Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για το καναλι ΑΡΤ 

Η Μεγάλη του Γένους Χολή


Σχετική εικόνα 
Ελάχιστα πράγματα συζητιούνται για τα κανάλια τοπικής εμβέλειας, αλλά και για τα κανάλια β΄ διαλογής εθνικής ή τοπικής εμβέλειας που κατακλύζουν, χρόνια τώρα, τις δημόσιες συχνότητες, σε κάθε γωνιά της χώρας. Και δεν μετρήθηκε ποτέ πόσο συνέβαλαν τα κανάλια αυτά στον εκφασισμό μερίδας της ελληνικής κοινωνίας και τον εκχυδαϊσμό του πολιτικού λόγου.
Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι ιδιοκτήτες και «εκπομπάρχες» τέτοιων καναλιών, των οποίων οι εκπομπές αναμεταδίδονται και από άλλα κανάλια ανά τη χώρα, πήραν εισιτήριο για τη Βουλή αφού στην τηλεοπτική μας δημοκρατία, μια γελοιωδέστατη αναγνωρισιμότητα είναι πολύ σημαντικότερη από τη μη αναγνωρίσιμη αξία.Αποτέλεσμα εικόνας για λεβεντης τηλεοραση
Ούτε μπορεί να είναι τυχαίο ότι αυτού του τύπου τα κανάλια ήταν όλα μιας συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης. Αν εξαιρέσεις την ιδιαίτερη περίπτωση του 902, σταθμού του ΚΚΕ, κανείς στο παρελθόν δεν έδωσε κανάλι στον κ. Κωνσταντίνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε καν στον κ. Χρυσόγελο των Οικολόγων Πράσινων, ενώ ως διά μαγείας είχαν κανάλι για δεκαετίες ολόκληρες ο ΛΑΟΣ και η Ενωση Κεντρώων που, από τηλεοπτικού άμβωνος, κήρυτταν όχι κάποια θεία αλήθεια αλλά την πρόχειρη αλήθεια της θείας και του θείου για να κερδίσουν την ψήφο του.Αποτέλεσμα εικόνας για βελοπουλος καρατζαφερης
Είναι γνωστό ότι η Ακροδεξιά λειτουργεί, σε κρίσιμες περιόδους, ως σφουγγάρι απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε πει, ήδη το 1919, ότι οι στρατιές των πεινασμένων Γερμανών, που προκάλεσε η ήττα και η Συνθήκη των Βερσαλλιών, θα πήγαινεν στην Αριστερά αν δεν έκαναν κάτι γρήγορα αυτός και οι τρομακτικοί φίλοι του.
Δεν έχει λοιπόν επαρκώς επισημανθεί ο κομβικός ρόλος της ιδιωτικής τηλεόρασης γενικά, και των μικρών καναλιών ειδικότερα, στη διαπαιδαγώγηση ολόκληρων γενεών.
Μιλάμε για κανονικό σχολείο ενηλίκων, αν ληφθεί υπόψη ότι στις μεγάλες τους δόξες ο μέσος όρος τηλεθέασης έφτανε σχεδόν τις πέντε ώρες ανά άτομο καθημερινά.
Κάτι σαν νυχτερινό σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, που σταδιακά εξελίχθηκε σε τρίτης ηλικίας και τέταρτης κατηγορίας. Ενα σχολείο μάλιστα χωρίς καταναγκασμούς, χωρίς εξετάσεις, που δίδασκε -ή καλύτερα, εμπέδωνε- πράγματα ευχάριστα και χιλιοακουσμένα, μασημένες τροφές. Ενα σχολείο που νομιμοποίησε λόγο ρατσιστικό, σεξιστικό, μισαλλόδοξο. Η Μεγάλη του Γένους Χολή.
Το εύρημα, ότι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις τα μεγαλύτερα ποσοστά της Χ.Α. μετριούνται στις ηλικίες 30 με 40, δεν μπορεί παρά να συνδέεται αβίαστα με το γεγονός ότι αυτές ακριβώς είναι οι ηλικίες που μεγάλωσαν με την ιδιωτική τηλεόραση.
Τα κανάλια αυτά είχαν όμως και ακόμα μία εντυπωσιακή επιτυχία ως σχολικές μονάδες: ανέστησαν και την αλληλοδιδακτική μέθοδο, αν σκεφτεί κανείς ότι οι καλύτεροι μαθητές του τηλεοπτικού καναπέ έγιναν σήμερα δάσκαλοι του διαδικτύου. Παγκόσμιας εμβέλειας.
*δημοσιογράφος
Πηγή: Έντυπη έκδοση Εφημερίδας των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...