Πέμπτη, Μαΐου 26, 2016

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αναλυτές: Έγινε σημαντική πρόοδος

Θετικές εξελίξεις χαρακτηρίζουν τη συμφωνία και τον οδικό χάρτη για το χρέος οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι αποφεύγεται η κρίση ρευστότητας. Δεν παραλείπουν μάλιστα να επισημάνουν πως μετά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές το Eurogroup έδειξε ότι δεν επιθυμεί επανάληψη αναταραχής στην Ελλάδα.

  • ΕΘΝΟΣ/25/5/2016
Την ίδια ώρα όμως δεν διστάζουν να εκφράσουν την επιφυλακτικότητά τους για το μέλλον, καθώς όπως λένε παραμένουν μεγάλα τα ρίσκα υλοποίησης, λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και του αδύναμου κρατικού μηχανισμού.
Εκτιμούν ακόμη ότι η έλλειψη δέσμευσης για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και οι υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα εξακολουθούν να αφήνουν αυξημένους κινδύνους ότι οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών θα επανέλθουν μετά το καλοκαίρι.
Citigroup: Οι βασικές αποφάσεις για το χρέος θα καθυστερήσουν
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, και τα οποία συνοδεύονται από μια μακριά λίστα κριτηρίων, δεν είναι ούτε λεπτομερή, ούτε ιδιαίτερα μακρόπνοα.
Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τα «περισσότερα από τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα» για τη διάσωσή της κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να δώσουν το «πράσινο φως» για τη νέα εκταμίευση από τον ESM ύψους 10,3 δισ. ευρώ.
Η πρώτη υποδόση ύψους 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί τον Ιούνιο, ενώ οι υπόλοιπες υποδόσεις θα εξαρτηθούν από τηνεπίτευξη συγκεκριμένων στόχων (που σχετίζονται με το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την τραπεζική διακυβέρνηση και τον ενεργειακό τομέα).
Πρόκειται για εκταμίευση ποσού μεγαλύτερου από τα 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα 21,4 δισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει το ESM στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, αλλά και ανεξόφλητα δάνεια ύψους 220 δισ. ευρώ.
Σχέδιο για ελάφρυνση χρέους, όμως οι βασικές αποφάσεις θα καθυστερήσουν
Το Eurogroup συμφώνησε πως η ελάφρυνση χρέους, όταν και αν συμφωνηθεί, θα πρέπει να επικεντρωθεί στον περιορισμό των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους βραχυπρόθεσμα, δηλαδή πριν το 2018, είναι περιορισμένα και αφορούν στην «εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF» και στην αποφυγή της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 200 μ.β. επί ανεξόφλητων δανείων ύψους 11,3 δισ. ευρώ προς το EFSF. Ακόμα και η μεταφορά των κερδών ANFA/SMP -που προέκυψαν το 2013/2014- καθυστερεί μέχρι το 2018. Οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες ελάφρυνσης του χρέους «θα ανακοινωθούν στο τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018», θα τελούν υπό την αίρεση πολιτικής έγκρισης από το Eurogroup (κατόπιν αιτήματος του ΔΝΤ) και θα εξαρτώνται από την «πλήρη εφαρμογή του προγράμματος». Το ΔΝΤ παραμένει στο περιθώριο για τώρα, αν και αναμένεται να επανεκτιμήσει την απόφασή του για συμμετοχή στο πρόγραμμα «πριν το τέλος του 2016». Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε πως το ΔΝΤ έχει κάνει «μια σημαντική υποχώρηση» στις διαπραγματεύσεις.
Μετά από έξι χρόνια διασώσεων, παραμένει αβέβαιη η βιωσιμότητα του χρέους
Η εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ είναι οπωσδήποτε θετική είδηση βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα. Απομακρύνει τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ πριν το τέλος του έτους.
Παρέχει πόρους για να αποπληρωθεί περίπου το ήμισυ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, βοηθώντας ώστε να χαλαρώσει η εγχώρια θέση ρευστότητας και πιθανότατα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα στις 2 Ιουνίου, παρέχοντας μια φθηνότερη πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα οδηγήσει σε κάποιες βελτιώσεις στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, αν και η Citi εκτιμά πως η δημοσιονομική λιτότητα που εγκρίθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεύει έναμεγάλο εμπόδιο.
Ωστόσο, η απροθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να λάβουν κάποια πιο αποφασιστική δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους είναι ένα αρνητικό νέο, αν και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο. Διατηρεί αβέβαιη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και πιθανότατα καθυστερεί τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μέχρις ότου το δημόσιο χρέος κριθεί βιώσιμο από την ΕΚΤ/ΕΕ. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα πιθανότατα θα διατηρηθεί, αν και η αόριστη δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να δώσει κάποιο πολιτικό κεφάλαιο στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπόσχεται συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους από τότε που εξελέγη, τον Ιανουάριο του 2015.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το 2018 υπολείπονται των συστάσεων του ΔΝΤ
Η Citi σημειώνει πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, και τα οποία συνοδεύονται από μια μακριά λίστα κριτηρίων, δεν είναι ούτε λεπτομερή, ούτε ιδιαίτερα μακρόπνοα. Η ανακοίνωση του Eurogroup άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ίσως να μη χρειαστούν-«τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν αν μια επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους δείξει πως είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί το συμφωνημένο όριο των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών».
Περιλαμβάνουν κυρίως α) την εξαγορά ορισμένων υφιστάμενων δανείων μέσω της φθηνότερης χρηματοδότησης του ESM (υποθέτουμε τα δάνεια του ΔΝΤ, από τα οποία μέχρι τότε θα μένουν μόνο 10 δισ. ευρώ) και β) κάποια στοχευμένη αναδιάρθρωση χρέους δανείων μόνο του EFSF (131 δισ. ευρώ), «για να καθησυχαστεί το ΔΝΤ και χωρίς να επέρχεται επιπλέον κόστος για χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα ή το EFSF. Η πρόταση του ΔΝΤ για αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας προέβλεπε βαθιά αναδιάρθρωση όλων των υφιστάμενων δανείων του επίσημου τομέα (εξαιρουμένων μόνο των δανείων του ΔΝΤ), με παράταση των λήξεων έως και κατά 30 χρόνια, ξεκάθαρο όριο 1,5% στα επιτόκια και μακρές περιόδους χάριτος μέχρι το 2040.
Αποφεύγεται η βραχυπρόθεσμη κρίση, όμως τα μακροπρόθεσμα ζητήματα παραμένουν
Οι πιστωτές της ευρωζώνης έδειξαν προθυμία να αποφευχθεί μια ελληνική κρίση σαν την περυσινή, όμωςμικρή επιθυμία να αποκαταστήσουν τη δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας. Θέλουν το ελληνικό χρέος να γίνει εξυπηρετήσιμο, αν η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα διάσωσης. Το ΔΝΤέχει κάνει πίσω στις απαιτήσεις του για δέσμευση εμπροσθοβαρούς και ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους.
Η έλλειψη δέσμευσης ελάφρυνσης χρέους και η επαναβεβαίωση των υπερβολικά φιλόδοξων στόχων της διάσωσης (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, από περίπου 0% σήμερα) υποδηλώνουν πως η αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας δεν είναι αυτό που καθοδηγεί τις αποφάσεις των Ευρωπαίων πιστωτών αυτή τη στιγμή.
Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «θα λάβουμε την απόφαση όταν πρέπει να τη λάβουμε. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν αυτοί που θα επιλέξουν το 2017 οι Γερμανοί πολίτες». Αυτό, κατά την εκτίμηση της Citi, εξακολουθεί να αφήνει έναναυξημένο κίνδυνο να υπάρξουν εκ νέου εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, μόλις «εξαϋλωθεί» η τελευταία «ένεση ρευστότητας», πιθανότατα στις αρχές του 2017.
Barclays: Από το Σεπτέμβριο οι δύσκολες συζητήσεις
Οι δύσκολες συζητήσεις μεταξύ των πιστωτών για το ελληνικό χρέος θα επιστρέψουν από το φθινόπωρο παρότι το Eurogroup κατάφερε να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι δεν θα ζήσουν νέα αναταραχή το καλοκαίρι λόγω Ελλάδας.
Αυτά επισημαίνει ο οικονομολόγος της Barclays, Francois Cabau, κατά τον οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Εν αναμονή της επαλήθευσης από το EWG ότι όλα τα προαπαιτούμενα εφαρμόζονται πλήρως, ο ESM είναι έτοιμος να καταβάλει τη δεύτερη δόση του προγράμματος, σε δύο υπο-δόσεις, γεγονός που θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνησης να καλύψει τις πληρωμές προς ΕΚΤ και ΔΝΤ καθώς και σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προσθέτει ο κ. Cabau .
Επιπλέον, επισημαίνει, το Εurogroup έχει συμφωνήσει σε μία πρώτη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, με την οποία συμφωνεί το ΔΝΤ. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ μόλις κλείσει η αξιολόγηση και μέχρι το τέλος του προγράμματος. Αν η Ελλάδα τηρήσει πλήρως το πρόγραμμα, το  Eurogroup θα δώσει πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018.
 "Μετά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές το Eurogroup δείχνει ότι θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω αναταραχή σχετικά με την Ελλάδα, ειδικά καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε λιγότερο από έναν μήνα", τονίζει η Barclays.
"Ετσι, αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ, η οποία ήταν - και παρ 'όλα αυτά παραμένει - μια βασική προϋπόθεση που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2015. Η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ πριν από το τέλος του 2016 φαίνεται πιθανή για εμάς", επισημαίνει.
Όπως σχολιάζει η Barclays αυτό σημαίνει ότι οι δύσκολες συζητήσεις μεταξύ των πιστωτών σχετικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αναβλήθηκαν, αν και είναι πιθανό να επιστρέψουν στο προσκήνιο μετά το καλοκαίρι, καθώς η πολιτική ατζέντα της Ευρώπης είναι δύσκολη, πριν τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές το 2017. Ωστόσο, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο θα ανακουφίσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
ING: Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος χρεοκοπίας
Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους της και η εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων θα μπορούσε να βοηθήσει να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, εμφανίζεται ο Paolo Pizzoli, ανώτερος οικονομολόγος στην ING.
"Οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό έπος έχουν εκπληρώσει τις προσδοκίες. Οι δανειστές σαφώς προτίμησαν να χωρίσουν το πρόβλημα στα δύο, διαχωρίζοντας την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος καθώς και τη σχετική εκταμίευση των κεφαλαίων διάσωσης, από την μορφή της ελάφρυνσης του χρέους", σημειώνει.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η έγκριση από την ελληνική Βουλή, του δεύτερου πακέτου μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ, αποδείχθηκε ότι ήταν καθοριστική στο να πειστούν οι δανειστές να προχωρήσουν προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, όπως προσθέτει ο Pizzoli.
"Με σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα να έχουν ικανοποιηθεί από την ελληνική πλευρά, δεν ήταν έκπληξη ότι το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως στην κατ 'αρχήν ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, κατά συνέπεια, στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης", συμπληρώνει.
Ωστόσο, η ING επισημαίνει πως εκεί όμως που οι προσδοκίες είναι λιγότερο αισιόδοξες, είναι στο μέτωπο της ελάφρυνσης του χρέους. Και εδώ σημειώθηκε κάποια πρόοδος με στόχο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και το σταδιακό πλαίσιο που σκιαγραφήθηκε στις 9 Μαΐου επιβεβαιώθηκε χθες βράδυ.
Μια πρώτη δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος. Μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος του ESM, αν μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους δείξει την ανάγκη περαιτέρω δράσης για την αντιμετώπιση του κόστους εξυπηρέτησής του.
Σε μακροπρόθεσμη βάση, εάν τα προηγούμενα μέτρα αποδειχθούν μη επαρκή για να φέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πορεία, ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε εφαρμογή για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει περαιτέρω reprofiling του χρέους του EFSF και την αναβολή των πληρωμών τόκων.
"Θα είναι αρκετό για να πείσει το ΔΝΤ να συμμετέχει;", διερωτάται η ΙΝG. "Αυτό είναι αβέβαιο, αλλά οι χθεσινές εξελίξεις δίνουν κάποια αισιοδοξία", σημειώνει.
Όπως καταλήγει η ING, "το χθεσινό Eurogroup αποτελεί σίγουρα μία θετική εξέλιξη και δίνει σημαντική ανακούφιση στις αγορές στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Με λιγότερο από έναν μήνα να απομένει για το δημοψήφισμα του Brexit, οι εταίροι της Ε.Ε έχουν καταφέρει να εξουδετερώσουν τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ενός default της Ελλάδας".
Moody's: «Credit positive εξέλιξη» η συμφωνία για την Ελλάδα
«Credit positive εξέλιξη» χαρακτηρίζει ο οίκος Moody's τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, δεν παραλείπει ωστόσο να προειδοποιήσει για τους «κινδύνους εφαρμογής».
«To Eurogroup αποφάσισε επίσης ένα οδικό χάρτη ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο είναι θετικό για το αξιόχρεο καθώς σηματοδοτεί μια αυξημένη ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης και των θεσμών, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, για την ανάγκη ελάφρυνση του χρέους», συνεχίζει σε ανακοίνωσή του ο οίκος.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι «κίνδυνοι εφαρμογής» της συμφωνίας παραμένουν υψηλοί λόγω της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, της αδυναμίας των θεσμών και της εύθραυστης κατάστασης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Fitch: H συμφωνία μειώνει τα ρίσκα μιας νέας κρίσης ρευστότητας
Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών μειώνει τα ρίσκα μιας νέας κρίσης ρευστότητας το καλοκαίρι και δίνει κίνητρα στη χώρα να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Οπως αναφέρει η παροχή ελάφρυνσης χρέους σε δόσεις και υπό τον όρο της τήρησης στου προγράμματος μπορεί να δώσει κίνητρο στην Ελλάδα να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από τους πιστωτές.
Ωστόσο συμπληρώνει πως δεδομένου του ιστορικού των πέντε χρόνων που κράτησαν τα προηγούμενα προγράμματα υπάρχει ακόμα μεγάλο ρίσκο ότι το 2018 δεν θα πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παρά την συμφωνία για τον δημοσιονομικό κόφτη.
Το ρίσκο αυτό μπορεί να αυξηθεί αν οι έλληνες πολιτικοί και οι πολίτες δουν τους όρους που προϋποθέτει η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους ως μακρινό και ανέφικτο project.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...