγήτριες του ΑΠΘ Βενετία Αποστολίδου, Δημήτρη Κόκορη, Γιώργο Ζωγραφίδη, και Ελένη Χοντολίδου. 

Για όσους στοιχειωδώς γνωρίζουν αυτές τις διαδικασίες περισσότερο καθυστέρησε ο πρόεδρος του συμβουλίου Σίμος Μπενσασσών να διαβάσει παρά χρειαζόταν χρόνος για να ψηφιστεί.
Μόνο που την ώρα που ο κ. Μπενσασσών λέει «εγκρίνεται» ξαφνικά από την πλευρά των «Εντάξει» ακούγεται η άρνηση. Σχεδόν σαν να μην πιστεύει αυτό που ακούει η κ.  Χρυσίδου αντιδρά «μα την εκδήλωση για τον Μάρκο;» ενώ η Ρία Καλφακάκου της «Ανοιχτής Πόλης» λέει ειρωνικά και εκτός μικροφώνου «επειδή συμφωνεί με την συμφωνία των Πρεσπών…».
Φαίνεται ότι ο πιο εντάξει από τους «Εντάξει» ήταν ο σύμβουλος Δημήτρης Κούβελας ο οποίος ψιθύρισε κάτι σαν «δεν υπάρχει θέμα» ενώ δεχόταν την παρατήρηση του Σωκράτη Δημητριάδη «εσύ να ψηφίσεις ό,τι θέλεις, εμείς δεν το ψηφίζουμε».
Το θέμα ίσως και να περνούσε «αδιάβαστο», μια λεπτομέρεια, ένα «ιστορικό θρόισμα»(ή ανατριχίλα;). Αλλά η συνεδρίαση μεταδιδόταν από την δημοτική τηλεόραση, και η κ. Χοντολίδου που παρακολουθούσε σχολίασε στα κοινωνικά μέσα: «Ρίγη αισθάνθηκα για την συμπόρευση όλων των συμβούλων της δεξιάς παράταξης για ένα θέμα που δεν περίμενα να έχουν αρνητική ψήφο. Φαίνεται ότι είμαι αφελής! Είναι δυνατόν ένας ποιητής να κυνηγιέται και νεκρός; Δεν του έδωσαν το χρηματικό έπαθλο για την έκθεση που έγραψε ως μαθητής, δεν του έδωσαν το κορίτσι που αγάπησε, δεν είχε καλές συνθήκες στον στρατό γιατί ήτανε «εθνικά επικίνδυνος».
Δεν πήρε το κρατικό βραβείο το 2001 γιατί: «σε Σλαβομακεδόνα θα το δώσουμε;». Τα βραβεία και ο έπαινος των σοφιστών ήρθαν πολύ αργότερα. Λίγο έλειψε να του κάνει το ΚΘΒΕ λογοκρισία στα ποιήματα που θα διάβαζε το 2006 στην τιμητική εκδήλωση που του έκανε. Με το θέατρο ασφυκτικά γεμάτο. Το ξέρουμε ότι η δεξιά δεν ‘το ’χει’ με την κουλτούρα. Αλλά πότε θα εμπεδώσουν πια ότι ο εμφύλιος πέρασε με νικητές τους ίδιους; Μία καλή πρόγευση των όσων -ίσως- ακολουθήσουν με την καινούρια διοίκηση;».
 

******************

Απο τη Συλλογη ποιηματων  του Μαρκου Μεσκου " ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ"
Νοεμβριος 1990


«ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ» (1975) ~ Ι
Ποίηση. Μάρκος Μέσκος /
 Μουσική. Νικόλας Ρέγκος /

Λοιπόν όλα ωραία και χλωρά λουλούδια
στο τραπέζι και καλό κρασί .
[ -Εβίβα! ( Ψέμα όταν μου το ζητάς εσύ
κρυφούς σκοπούς κι αλλοτινά τραγούδια )  ]  

               ~ Ό,τι πονούσε τότε τώρα το χλευάζεις
                   στίχο το στίχο θλιβερά αναιρείς
                 [  κι όμως ΄ πιδέξιος κάθε μέρα μπορείς
                  φρέσκα πουκάμισα ν ‘ αλλάζεις  ] 

Καλύτερα να φύγω στη γωνιά να πάω
στα χείλη μου το τελευταίο φιλί
[  τα μάτια μου στο δάσος μαύρο πουλί
( δεν θέλω δεν θέλω να μοιρολογάω.... )   ] 

               ~ Ό, τι πονούσε τότε τώρα το χλευάζεις
                   στίχο το στίχο θλιβερά αναιρείς
                 [  κι όμως ΄ πιδέξια κάθε μέρα μπορείς
                    μάτια χέρια πόδια  ν ‘ αλλάζεις  ]

Τη ματαιότητα των παιδιών να πω μόνο
ήρθαν – μεγάλωσαν θα φύγουν σκοτωμένα
[   με μια σφαίρα στου μυαλού τα φρένα
( βλαστέ μου! να πώς το ποίημα τελειώνω ).   ]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΝΝΕΑ ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 Χρήστος Μουχάγιερ ΕΝΝΕΑ  ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ     Σκίτσο του Λατούφ για τη δράση του Νετανιάχου  στην Παλαιστίνη (2014)  1. Ο...