Δευτέρα, Δεκεμβρίου 18, 2017

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Νύχτες και μέρες στα Εξάρχεια

ΓΝΩΜΕΣ
12|12|2017


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ
Πηγή: neaselida.grΚαλλιδρομίου, ξημερώματα 8ης Δεκεμβρίου, ώρες μετά την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την ένταση, τις μολότοφ, τα χημικά, τις ζημιές, τα καμένα αυτοκίνητα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Μικρές ομάδες νεαρών έχουν ξεμείνει στα σκαλάκια και φωνάζουν, αραιά και πού, συνθήματα. Ένας καταστηματάρχης, που επίσης ξέμεινε στο μαγαζί του -από τα λιγοστά που έχουν απομείνει στη γειτονιά-, κατεβάζει γρήγορα τα ρολά ασφαλείας και με ταχύ βήμα κατευθύνεται προς το σπίτι του στον ίδιο δρόμο. Ελάχιστα αυτοκίνητα παρκαρισμένα, δεν μπορείς παρά να εντυπωσιαστείς με την πληθώρα θέσεων πάρκινγκ σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες του κέντρου.
«Εδώ δεν μένουμε εμείς όταν έχουμε ιστορίες, θα μείνουν τα αυτοκίνητα;» απαντά στην απορία μας ο καταστηματάρχης, χωρίς να κόψει το βήμα του. Τα αυτοκίνητα μετακινούνται προς τα πιο ασφαλή στενά, που «βλέπουν» Αλεξάνδρας ή Πατησίων, και οι άνθρωποι περνούν τη νύχτα σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αυτή είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα για τους κατοίκους των Εξαρχείων, που επιμένουν και μένουν στην πιο ατίθαση γειτονιά της πρωτεύουσας είτε ως στάση ζωής είτε ελλείψει άλλης επιλογής.
Η καθημερινότητά τους γίνεται ολοένα και δυσκολότερη κάθε ώρα της μέρας. Χημικά, πετροπόλεμος, μολότοφ, κυνηγητό, φασαρία όταν πέφτει το σκοτάδι, με αποτέλεσμα όχι να μην μπορείς να συγκεντρωθείς για να διαβάσεις ή να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς, αλλά ούτε καν να αναπνεύσεις. Και η μέρα; Κι αυτή δύσκολη. «Της νύχτας τα καμώματα…» λέει η παροιμία και, στην περίπτωσή μας, στις μέρες που διαδέχτηκαν τις δύσκολες νύχτες έφυγαν από τα Εξάρχεια υποκαταστήματα τραπεζών, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ιατρεία, μίνι μάρκετ, συνεργεία αυτοκινήτων, μέχρι και χθες -στην κυριολεξία- που η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος στη Ζαΐμη λόγω βανδαλισμών, με τους κατοίκους να φοβούνται το οριστικό κλείσιμο.
Και οι αθεράπευτα ρομαντικοί συνεχίζουν με κάθε τρόπο και μέσο να στέλνουν μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες: δεν θα μας διώξετε από τη γειτονιά μας, δεν θα μας βγάλετε από τα σπίτια μας.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάτοικοι των Εξαρχείων κατά της χρήσης χημικών από την ΕΛ.ΑΣ. |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Harakiri (Χαρακίρι 1962): Η αριστουργηματική ταινία του Masaki Kobayashi

Masaki Kobayashi,   Harakiri (Χαρακίρι 1962)   Τatsuya Nakadai, Akira Ishihama, Shima Iwashita   1. « Στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα, ο Τσουγκο...