Σάββατο, Ιουλίου 21, 2018

Η Ελληνική Δημοκρατία φτωχότερη

Αποτέλεσμα εικόνας για Σταύρου ΤσακυράκηΈφυγε σε ηλικία 67 ετών ο αγωνιστής κατά της χούντας και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Είχε γεννηθεί στη Μήθυμνα Λέσβου το 1951 και βρέθηκε στην Αθήνα ως οικότροφος του Κολλεγίου Αθηνών, επιλεγμένος από το σχολείο που έδινε βάρος στην ανάγκη να στηριχθούν οι σπουδές παιδιών από χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Εισήχθη στη Νομική και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά, φτάνοντας στη θέση του γενικού γραμματέα του «Ρήγα Φεραίου», της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ρώμης ενώ το 1990 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου.

Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη, φυλακίστηκε στα κρατητήρια ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου και βασανίστηκε.

Υπήρξε καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου τον Απρίλιο του 2018 έδωσε το τελευταίο του μάθημα σε μία κατάμεστη αίθουσα καθώς θα αφυπηρετούσε στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Στο παρελθόν υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Κολούμπια και Νέας Υόρκης.

Στις ευρωεκλογές του 2014 υπήρξε υποψήφιος με Το Ποτάμι χωρίς όμως επιτυχία. Αρθρογραφούσε τακτικά σε νομικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο και ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής της επιθεώρησης The Books’ Journal.

O Σταύρος Τσακυράκης διατηρούσε και προσωπικό blog (Liberal Sociability | Stavros Tsakyrakis).

Σχετική εικόναΣυγκίνηση: Το χειροκρότημα κατά το τελευταίο μάθημα του Σταύρου  Τσακυράκη..



Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της πιο σκληρής κρίσης από τη Μεταπολίτευση και μετά. Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να εξετάσουμε τις διαδρομές μέσα από τις οποίες η ελληνική κοινωνία οδηγήθηκε στην κρίση αυτή, να αναρωτηθούμε για τα αίτια αλλά και τη φύση μιας κρίσης η οποία, προτού εξελιχθεί σε οικονομική, εκδηλώθηκε πρώτα ως κρίση ηθική και πολιτισμική. Είναι χρήσιμο επίσης να σκεφτούμε πιθανούς δρόμους που, παρά την κρίση, ανοίγονται και ενδεχόμενες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Ηθικό, Νόμιμο, Πολιτικό: Μια συζήτηση για βασικές έννοιες που ξεχάσαμε
Ο Πλάτων μας λέει ότι ο Σωκράτης προτίμησε την υπακοή στους νόμους, τη συμμόρφωση ακόμη και σε μια ηθικά διάτρητη καταδίκη που του αφαιρούσε τη ζωή. Σήμερα, πολλοί προτιμούν να προβαίνουν οι ίδιοι σε ηθικά διάτρητες συμπεριφορές, αν πιστεύουν ότι κινούνται, έστω και οριακά, στα πλαίσια του νόμου, ή αν θεωρούν ότι θα αποφύγουν την τσιμπίδα του.
 



Στις 17 Νοεμβρίου 2017, έγινε στο Ertegun House, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μια ομιλία/συζήτηση του Σταύρου Τσακυράκη, με τη συνεργασία του Απόστολου Δοξιάδη. Σκοπός της ήταν να παρουσιαστούν στην ελληνική κοινότητα του Πανεπιστημίου, και να συζητηθούν, οι απόψεις του Σταύρου Τσακυράκη για την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, με έμφαση στα θέματα της δημοκρατίας, της λειτουργίας των θεσμών, της Δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και άλλων πολλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...