Πέμπτη, Μαΐου 26, 2016

Γιατί τα κουνούπια προτιμούν 

να τσιμπούν μερικούς ανθρώπους, ενώ άλλους όχι;

Τα κουνούπια προτιμούν να τσιμπούν μερικούς ανθρώπους συχνότερα από άλλους.
Μερικοί άνθρωποι δέχονται περισσότερα και συχνότερα τσιμπήματα κουνουπιών από άλλους.
Για το λόγο αυτό, διερωτώνται γιατί τα κουνούπια τους προτιμούν περισσότερο;
Εκτιμάται ότι 10% των ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για τα κουνούπια.
Είναι τα θηλυκά κουνούπια που τσιμπούν τους ανθρώπους και όχι τα αρσενικά. Χρειάζονται το ανθρώπινο αίμα για να δημιουργούν αυγά, που να μπορούν να γονιμοποιούνται.
Τα θηλυκά κουνούπια μπορούν να ανιχνεύουν, ελκυστικούς για αυτά ανθρώπους, από απόσταση 50 μέτρων.  Το πόσο ελκυστικός είναι ένας άνθρωπος, για τα κουνούπια που αδημονούν να τσιμπήσουν ανθρώπινο δέρμα, εξαρτάται από αλληλεπιδράσεις διαφόρων παραγόντων. Οι παράγοντες που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν είναι:
  1. Γενετικοί παράγοντες
  2. Το βάρος σώματος, η παχυσαρκία
  3. Η αρρενωπότητα
  4. Η θερμοκρασία
  5. Η εγκυμοσύνη
  6. Η σύνθεση του ιδρώτα
  7. Οι ουσίες που βρίσκονται στο δέρμα
  8. Τα βακτήρια του δέρματος
  9. Η χρήση κοσμητικών κρεμών ή άλλων προϊόντων στο δέρμα και απωθητικών σκευασμάτων,  για τα κουνούπια.
Υπάρχει επίσης η άποψη ότι τα κουνούπια προτιμούν να τσιμπούν ανθρώπους ανάλογα με την ομάδα αίματός τους. Ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα τεκμήρια, για τις εν λόγω προτιμήσεις.
Επίσης ο ρόλος της διατροφής δεν είναι ξεκάθαρος. Ίσως κάποια τρόφιμα, να επηρεάζουν τη σύνθεση ή την οσμή του ιδρώτα, αλλά δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι κάποια άτομα, παρά το γεγονός ότι δέχονται τσιμπήματα κουνουπιών, δεν παρουσιάζουν σημαντικές αντιδράσεις. Έτσι, ενώ στην πραγματικότητα, δέχονται τσιμπήματα, δεν το αντιλαμβάνονται και λένε στους άλλους ότι τα κουνούπια δεν τους προτιμούν.
Τα πλέον γνωστά στοιχεία, ελκυστικά για τα κουνούπια, είναι:
  1. Το γαλακτικό οξύ
  2. Το διοξείδιο του άνθρακος
  3. Η  θερμότητα
  4. Το ουρικό οξύ
  5. Μερικά λιπαρά οξέα και η χοληστερόλη δέρματος ή διάφορα στεροειδή
  6. Άλλες ενώσεις, από τον ιδρώτα ή τον καταβολισμό του, από τα βακτήρια του δέρματος.
Ορισμένα τυριά (τύπου Limburger) και οι άπλυτες κάλτσες περιέχουν άφθονα τέτοια στοιχεία.
Ορισμένα κοσμητικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα του δέρματος, απωθούν αποτελεσματικά τα κουνούπια. Στην πραγματικότητα, εξουδετερώνουν τις ελκυστικές για τα κουνούπια ουσίες, διότι προκαλούν σύγχυση στα αισθητήρια όργανά τους. Επίσης οι ανεμιστήρες διώχνουν τα κουνούπια.
Βλέπουμε ότι ένα σύνολο παραγόντων δημιουργούν στο κάθε άτομο διάφορες φυσικές χημικές ενώσεις που ευθύνονται ή όχι, για ένα ελκυστικό περιβάλλον, για τα κουνούπια. Μερικοί είναι τυχεροί, διότι έχουν ουσίες που καλύπτουν οτιδήποτε είναι ελκυστικό για τα κουνούπια και έτσι δεν τα προσελκύουν.
Βέβαια δεν αποκλείεται, ακόμη και στους τυχερούς να υπάρχουν διακυμάνσεις με περιόδους περισσότερης ή λιγότερης προσέλκυσης κουνουπιών. Ωστόσο σημειώνεται, ότι οι έρευνες έδειξαν ότι μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν παραγωγή ουσιών που απωθούν τα κουνούπια.

Πηγή:medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: