Τετάρτη, Απριλίου 17, 2019

ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΙΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2019/16/289562-57325152_10218832826512192_5526513335215849472_n.jpgΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Το είδατε το βίντεο; Τη στρεψοδικία και το πολιτικό παιχνίδι σε βάρος όσων τον συνάντησαν; Νίκο Ξυδάκη ακούς; «Δεν έχουμε βέβαια με όλους κοινές πολιτικές αφετηρίες, αλλά μας ενώνει ο κοινός στόχος: Να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι».
Έτσι ξεκινάει το βίντεο του κ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Ελληνες δημουργούς (Δ. Σαββόπουλο, Ν. Πορτοκάλογλου, Φ. Δεληβοριά, Χρ. Νικολόπουλο, Φοίβο κλπ.) για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων (ενώ ανάλογες συναντήσεις είχαν και με τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα κλπ. για να διασφαλίσουν μία υπερκομματική στήριξη στα θέματά τους).
Μετά όμως και με όλο το σεβασμό σε όσους παραβρέθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης τους εξέθεσε και τους χρησιμοποίησε στυγνά, προεκλογικά εν αντιθέσει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Και θα όφειλαν να διαμαρτυρηθούν. Διότι ιδού τί λέει στο βίντεο: «Έγιναν πολλά λάθη με τα πνευματικά δικαιώματα που είναι η βασική πηγή εσόδων για τους Ελληνες δημιουργούς. Λάθη τα οποία μεγάλωσε αντί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση, αλλάζοντας τρεις υπουργούς Πολιτισμού σε 4 χρόνια και διχάζοντας ακόμα και τους Ελληνες δημιουργούς».
Αλήθεια; Δεν ήταν η σημερινή κυβέρνηση που έλυσε το θέμα της ΑΕΠΙ που λυμαίνονταν επί δεκαετίες τα έσοδα των δημιουργών; 'Ηταν άλλη κυβέρνηση; Δεν ήταν ο Νίκος Ξυδάκης αυτός που πρώτος έδωσε την εντολή για τον διαχειριστικό έλεγχο της ΑΕΠΙ; Και φταίει η κυβέρνηση για τον διχασμό των δημιουργών; Αλήθεια; Κρίμα! Γιατί πραγματικά είναι η πρώτη φορά που τα σωματεία ενωμένα έκαναν αυτή την απόπειρα υπερκομματικής στήριξης και όλο αυτό το λογίδριο έγινε σε βάρος τους.


....ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

 


Δεληβοριάς, Νικολόπουλος και «450+» καλλιτέχνες αδειάζουν τον Μητσοτάκη


Με μια ανακοίνωσή τους οι Φοίβος Δεληβοριάς, Χρήστος Νικολόπουλος και η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών «450+» αδειάζουν τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιχείρησε να εκμεταλλευτεί για μικροκομματικούς σκοπούς τη συνάντησή που είχαν. Η ΝΔ θέλησε να εμπλέξει τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών στα προεκλογικά της παιχνίδια, δημοσιεύοντας μάλιστα σχετική ανακοίνωση και ένα μονταρισμένο βίντεο. Όμως η απόπειρα εξελίχθηκε σε φιάσκο με τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς προκάλεσε την αντίδραση των καλλιτεχνών, οι οποίοι καλούν τον πρόεδρο της ΝΔ «να πάψει να τους εκμεταλλεύεται για προεκλογικούς λόγους». Ξεκαθαρίζουν δε τη θέση τους σε σχέση με το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα από όσα είπε μετά την μεταξύ τους συνάντηση.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που υπογράφει το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου «ΑΣΜΑ 450+» που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων δημιουργών και εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση  από τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Χρήστο Νικολόπουλο. «Είδαμε τους εαυτούς μας σε ένα βίντεο που αποκρύπτει τις ευθύνες Ξανθόπουλου και Πολιτείας για το σκάνδαλο ΑΕΠΙ και το χρεώνει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ» γράφουν οι δημιουργοί σχετικά με το μονταρισμένο βίντεο που ανέβασε ο Κ. Μητσοτάκης.
Οι δημιουργοί διευκρινίζουν ότι δεν ανταποκρίθηκαν σε δική του πρόσκληση όπως είπε  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά η συνάντηση έγινε κατόπιν δικού τους αιτήματος αφού συναντήθηκαν επίσης με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ  Φώφη Γεννήματα προκειμένου να ενημερώσουν όλα τα κόμματα πως τα ελληνικά ρεπερτόρια είναι πλέον ενωμένα στην ΕΥΕΔ- και μέσω αυτής προχωρούν στην ίδρυση νέου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης. «Σε όλους επίσης περιγράψαμε καταλεπτώς τη γνωστή ιστορία της κακουργηματικής διαχείρισης Ξανθόπουλου, τον έλεγχο που επιτέλους διέταξε το 2015 ο Νίκος Ξυδάκης, αλλά και το αίτημά μας –με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο- στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας στηρίξει με τοποθέτηση Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και αργότερα στη δημιουργία νέου φορέα, αιτήματα που ικανοποιήθηκαν άμεσα.» γράφει η ανακοίνωση των δημιουργών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλειψε όπως φαίνεται να αναφερθεί τόσο στην ΑΕΠΙ την οποία καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έλεγξε, όσο και στο γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση ικανοποίησε τα αιτήματα τους. Μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ υποστήριζε πως «βασικό θέμα συζήτησης ήταν βέβαια τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών τα οποία λόγω του σκανδάλου της ΑΕΠΙ, αλλά και των παλινωδιών της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει, οδήγησαν το ελληνικό τραγούδι στη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα».
Ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι επίσης οι καλλιτέχνες και με τη φράση του «...οι επιχειρηματίες πρέπει να στηρίξουν με ένα συμβολικό ποσό το ελληνικό τραγούδι.» καθώς πρόκειται για την υποχρέωσή τους από το νόμο.  «Είναι μια φράση πολύ επικίνδυνη γιατί το πνευματικό δικαίωμα δε είναι επαιτεία, αλλά υποχρέωση όποιου επιχειρηματία χρησιμοποιεί εργασία τρίτων. Επίσης ο τρόπος με τον οποίον αυτό πληρώνεται έχει κατοχυρωθεί με αγώνες ετών και θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες του κόσμου.» διευκρινίζουν.
Όλα ξεκίνησαν από την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διαδίκτυο με τη συνάντησή του με εκπροσώπους των σωματείων των Ελλήνων δημιουργών. Τη δημοσίευση συνοδεύει ένα βίντεο στο οποίο βλέπουμε πλάνα από τη συνάντηση αλλά δεν ακούμε τι λένε οι δημιουργοί. Ακούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της στον χώρο του δικαιώματος.
Διαβάστε επίσης: Πωλητής της Σχεδίας αποκαλύπτει Fake News της ΝΔ [Βίντεο]
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση
«Όχι στην προεκλογική χρήση της αγωνίας των δημιουργών»
Θέλουμε με την ανακοίνωση αυτήν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με την συνάντησή μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένου ότι αυτή τελικά χρησιμοποιείται για προεκλογικούς λόγους, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις κανενός από τους δημιουργούς που συμμετείχαν σ’αυτήν.
  1. Τον είδαμε με δικό μας αίτημα, και αφού συναντήσαμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Γεννηματά.
  2. Στόχος όλων αυτών των συναντήσεων ήταν να ενημερώσουμε όλα τα κόμματα πως τα ελληνικά ρεπερτόρια είναι πλέον ενωμένα στην ΕΥΕΔ- και μέσω αυτής προχωρούν στην ίδρυση νέου ΟΣΔ.
  3. Σε όλους επίσης περιγράψαμε καταλεπτώς τη γνωστή ιστορία της κακουργηματικής διαχείρισης Ξανθόπουλου, τον έλεγχο που επιτέλους διέταξε το 2015 ο Νίκος Ξυδάκης, αλλά και το αίτημά μας –με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο- στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας στηρίξει με τοποθέτηση Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και αργότερα στη δημιουργία νέου φορέα, αιτήματα που ικανοποιήθηκαν άμεσα.
  4. Η ΕΥΕΔ το αναγκαίο μεταβατικό στάδιο για να γίνει ο φορέας μας έχει κριθεί από όλους εξαιρετική ως τώρα, νιώθουμε δε αμέριστη ευγνωμοσύνη προς το επιτελείο της, που πραγματικά αντιμετώπισε για λογαριασμό μας από το παλαιό καθεστώς Ξανθόπουλου μέχρι τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ανταγωνιστικού οργανισμού και αλλοτρίων συμφερόντων εναντίον μας.
  5. Επίσης τους είπαμε σε τι τραγική κατάσταση βρισκόμαστε και πόσο το θέμα αυτό απαιτεί εθνική ενότητα και όχι στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι ίδιοι οι δημιουργοί με την ενότητά μας, δώσαμε το καλό παράδειγμα.
Η συζήτησή τέλειωσε με την δέσμευσή του ότι θα εκδώσει ανακοίνωση στήριξης των αιτημάτων για την οποίαν θα ενημερωνόμασταν πρώτοι. Ξαφνικά λοιπόν –και ενώ οι εντυπώσεις όσων παρέστησαν στην κουβέντα ηταν θετικές από την εξέλιξή της- βλέπουμε τους δημιουργούς πρωταγωνιστές σε ένα βίντεο που
  • αποκρύπτει τις ευθύνες Ξανθόπουλου και Πολιτείας για το σκάνδαλο ΑΕΠΙ και το χρεώνει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ
  • λέει πως θα στηρίξει τον νέο φορέα, ενώ αυτό που έχουμε μεγάλη ανάγκη είναι η εθνική στήριξη στην ΕΥΕΔ, που αυτή τη στιγμή δουλεύει με δική μας εποπτεία και έλεγχο για να ξεκινήσει ομαλά ο φορέας και ήδη εισπράττει ρυθμίζοντας το πρόβλημα με την αγορά.
  • λέει πως οι επιχειρηματίες πρέπει να στηρίξουν με ένα συμβολικό ποσό το ελληνικό τραγούδι. Είναι μια φράση πολύ επικίνδυνη γιατί το πνευματικό δικαίωμα δε είναι επαιτεία, αλλά υποχρέωση όποιου επιχειρηματία χρησιμοποιεί εργασία τρίτων.Επίσης ο τρόπος με τον οποίον αυτό πληρώνεται έχει κατοχυρωθεί με αγώνες ετών και θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Διαχωρίζουμε εντελώς, λοιπόν, τη θέση μας, οι δημιουργοί του ΑΣΜΑ που εμφανιζόμαστε στο βίντεο αυτό (ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Χρήστος Νικολόπουλος είναι μάλιστα εκλεγμένοι Πρόεδρος και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, άρα και απόλυτοι έξωθεν εκπρόσωποί μας) από την ανάγνωση της συζήτησης από τον κύριο Μητσοτάκη και ζητάμε επιτέλους –με όλη την αγωνία στην οποία έχουμε περιέλθει- να μην γίνεται αυτή προεκλογικό παιχνίδι, και εμείς συνεχώς μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα. Δεν αξίζει στην τόσων ετών προσφορά μας.
Οι δημιουργοί του ΑΣΜΑ 450+

Χρήστος Νικολόπουλος: "Η συνάντηση χρησιμοποιήθηκε για τους προεκλογικούς σκοπούς της Ν.Δ.»... - News247

Ο Φοίβος Δεληβοριάς ζητεί να αποσυρθεί η εικόνα του από το βίντεο της ΝΔ .



Αποτέλεσμα εικόνας για Σταύρος Ξαρχάκος
Ο Σταύρος  Ξαρχάκος με ανάρτησή του στο Facebook εξαπολύει σφοδρή επίθεση για το διαχρονικό σκάνδαλο της ΑΕΠΙ στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για το οποίο πλέον ο κ. Ξανθόπουλος οδηγείται στη Δικαιοσύνη για κακουργήματα.
«Ως ένας άνθρωπος, ο οποίος μάχεται εδώ και δεκαετίες για τα δικαιώματα των δημιουργών, απέναντι στη ληστρική και κακουργηματική διαχείρισή τους από την ΑΕΠΙ και την οικογένεια Ξανθόπουλου, οφείλω με λίγα λόγια να διευκρινίσω κάποια πράγματα, όσο πιο σύντομα μπορώ, διότι πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι αλλά και δίκαιοι ως προς το ποιοι βοήθησαν και ποιοι όχι, στον αγώνα αυτό, αλλά και να είναι συγκεκριμένα τα όρια των εκάστοτε πολιτικών απέναντι σε αυτό τον αγώνα, ο οποίος δεν έχει σχέση με κανένα κόμμα και καμία παράταξη.
Κατ᾽ αρχάς θα πρέπει άμεσα να κατέβει αυτό το σποτ.
Ο αγώνας των δημιουργών δεν έχει σχέση με τον προεκλογικὀ αγώνα κανενός. 
Εδώ και αρκετά χρόνια, το αυτονόητο, δηλαδή η προστασία των κόπων και των πνευματικών δικαιωμάτωντων δημιουργών από το Κρατος και τη Δικαιοσύνη, δεν εφαρμοζόταν. Εγώ ο ίδιος έχω συναντηθεί κατα καιρούς με τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά χωρίς κανένα αποτέλεσμα και μάλιστα αυτή η αδιαφορία, μου γέννησε έως και υποψίες. Αντιθέτως ήταν ακαριαία η αντίδραση του κ. Τσίπρα και οφείλω να πω ότι ήταν και η πρώτη φορά που αισθάνθηκα οτι ένας Πρωθυπουργός, ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το θέμα αυτο (χωρίς να βγεί στα κανάλια να το διαφημίσει).
Τέλος, να πληροφορήσω τον κ.Μητσοτάκη, ότι δε ζητάμε κανένα συμβολικό ποσόν από κανέναν. Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε τους κόπους μας, ζητάμε αυτά που σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν, ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από το έργο μας, ζητάμε Δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΑ ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ 1920-1940| Επιθεώρηση, Οπερέτα, Σατιρικά, Καντάδες κ.α

  Ως Ελαφρό τραγούδι ονομάζεται το έντεχνο ελληνικό τραγούδι ευρείας κατανάλωσης που κυριάρχησε στην αστική διασκέδαση και τη ψυχαγωγία, από...