Παρασκευή, Μαΐου 20, 2016

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ

  • Ομιλία Lesley Dean-Jones: Aristotle’s Heart and the Heartless Man (20/5/16)

    Την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016, ώρα 12.00 στο Σπουδαστήριο Κλασικής Φιλολογίας (745) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει στο πλαίσιο των «Επιστημονικών Συναντήσεων» του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας η ομιλία της Καθηγήτριας Lesley Dean-Jones (University of Texas at Austin) με θέμα:
  • ΙΓ' Συμπόσιο Κλασικών Σπουδών στα Ιωάννινα (24/5/16)

    Ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει το ΙΓ’ Συμπόσιο Κλασικών Σπουδών. Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, στην αίθουσα «Δ.Θ. Σακαλή» του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.
    Για το πρόγραμμα του Συμποσίου, βλ. http://philology.uoi.gr/content/ig-symposioy-klasikon-spoydon
  • Αναδημοσίευση ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ: 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σμαρώ Αβραμίδου, Θεσσαλονίκη 13.05.2016
    Πώς ήταν τα αρχαία graffiti; Ήταν οι αρχαίοι Έλληνες ανορθόγραφοι;Έγραφαν άσεμνα "συνθήματα" σε… βράχους; Πώς ταχυδρομούσαν ένα μήνυμα μέσα σε όστρακο; Ποια διαδικασία ακολουθούσαν οι συγγενείς ενός νεκρού για την παραγγελία του επιτύμβιου επιγράμματος; Μικρές στιγμές της καθημερινότητας υπαρκτών προσώπων της αρχαιότητας, προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής, μίας κοινωνικής ελίτ ή και απλών τεχνιτών, εμπόρων, πολεμιστών, ανδρών, γυναικών και παιδιών "ζωντανεύουν" μέσα από τη μελέτη των επιγραφών.
    "Επιγραφές επιτύμβιες, ιάσεις, αναθήματα στους θεούς, κατάρες, ιδιωτικές επιστολές, αστεϊσμοί, ερωτικά και άσεμνα χαράγματα, εμπορικά σύμβολα προσφέρουν ανεκτίμητο υλικό για την κατανόηση του αρχαίου κόσμου, όχι μόνο στην επίσημη έκφρασή του, αλλά και στην ανεπίσημη ιδιωτική προσωπική καθημερινότητα. Ακόμη και πρόχειρα ανορθρόγραφα χαράγματα (graffiti) σε βράχους, αποκαλύπτουν την προσωπική διάσταση ενός πολιτισμού". Η πρόσφατη έκδοση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) "Εισαγωγή στην ελληνική επιγραφική: από τον 8ο αιώνα ως την ύστερη αρχαιότητα", που επιμελήθηκαν η Νίκη Οικονομάκη και ο καθ. Φιλολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Τζιφόπουλος, μυεί τους αναγνώστες και τους φοιτητές των κλασικών σπουδών στην επιγραφική, μια επιστήμη άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε κλάδο της αρχαιογνωσίας, που συχνά θεωρείται απροσπέλαστη και δυσνόητη.
    "Η πρωταρχική αξία των επιγραφών θεωρείται η χρήση τους στη συγγραφή της ιστορίας, καθώς αποτελούν σημαντική και συχνά μοναδική ιστορική πηγή για τη μελέτη αρχαιότητας. Για πολλές περιοχές και πόλεις του ελλαδικού χώρου δε θα ήταν γνωστό τίποτα, αν δεν υπήρχαν τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι επιγραφές, καθώς εκτός από την Αθήνα και τη Σπάρτη πολύ λίγες λογοτεχνικές και ιστορικές μαρτυρίες υπάρχουν για άλλες ελληνικές πόλεις και μικρότερους οικισμούς", ανέφερε η κ Οικονομάκη στην παρουσίαση του βιβλίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΚΕΓ στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
    "Η γλωσσική Βαβέλ της αρχαιότητας χαρτογραφείται"
    Υπήρξε μία γλωσσική Βαβέλ στην αρχαιότητα; Πόσες διάλεκτοι ομιλούνταν στην αρχαία Ελλάδα; Πώς κατανέμονταν γεωγραφικά, ποιες ήταν οι μεταξύ τους σχέσεις και ποιες με μη ελληνικές γλώσσες ή διαλέκτους, εκτός ή εντός ελλαδικού χώρου; Απαντήσεις επιχειρούν να δώσουν διεθνώς καταξιωμένοι ειδικοί στην αρχαία ελληνική διαλεκτολογία, μελέτες των οποίων περιλαμβάνονται στον τόμο "Γλωσσικός Χάρτης της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας κατά την αρχαιότητα", που εξέδωσε πρόσφατα το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Γιαννάκη.
    "Ένας από τους στόχους της ερευνητικής προσπάθειας του ΚΕΓ είναι η διερεύνηση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και ιδιαίτερα οι διάλεκτοι της αρχαίας ελληνικής, που αποτελούν σημαντικό άξονα για τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας γενικά. Οι μελέτες επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα, πώς ακριβώς ορίζεται και καθορίζεται η διαχωριστική γραμμή που τέμνει τον Ελλαδικό χώρο σε νότιο και βόρειο τομέα και πώς ταξινομούνται και διατέμνονται οι διάλεκτοι της αρχαίας ελληνικής σε αυτόν τον χώρο", ανέφερε ο κ.Γιαννάκης στην παρουσίαση του βιβλίου.
    Στο βιβλίο αναφέρεται ότι τα γλωσσικά χαρακτηριστικά, πέρα από τα φιλολογικά τα ιστορικά και άλλα στοιχεία, οδηγούν στην ένταξη της μακεδονικής στις δωρικές διαλέκτους της βορειοδυτικής ελληνικής . "Η ταυτότητα της αρχαίας μακεδονικής ως ελληνικής διαλέκτου επιβεβαιώνεται ακόμη μία φορά τόσο από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στον τόμο", σημείωσε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι και οι ανασκαφικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας και ειδικότερα τα επιγραφικά ευρήματα από τη Μεθώνη, που χρονολογούνται μεταξύ 730-690 π.Χ. "ανοίγουν κάποιες προοπτικές και γεννούν ελπίδες ότι μπορεί να εντοπιστεί υλικό και για τη μακεδονική διάλεκτο".
    "Όπως και για τη νεότερη ελληνική, δε μπορεί κανείς να περιορίζεται μονάχα στην κοινή των αστικών κέντρων, υπάρχει ολόκληρος ο παράδεισος των διαλέκτων, οι οποίες αποτελούν τα στοιχεία που έχουν αποτυπώσει και κωδικοποιήσει τις αξίες του ελληνισμού και τη συλλογική εμπειρία του ελληνισμού", ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΓ, Ιωάννης Καζάζης, ο οποίος έκανε και μία συνοπτική παρουσίαση των δράσεων του Κέντρου. "Έχουμε συνηθίσει στο βιβλίο και έχουμε συνηθίσει και στην Αττική κοινή. Η έρευνα αυτή δεν περιορίζεται στην έκδοση κάποιων βιβλίων, αλλά εκπονούνται ολόκληρες βάσεις δεδομένων, ποικίλες, με πρωτογενή στοιχεία, που δίνονται στην επιστημονική κοινότητα για να τα αξιοποιήσει, τα οποία είναι πολυμεσικά και η έκδοση των βιβλίων είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου", πρόσθεσε.
    Οι εκδόσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας είναι ελεύθερα προσβάσιμες ηλεκτρονικά στους ιστοτόπους: http://ancdialects.greeklanguage.gr/studies/eisagogi-stin-ellini... και
    http://ancdialects.greeklanguage.gr/studies/o-glossikos-hartis-t...).
    Οι επισκέπτες της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μπορούν να προμηθευτούν τα βιβλία που παρουσιάστηκαν δωρεάν και σε έντυπη μορφή από το stand 17, στο Περίπτερο 15, όπου βρίσκεται το εκθετήριο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
  • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (24/05/16)

    Ο καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας Ευριπίδης Γαραντούδης θα μιλήσει την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, ώρα 19.00, με θέμα: «Στα 750 χρόνια του Δάντη», στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ).
  • Ημερίδα: Οι μεταφραστές και ο λόγος τους (27/5/16)

    Ο Τομέας Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Οι μεταφραστές και ο λόγος τους», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 (ώρα 9:00-20:00) στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δρακόπουλος του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
    Ομιλητές: Βασίλης Κάλφας, Γιώργος Βάρσος, Μίλτος Φραγκόπουλος, Γιώργος Κεντρωτής, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Νίκος Πρατσίνης, Έλενα Νούσια, Αλέξανδρος Ίσαρης, Άννα Παπασταύρου, Δημήτρης Καλοκύρης, Χάρης Βλαβιανός, Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου. Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή εκδοτών, βιβλιοπωλών, κριτικών λογοτεχνίας, συγγραφέων και επιμελητών με θέμα «Δικαιούται να έχει λόγο ο μεταφραστής;». Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Παπαδήμα.
    Είσοδος ελεύθερη. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
    Για το πρόγραμμα της Ημερίδας, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

  • Ημερίδα: "Αναλύσεις λόγου: Αναζητώντας συνθέσεις" (31/5/16)

    Την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: "Αναλύσεις λόγου: Αναζητώντας συνθέσεις".
    Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδείξει διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλυσης λόγου που έχουν αναπτυχθεί σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία, οι οποίες εκκινούν από μια κοινωνική κονστρουξιονιστική οπτική, αλλά δεν έχουν απαραίτητα την ίδια αναλυτική εστίαση, καθώς άλλες επικεντρώνονται περισσότερο στο μικρο-επίπεδο του κειμένου και άλλες στο μακρο-επίπεδο της κοινωνικής πρακτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η ημερίδα αποσκοπεί στο να προωθήσει τον δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε ερευνητές και ερευνήτριες που χρησιμοποιούν με ποικίλους τρόπους τα εργαλεία της θεωρίας του λόγου στα ιδιαίτερα ερευνητικά τους πεδία αλλά και να καταστήσει τη θεωρία και ανάλυση λόγου προσιτή μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από διάφορα πεδία.

    Συνημμένα

  • Δελτίο Τύπου "Αναλύσεις Λόγου" (pdf, 103KB)
  • Πρόγραμμα ημερίδας (pdf, 157KB)

  • Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δ. Δημητριάδη (26-27/5/16)

    Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. διοργανώνει, στις 26 και 27 Μαΐου 2016, μία Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στο έργο του επιφανούς και διεθνώς αναγνωρισμένου θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή και δοκιμιογράφου Δημήτρη Δημητριάδη.
    Η Επιστημονική Διημερίδα επιδιώκει να αποτελέσει ένα γόνιμο σημείο συνάντησης των επιστημόνων, που έχουν στόχο να προωθήσουν την έρευνα γύρω από το πολυσχιδές και ρηξικέλευθο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη.
    Οι εισηγήσεις θα καλύψουν όλες τις πτυχές της δημιουργικής έκφρασης του συγγραφέα: μυθιστόρημα, ποίηση, θέατρο, μεταφραστικό και δοκιμιακό έργο, συμπεριλαμβανομένων των παραστάσεων.
    Η γλώσσα της Διημερίδας είναι η ελληνική.
    Το πρόγραμμα είναι της Διημερίδας είναι διαθέσιμο στην εξής διεύθυνση: http://dimitris-dimitriadis.thes.eu/

    Συνημμένα

    Η αφίσα της διημερίδας (pdf, 4.98MB)
  • Πρόσκληση υποβολής περιλήψεων για το 4ο Διεθνές Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών Γλωσσολογίας (20-22/5/16)

    Πρόσκληση υποβολής περιλήψεων
    Το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει το 4ο Διεθνές Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών Γλωσσολογίας το οποίο θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 20-22 Μαΐου 2016.
    Το συνέδριο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι επιθυμούν να παρουσιάσουν πρωτότυπη έρευνα σε όλους τους τομείς της Γλωσσολογίας (φωνητική, φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία, πραγματολογία, ιστορική γλωσσολογία, ανάλυση λόγου, κοινωνιογλωσσολογία, ψυχογλωσσολογία, υπολογιστική γλωσσολογία, λεξικολογία, λεξικογραφία, γλωσσική κατάκτηση, διδακτική της γλώσσας, κλπ.).
    Οι ενδιαφερόμενοι μεταπτυχιακοί φοιτητές ή υποψήφιοι διδάκτορες Γλωσσολογίας καλούνται να
    υποβάλουν την περίληψη (έως 500 λέξεις) της πρωτότυπης ερευνητικής τους δραστηριότητας σε οποιονδήποτε τομέα της Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2016.
    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες προς τους συμμετέχοντες, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πρόσκληση υποβολής περιλήψεων (pdf, 194KB)
  • 7ο Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις (15-20/6/15)

    Το 7o Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, στις 6.00 μ.μ., στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων όπου γεννήθηκε πριν από επτά χρόνια, και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου 2015. Οι εναρκτήριες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΛΕΑ περιλαμβάνουν συζήτηση για την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, αφιέρωμα στον κολομβιανό νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, μουσικό οδοιπορικό με τη Μάρθα Φριντζήλα και μουσική από το Μεξικό και την Κολομβία με τον Ούγο Δανιέλ Μεγιάδο.
    Οι εκδηλώσεις του 7ου Φεστιβάλ ΛΕΑ στην Αθήνα θα διεξαχθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Ινστιτούτο Θερβάντες, στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», στη Στοά του Βιβλίου και στο Polis Art Café, στο Abanico, στο Art Bar Poems & Crimes, στο Sinú Artefactos, στο El Galpón Multiespacio Cultural, στο Public Συντάγματος και στο Public Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Το 7ο Φεστιβάλ ΛΕΑ συνδιοργανώνουν ο οργανισμός Φεστιβάλ ΛΕΑ, το περιοδικό Sol Latino και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» σε συνεργασία με τις πρεσβείες των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής που συμμετέχουν.
    Η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στα ισπανικά, στα πορτογαλικά και στα ελληνικά. Στις περισσότερες θα υπάρχει διερμηνεία στα ελληνικά.
    Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα, τους χώρους των εκδηλώσεων και τους συμμετέχοντες του 7ου Φεστιβάλ ΛΕΑ, http://www.lea-festival.com/wp-content/uploads/2015/06/LEA2015_P...
  • Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό» για το έτος 2016

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνει και φέτος εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό» (http://diadromes.greek-language.gr).
    Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν εμπλεκόμενοι στη ή/και ενδιαφερόμενοι για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που είναι:
    • απόφοιτοι Παιδαγωγικών Τμημάτων
    • απόφοιτοι ελληνικής φιλολογίας
    • απόφοιτοι θεολογικών σχολών
    • απόφοιτοι ξένων φιλολογιών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων.
    • υπό όρους γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το νομικό πλαίσιο των ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών.
    Διευκρινίζεται ότι οι συμμετέχοντες, αν δεν είναι φυσικοί ομιλητές, πρέπει να γνωρίζουν άριστα την ελληνική γλώσσα σε επίπεδο ελληνομάθειας Γ2, αποδεικνυόμενη: είτε με τη φοίτησή τους σε ελληνόφωνο εκπαιδευτικό ίδρυμα δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε με πιστοποιητικό ελληνομάθειας που εκδίδεται σύμφωνα με το Π.Δ. 60/2010.
    Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση και αποτελείται από οχτώ (8) ενότητες. Η κάθε ενότητα περιλαμβάνει από 3 ως 4 κεφάλαια και οι περιοχές που καλύπτονται είναι:
    I. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων
    II. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς
    III. Γλωσσική Διδασκαλία σε παιδιά
    IV. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών
    V. Διδασκαλία ξένης γλώσσας με Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)
    VI. Όψεις της γλώσσας
    VII. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή
    VIII. Όταν οι Πολιτισμοί Συνομιλούν στο Σχολείο: Ζητήματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
    - Aίτηση συμμετοχής στον ιστοχώρο: http://www.greek-language.gr/routes.
    - Στοιχεία επικοινωνίας:
    2313331541 & 2310805507 (ώρες πληροφόρησης: 13.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)
    programma.diadromes@gmail.com
  • Διαγωνισμός μυθιστορήματος: Παράξενες Μέρες

    Οι Εκδόσεις Παράξενες Μέρες ανακοινώνουν διαγωνισμό μυθιστορήματος με ανοιχτή και ελεύθερη συμμετοχή για όλους. Ο διαγωνισμός ανοίγει στις 20 Ιανουαρίου του 2016 και η πρώτη του φάση λήγει στις 20 Μαΐου του 2016. Από το διαγωνισμό αυτό θα επιλεχθούν τα βιβλία που θα εκδοθούν την επόμενη χρονιά στη σειρά «παράξενες μέρες στην Ελλάδα».
    Για τους κανόνες του διαγωνισμού και άλλες πληροφορίες, βλ. http://ekdoseis-paraxenesmeres.blogspot.gr/
  • Διάλεξη Ι.Ν.Καζάζη: Λόγος για Ελληνική Γλώσσα, λόγος για Ελληνική Παιδεία (20/5/2016)

    Οι Εκδόσεις Παράξενες Μέρες ανακοινώνουν διαγωνισμό μυθιστορήματος με ανοιχτή και ελεύθερη συμμετοχή για όλους. Ο διαγωνισμός ανοίγει στις 20 Ιανουαρίου του 2016 και η πρώτη του φάση λήγει στις 20 Μαΐου του 2016. Από το διαγωνισμό αυτό θα επιλεχθούν τα βιβλία που θα εκδοθούν την επόμενη χρονιά στη σειρά «παράξενες μέρες στην Ελλάδα».
    Για τους κανόνες του διαγωνισμού και άλλες πληροφορίες, βλ. http://ekdoseis-paraxenesmeres.blogspot.gr/
  • Ομιλία Lesley Dean-Jones: Aristotle’s Heart and the Heartless Man 

    (20/5/16)Την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016, ώρα 12.00 στο Σπουδαστήριο Κλασικής Φιλολογίας (745) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει στο πλαίσιο των «Επιστημονικών Συναντήσεων» του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας η ομιλία της Καθηγήτριας Lesley Dean-Jones (University of Texas at Austin) με θέμα: “Aristotle’s Heart and the Heartless Man”.

  • Open Day 2016 του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Παν/μίου Μακεδονίας (22/5/16)

     

    Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης διοργανώνει ένα μακρύ κυριακάτικο πρωινό με ελεύθερη είσοδο για όλους όσους αγαπάνε τη μουσική, γι’ αυτούς που σκέφτονται ίσως να σπουδάσουν μουσική, για αυτούς που θέλουν να δουν πίσω από την πόρτα του Πανεπιστημίου και να πάρουν μία γεύση της καθημερινότητάς του, να μιλήσουν με τους καθηγητές και τους φοιτητές του και, βέβαια, για όσους θέλουν να ντύσουν το πρωινό της Κυριακής τους με ζωντανές μουσικές.
    Από το πρωί στις 11.00 μέχρι και τις 16.00 το απόγευμα, σε διαφορετικούς χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Εγνατία 156) παρουσιάζονται παράλληλα συναυλίες, performances, ανοικτά εργαστήρια και σεμινάρια με επίκεντρο τη μουσική δωματίου, την παραδοσιακή μουσική, την τζαζ, τη σύγχρονη και την χορωδιακή μουσική, καθώς και τη μουσική τεχνολογία. Παράλληλα και για πρώτη χρονιά θα βρίσκεται σε συνεχή δράση ένα stage που θα φιλοξενεί ανεξάρτητες δράσεις, τις οποίες θα συντονίζουν ελεύθερα οι φοιτητές του τμήματος.
    Σπουδαστές και καθηγητές θα σας περιμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια για να σας καθοδηγήσουν και να σας προσφέρουν μία μοναδική μουσική και εκπαιδευτική περιήγηση
    Πληροφορίες, πρόγραμμα:
    https://www.facebook.com/events/297386110592353/
  • ΙΓ' Συμπόσιο Κλασικών Σπουδών στα Ιωάννινα (24/5/16)

    Ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει το ΙΓ’ Συμπόσιο Κλασικών Σπουδών. Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, στην αίθουσα «Δ.Θ. Σακαλή» του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.
    Για το πρόγραμμα του Συμποσίου, βλ. http://philology.uoi.gr/content/ig-symposioy-klasikon-spoydon

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τόποι ζωής και μνήμης του Μαν. Αναγνωστάκη στη Θεσσαλονίκη: εμπεριστατωμένη παρουσίασή τους από τον Χρίστο Ζαφείρη

  Τόποι ζωής και μνήμης του Μαν. Αναγνωστάκη στη Θεσσαλονίκη   thessmemory.gr Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, αν και κα...