Τετάρτη, Απριλίου 17, 2019

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΥ ΣΜΙΛΕΨΕ ΜΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΙΑ


*Πέθανε η γλύπτρια Ναταλία Μελά !- CNN.gr


ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΕΛΑ - Χρονολόγιο

1923 Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε στις 10/07/1923 στο σπίτι της Κηφισιάς στην οδό Τατοΐου. Ο πατέρας της, αξιωματικός του πυροβολικού Μιχαήλ Μελάς, ήταν γιος του Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη (αδελφή του Ίωνος Δραγούμη και κόρη του Στέφανου Δραγούμη). Η καταγωγή τους ήταν από την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Η μητέρα της, Αλεξάνδρα Πεσματζόγλου, ήταν κόρη του τραπεζίτη Ιωάννη Πεσματζόγλου. Αυτοί κατάγονταν από την Αλεξάνδρεια και παλαιότερα από την Καισάρεια της Μικρασίας.
1923-1930 Τα πρώτα επτά χρόνια κατοικεί στην Κηφισιά στην οδό Τατοΐου.
1930 Γεννιέται ο αδελφός της Παύλος και μετακομίζουν στην οδό Ρηγίλλης 24 στην Αθήνα. Η Κηφισιά παραμένει σπίτι εξοχικό.
1933 Γίνεται οδηγός στο Σώμα Ελληνίδων Οδηγών. Τα πρώτα σχολικά χρόνια πηγαίνει στου Μακρή. Αργότερα αλλάζει σχολείο και πηγαίνει στο Γερμανικό.
1940 Το 1940 αποφοιτά! Μία μέρα πριν τον πόλεμο, στις 27 Οκτωβρίου 1940, γίνεται πρωταθλήτρια Ελλάδος στο τένις στον Όμιλο Αντισφαιρήσεως της Αθήνας. Ξεσπά ο πόλεμος και πηγαίνει νοσοκόμα, παρόλο που είναι μικρή, τη δέχονται λόγω της θέσης που είχε η μητέρα της στον Ερυθρό Σταυρό.
1942 Δίνει εξετάσεις στην Α.Σ.Κ.Τ. στο Εργαστήριο Γλυπτικής. Στην αρχή παρακολουθεί μαθήματα στο Εργαστήριο του Δημητριάδη. Εκεί γνωρίζει το γλύπτη Βάσο Καπάνταη που είναι κι αυτός σπουδαστής. Όταν πεθαίνει ο Δημητριάδης, πηγαίνει στο Εργαστήριο του Τόμπρου. Εκεί βρίσκεται με το Νίκο Κούνδουρο, τη Λένα Τσούχλου, τη Μπούμπα Λυμπεράκη, το Βάσο Καπάνταη κ.ά. Παράλληλα πηγαίνει και στο Εργαστήριο του Απάρτη.
1942-1943 Κάνει τις μάσκες για την παράσταση του έργου «Σουάνεβιτ» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, Θέατρο Αλίκη. Στην αρχή της κατοχής εγγράφεται στην ΕΠΟΝ. Σύντομα μπαίνει στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Κάνει παρέα τότε με τον Κώστα Αξελό, Άδωνη Κύρου, Βίκτωρα Μελά, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Κίτσο Μαλτέζο, κ.ά. Το 1943 δολοφονείται ο Κίτσος Μαλτέζος. Μετά από αυτό το γεγονός αποχωρεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Την ίδια εποχή δημιουργεί το πρώτο της Εργαστήριο στην οδό Βασ. Σοφίας 4 στον τελευταίο όροφο, όπου ήταν πλυσταριά. Εκεί αρχίζει να φτιάχνει αγάλματα και προτομές με γύψο και πηλό. Αργότερα, αυτά τα πλυσταριά κάηκαν και το 1945 μεταφέρθηκε το Εργαστήριό της στην αυλή του σπιτιού, στο στάβλο της οδού Μουρούζη 5. Εκεί μαζεύονται η Νέλλη Ανδρικοπούλου, ο Εγγονόπουλος, ο Τσαρούχης, ο Εμπειρίκος, ο Μόραλης κ.ά.
1946 Παίρνει το Α΄ βραβείο γυμνού και αποφοιτά από την Α.Σ.Κ.Τ.
1948 Πανελλήνια Έκθεση. Στήνει την προτομή του Στέφανου Δραγούμη στο Ζάππειο.
1949 Έκθεση του Αρμού στο Ζάππειο. Στήλη Μητροπολίτη Χρυσάνθου.
1950 Πεθαίνει ο πατέρας της.
1951 Παντρεύεται τον Άρη Κωνσταντινίδη. Στήνει την προτομή του Γεωργίου Πεσμαζόγλου στην Εθνική Τράπεζα.[.............................]

1.Ναταλία Μελά - Βικιπαίδεια

2. Ναταλία Μελά - Γλύπτρια
www.nataliamela.gr/chrono.php

(ιστοτοπος της γλύπτριας)

3. «Η ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΕΛΑ ΣΗΜΕΡ» - (αρχείο ΕΡΤ/archive.ert.gr)



Συνέντευξη της Ναταλίας Μελά, στην Έλενα Κατρίτση, στο πλαίσιο της εκπομπής «Προσωπικά», που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ, την Κυριακή, 12 Ιουνίου, 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Mam (artist)

Mam France «Κάθε καμβάς είναι μια πρόσκληση να ονειρευτείς και να εφεύρεις τη δική σου ιστορία. »  Η Μαμ είναι μια βραβευμένη ζωγράφος από ...