Τρίτη, Μαΐου 24, 2016

Ενώ σας γράφω, δεν μπορώ να σας περιγράψω τη χαρά μου...

Thank you for visiting Software Works Consulting. 
Αγαπητοί φίλοι,

Ενώ σας γράφω, δεν μπορώ να σας περιγράψω τη χαρά μου...
Τα καταφέραμε! Έκλεισε το νομικό “παραθυράκι” που θα έφερνε θύελλες στα δάση μας.
Μετά τις αντιδράσεις, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κατέθεσε νομοτεχνική αναδιατύπωση στις διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέες μοβ ζώνες “οικιστικής πύκνωσης” (τι όρος κι αυτός!) δεν αποχαρακτηρίζονται και εξακολουθούν να υπόκεινται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Με άλλα λόγια, δεν θα μπορούν πια να ξεκινήσουν συλλήβδην και κρυμμένες κάτω από «μοβ μανδύα» νομιμοποιήσεις οικισμών που οικοδομήθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά σε δασική γη.
Οι εξελίξεις ήταν αστραπιαίες: την περασμένη Τετάρτη βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, το οποίο εκτός από τα προαπαιτούμενα περιείχε και την τοξική αυτή διάταξη που δεν είχε βγει σε δημόσια διαβούλευση. Το επόμενο μεσημέρι, έχοντας αναλύσει τα προβληματικά σημεία, στείλαμε επιστολή στους βουλευτές εκθέτοντας το σκάνδαλο και ζητώντας αλλαγές. Επίσης, μιλήσαμε και με αρκετούς βουλευτές που ζήτησαν να ακούσουν τις ενστάσεις μας. Ταυτόχρονα, το μήνυμά μας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης προωθήθηκε σε πάνω από 300.000 άτομα, ενώ τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν την είδηση. Αρκετοί από εσάς μοιραστήκατε την είδηση και στείλατε προσωπικά μηνύματα διαμαρτυρίας. Το αποτέλεσμα της όλης κινητοποίησης; Την Παρασκευή, ο Υπουργός έφερε ως τροποποίηση την αλλαγή που ζητήσαμε.
Παρόλο που η τροποποίηση αφορούσε λίγες μόνο λέξεις, άλλαξε όλη την ουσία αυτής της διάταξης του νέου νόμου. Ένα τέτοιο «λάθος» θα υποβάθμιζε συνολικά τη δυνατότητα των δασικών χαρτών να αποτελέσουν την καλύτερη άμυνα απέναντι στις αυθαιρεσίες. Γιατί; Γιατί η νέα κατηγορία των «οικιστικών πυκνώσεων» θα εξαιρούσε από τους δασικούς χάρτες, και δίχως κανένα διαφανές κριτήριο, όχι μόνο  μερικές γνωστές και πραγματικά προβληματικές περιπτώσεις, αλλά και αμέτρητες άλλες δασικές περιοχές που έχουν σκανδαλωδώς και δίχως καμία άδεια οικοδομηθεί και περιμένουν απλώς να αποχαρακτηριστούν για να προχωρήσει η νομιμοποίησή τους. Θα ήταν η πρώτη φορά που θα άνοιγε το θέμα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων στα δάση.
Μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης όπου νιώθουμε πως έχουμε πολύ λίγο έλεγχο στις δυσάρεστες εξελίξεις που έρχονται από παντού, μου δίνει τρομερό κουράγιο να βλέπω πως όταν είμαστε οπλισμένοι με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, μπορούμε να επηρεάσουμε ορισμένα σημαντικά πράγματα. Βλέπω πως τέτοιες προσπάθειες δεν είναι μάταιες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκτός από την επιτυχία μας να σταματήσουμε άλλη μια ξαφνική καταβαράθρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας προς όφελος χρόνιων παρανομιών, προκαλέσαμε και αντιδράσεις και διάλογο, ακόμα και εντός Βουλής. Ίσως δώσαμε και το έναυσμα σε ορισμένους να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους ανοιχτά. Χαίρομαι που ο Υπουργός Περιβάλλοντος, έστω και με καθυστέρηση, έκανε τη σωστή κίνηση για το περιβάλλον.
Είμαι ευγνώμων που σας έχουμε στο πλευρό μας!
Με μεγάλη χαρά θα δεχτώ μηνύματα με τις σκέψεις σας στο theo.nantsou@wwf.gr.
Με πολλή εκτίμηση,

Θεοδότα Νάντσου,υπεύθυνη πολιτικής για το περιβάλλον στο WWFΑποτέλεσμα εικόνας για WWF

Τελευταία Άρθρα



 
Θεοδότα Νάντσου (WWF): Το περιβάλλον τελικά αρχίζει να αναδεικνύεται ως κοινωνική διεκδίκησηΗ Θεοδότα Νάντσου γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην περιβαλλοντική ηθική, στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ της Βρετανίας. Από το 1990 ασχολείται ενεργά με το χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Από το 1991 ξεκίνησε να συνεργάζεται εθελοντικά με το «νεογέννητο» τότε γραφείο του WWF στην Ελλάδα. Από το 1993 είναι μόνιμο στέλεχος του WWF Ελλάς, στο οποίο έχει αναλάβει το συντονισμό του τομέα περιβαλλοντικής πολιτικής. Έχει γράψει και δημοσιεύσει στον έντυπο Τύπο, σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και συλλογικούς τόμους πολλά άρθρα και παρεμβάσεις για ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής.
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2010) Η πράσινη κρίση, Σταμούλη Α.Ε.
(2007) Πουλιά μου διαβατάρικα: Αφιέρωμα στους αέναους μετανάστες, Ελευθεροτυπία
(2006) Η πολιτική οικολογία στην Ελλάδα, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη [εισήγηση]
(2003) ∆ιαχείριση προστατευόµενων περιοχών: Οδηγός ορθής πρακτικής, WWF Ελλάς
 
Μεταφράσεις
(1997) Barnes, Belinda, Το υπερκινητικό παιδί, Θυμάρι
(1995) Ανδρεάδης, Γεώργιος Ο., The cryptochristians, Κυριακίδη Αφοί
 
Λοιποί τίτλοι
(2009) Συλλογικό έργο, Νομικός οδηγός, WWF Ελλάς [επιμέλεια]
(1999) Συλλογικό έργο, Οικολογία και εκκλησία, Ηλίβατον [επιμέλεια]

Δεν υπάρχουν σχόλια: