Τετάρτη, Δεκεμβρίου 27, 2017

ΕΝΑ ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

https://www.politeianet.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product/8523d0a1-58c1-4e52-a98d-426ec90ad008.jpg
ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ

Charles Dickens
Εκδ. Εξάντας, 1989

 Λονδίνο - Παρίσι μεταξύ 1775 και 1793.
Εποχή που θα συμβούν συγκλονιστικά γεγονότα για την παγκόσμια ιστορία, με αποκορύφωμα τη Γαλλική Επανάσταση. Ο άξονας του μυθιστορήματος  περιστρέφεται γύρω από τις περιπέτειες μιας σειράς ανθρώπων, που βρίσκονται στη δίνη των καιρών και περνούν μεγάλες δοκιμασίες . Πέρα από  τις ενοχές που κρύβουν οικογενειακές αμαρτίες , εμπλέκονται και σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με θέματα κατασκοπίας και εθνικής προδοσίας.

Βασικά πρόσωπα του μυθιστορήματος είναι :
1.  Η Λούσι Μανέτ: δεκαοχτάχρονη  νεαρή που μεγάλωσε  ως ορφανή στο Λονδίνο 
2. Ο γιατρός πατέρας της Λούσι , έγκλειστος στις φυλακές της Βαστίλης, για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε,ο οποίος εισβάλλει ξαφνικά στη  ζωή της.
3.  Ο Τσαρλς Ντάρνι,  σύζυγός της Λούσι:   Γάλλος αριστοκράτης , που έχει  αποποιηθεί την ευγενή καταγωγή του  και ζει αυτοεξόριστος στην Αγγλία.
4.  Ο Σίντνεϊ Κάρτον , δικηγόρος μεν  στο επάγγελμα , στην ουσία όμως ένα άχρηστο υποκείμενο, που πολιορκεί ερωτικά τη Λούσι.
Τα πρόσωπα αυτά περνούν τη Μάγχη και εγκλωβίζονται στη Γαλλία σε μία στιγμή που η χώρα συγκλονίζεται από  αιματηρά γεγονότα που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας . Πλήθος ανθρώπων εμπλέκεται στη ζωή τους αποκαλύπτοντας διαφορετικούς χαρακτήρες και αβυσσαλέα πάθη ,με κυρίαρχα το προσωπικό και το ταξικό  μίσος .
Ο Ντίκενς αποτυπώνει πειστικά  χαρακτηριστικές επαναστατικές φιγούρες και  σκηνές της  τυφλής βίας εκ μέρους του όχλου και των φανατικών ινστρουκτόρων του, αλλά θεωρεί απόλυτα κατανοητή τη βία εκ μέρους ενός λαού που έως τότε θεωρούνταν χειρότερος και από τα ζώα εκ μέρους  των διεφθαρμένων και άπληστων αριστοκρατών. 
Παράλληλα, ο συγγραφέας αναρωτιέται αν η θεραπεία ενός κοινωνικού κακού μπορεί να γίνει με τη χρήση ενός άλλου κακού και καταλήγει στο (σοσιαλιστικής εκδοχής) συμπέρασμα ότι ο προτιμότερος δρόμος για την επανάσταση ενός λαού είναι ο δρόμος των ειρηνικών μεταρρυθμίσεων και όχι της φριχτής γκιλοτίνας.
______________________
 H IΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΜΕΝΟ ΣΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΚΙΤΣΑ

__________________________________

 H IΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ 
-ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΙΕΣ ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για A Tale Of Two Cities (1958)A Tale of Two Cities (1958 film) - Wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχονται τιμές «Αποκάλυψης» στα τρόφιμα λόγω Ουκρανίας

  Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης: Έρχονται τιμές «Αποκάλυψης» στα τρόφιμα   anatropinews.gr ...