Σάββατο, Απριλίου 20, 2019

Αποτέλεσμα εικόνας για Γεράσιμος ΒώκοςΠέθανε ο διακεκριμένος καθηγητής Φιλοσοφίας Γεράσιμος Βώκος

Πηγή: Voria.gr


Σπούδασε Φιλοσοφία στη Γαλλία, Γλωσσολογία στην Ελβετία και στη συνέχεια καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη.
Πέθανε σήμερα, Κυριακή, ο καθηγητής Φιλοσοφίας και συνεργάτης του «Βήματος», Γεράσιμος Βώκος.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1948, ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης. Στη συνέχεια σπούδασε Φιλοσοφία στη Γαλλία, Γλωσσολογία στην Ελβετία και στη συνέχεια καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη.
Πένα αιχμηρή, ξεχωριστός «δάσκαλος», όπως τόνισαν φοιτητές του, στο Διεθνές Συμπόσιο για τον Σπινόζα, που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, τον Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Ο Αριστοτέλης κι ο Πλάτωνας, ο Μακιαβέλι κι ο Χιουμ, ο Σπινόζα κι ο Τοκβίλ, δεν συγκροτούσαν μία πινακοθήκη με αγάλματα αλλά έναν κόσμο ζωντανών ανθρώπων για τον Γεράσιμο Βώκο. Και στον κόσμο αυτόν επιχειρούσε ο ίδιος να μυήσει όχι μόνο τους φοιτητές του αλλά και τους αναγνώστες της εφημερίδας «Το Βήμα», μέσα από τις επιφυλλίδες του που δημοσιεύονταν για πάνω από μία 15ετία.
Μερικά από τα κείμενά του αυτά περιελήφθησαν στο βιβλίο του «Επιφυλλίδες – Πολιτική και Φιλοσοφία», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αγρα» το 2011.
«Η σιωπή του Μακιαβέλι», «Το χιούμορ του Χιουμ», «Ο επίκαιρος δημοσιογραφικός λόγος του Μπαλζάκ», «Η κοινοτοπία του πολιτικού λόγου», ορισμένοι από τους τίτλους της έκδοσης. Χαρακτηριστικό της δυνατότητάς του να φέρνει τους «κλασσικούς» στο σήμερα είναι ένα απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου:
«Μου φαίνεται κάπως παράξενο που οι Επιφυλλίδες αυτές έγιναν βιβλίο: δεν τις είχα σκεφτεί συγκεντρωμένες. Τα πράγματα όμως έχουν τη δική τους μοίρα, κάνουν τον δρόμο τους και εμφανίζονται όπως αυτά το θέλουν εκεί που δεν τα περιμένεις. […]»
«Στο βιβλίο βρίσκονται συγγραφείς –κυρίως φιλόσοφοι– που αγαπώ και που με βοηθούν να περάσω καλά τη μέρα μου, τώρα που, πολλοί,τους οποίους δεν αγαπώ, φροντίζουν να την καταστρέψουν με μια ανεξήγητη μανία, λες και τους έχω κάνει το μεγαλύτερο κακό. Ποτέ δεν ξέρεις πώς να σταθείς απέναντί τους. Άλλοτε νομίζεις ότι μπορείς να τους πολεμήσεις, άλλοτε ότι πρέπει να τους αγνοήσεις και ζητάς βοήθεια από τους νεκρούς μήπως και καταφέρεις να τα βγάλεις πέρα με τους ζωντανούς. Μπορούμε άραγε να αγαπήσουμε τους ζωντανούς σαν να ήταν νεκροί; Θέλω να πω, χωρίς να περιμένουμε τίποτα απ’αυτούς; Ποιος ξέρει. Ίσως το τίμημα είναι μεγάλο, αλλά τελικά μπορεί να αξίζει τον κόπο.»

*.:BiblioNet : Βώκος, Γεράσιμος, καθηγητής φιλοσοφίας

1.  Στη μνήμη του Γεράσιμου Βώκου  οι “Ανιχνεύσεις” επαναδημοσίευσαν  την παρέμβασή του σε Συμπόσιο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με τίτλο “Σπινόζα και σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία”, τον Ιούνιο του 2017.


Το Συμπόσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, ήταν παρών και ο Ετιέν Μπαλιμπάρ.
«Σπινόζα και Σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία» ήταν ο τίτλος του Διεθνούς Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 και ώρα 9.30, στην Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Το Διεθνές Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γεράσιμου Βώκου.
Κύριοι ομιλητές του Συμποσίου ήταν οι:
-Etienne Balibar, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Paris X
-Pierre Francois Moreau, Καθηγητής Φιλοσοφίας στην ENS de Lyon
-Kiarina Kordela, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Macalester College
-Γεράσιμος Βώκος, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ
Στο βίντεο που αναρτήσαμε σήμερα μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Γεράσιμου Βώκου. . Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των Μπαλιμπάρ , Μορώ και Κορδελά καθώς και σύντομες παρεμβάσεις απο το ακροατήριο.
Σύντομη εισαγωγή στον κ. Βώκο ως καθηγητή κάνει ο Δρ. Μιχάλης Μπαρτσίδης, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

 


2. Ο Γεράσιμος Βώκος, και ο Γιάννης Σταυρακάκης συζητούν για την Ουτοπία


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΝΝΕΑ ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 Χρήστος Μουχάγιερ ΕΝΝΕΑ  ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ     Σκίτσο του Λατούφ για τη δράση του Νετανιάχου  στην Παλαιστίνη (2014)  1. Ο...