Παρασκευή, Δεκεμβρίου 22, 2017

Τζον Γκάναμ : ο πρωτοπόρος της αμερικάνικης εικονογραφίας

 John Gannam (1907-1965): λαμπρός εικονογράφος και ζωγράφος που δούλεψε σχεδόν αποκλειστικά σε ακουαρέλα. Ο Gannam γεννήθηκε στο Λίβανο αλλά μεγάλωσε  στο Σικάγο. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργαστεί σε ηλικία 14 ετών, λόγω του θανάτου του πατέρα του.
Η καταφυγή στο σχέδιο και τη ζωγραφική έγινε σταδιακά ένας κόσμος απόδρασης από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στον σκληρό αγώνα για την επιβίωση .
 Μέσα σε λίγα χρόνια, χάρη στο ταλέντο του και μέσω της παρατήρησης και ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος αυτοδιδασκαλίας, έφτασε στο σημείο να γίνει συνεργάτης μεγάλων περιοδικών και να αποκτήσει φήμη .
Ο Γκάναμ έκανε κατά βάση ακουαρέλες και ήταν ικανός να δουλεύει ακατάπαυστα τον ίδιο πίνακα έως ότου μείνει ικανοποιημένος στην απόδοση του φωτός  .  Ο Gannam εργαζόταν  στους πίνακές του σχεδόν κάθετα, πολύ ελεύθερα, με το πινέλο του γεμάτο νερό. Δεν ενδιαφερόταν για λεπτομέρειες ούτε για διορθώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αργότερα.

John Gannam (1907 – 1965) « AMERICAN GALLERY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Harakiri (Χαρακίρι 1962): Η αριστουργηματική ταινία του Masaki Kobayashi

Masaki Kobayashi,   Harakiri (Χαρακίρι 1962)   Τatsuya Nakadai, Akira Ishihama, Shima Iwashita   1. « Στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα, ο Τσουγκο...