Πέμπτη, Νοεμβρίου 29, 2018

Όψεις αποικιοκρατίας


Σενεγάλη - Βικιπαίδεια




 

Ημερολόγια Σενεγάλης, Μέρος 3: θύτες ή θύματα; - 

 

της Φραγκίσκας Μεγαλούδη

Η συζήτηση μαζί του ήταν -αρχικά- ευχάριστη.  Εκθείαζε τη Σενεγάλη, τις μουσικές της, τις όμορφες γυναίκες της και το πόσο εύκολη και χαλαρή είναι η ζωή εδώ. Σε κάποια στιγμή τον διέκοψα και του είπα: ναι για εμάς εδώ που ερχόμαστε με τα ευρώ είναι πράγματι εύκολο. Ερχόμαστε όποτε θέλουμε και φεύγουμε όποτε βαρεθούμε. Οι ντόπιοι όμως δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο.
Η έκφραση του άλλαξε. Να πάνε πού; μου είπε σχεδόν φωνάζοντας. Ξέρεις πόσους Αφρικανούς έχουμε στη Γαλλία; Δεν μπορούν να έρθουν όλοι.
Και εσύ τι κάνεις εδώ; του απάντησα. Μάλλον άγγιξα ευαίσθητο σημείο γιατί τινάχτηκε σαν να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα.
Εγώ; Εγώ εργάζομαι, αγόρασα σπίτι, δεν είμαστε το ίδιο.
Και ποια ακριβώς είναι η διαφορά σας; του αντιγύρισα. Στο σημείο αυτό η συζήτηση άρχισε να ξεφεύγει. Ο Γάλλος εκνευρίστηκε και μου είπε ότι δεν ξέρω για ποιο πράγμα μιλάω ενώ εκείνος τους έχει ζήσει τους «μαύρους» (les noirs) και ξέρει γιατί πρόκειται.
Δεν καταλαβαίνεις – είπε. Όλα εδώ είναι συναλλαγή, αυτοί πουλάνε και εμείς αγοράζουμε. Το παιχνίδι είναι αυτό, είτε σου αρέσει είτε όχι.
Χαμογέλασα, ήπια μια γουλιά από τη μπύρα μου και άρχισα να παρατηρώ γύρω μου. Το μπαρ ήταν γεμάτο ντόπιους και τουρίστες. Μερικές λευκές γυναίκες συνοδεύονταν από τους Αφρικανούς φίλους τους ενώ άλλες- οι περισσότερες- λικνίζονταν στους ρυθμούς της μουσικής , ρίχνοντας λάγνες ματιές στους γεροδεμένους νεαρούς με τα ράστα που κάθονταν στο μπαρ.
Ψηλόλιγνες Σενεγαλέζες, ντυμένες με προκλητικά ρούχα  και έντονο μακιγιάζ χόρευαν προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή των αντρών.
Η βραδιά φαινόταν πολλά υποσχόμενη για όλους.
[..........]Αποτέλεσμα εικόνας για senegalaises avec blancs
 

Ημερολόγια Σενεγάλης, Μέρος 3: θύτες ή θύματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...