Κυριακή, Μαρτίου 27, 2016

«Shoah» σημαίνει «αφανισμός»...

Claude Lanzmann - Wikipedia, the free encyclopedia

shoahShoah (film) - Wikipedia, the free encyclopedia


Έντεκα χρόνια ταξίδευε τον κόσμο ο σκηνοθέτης Κλοντ Λανζμάν αναζητώντας επιζώντες του Ολοκαυτώματος για να τους πείσει να του εκμυστηρευτούν τις οδυνηρές αναμνήσεις τους. Από τις 350 ώρες συνεντεύξεων που συγκεντρώθηκαν, προέκυψε αυτό το μνημειώδες φιλμ που καταγράφει βήμα προς βήμα έναν (ακόμη και σήμερα) αδιανόητο μηχανισμό ανθρώπινης εξόντωσης, δίχως όμως να καταφεύγει στο παραμικρό αρχειακό υλικό.
Ο Λανζμάν σκοπίμως δεν χρησιμοποιεί κανένα πλάνο του παρελθόντος. Αγκιστρωμένος μέχρι τέλους στο παρόν, προσηλώνεται στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών του και αφήνει όλη τη φρίκη να ξετυλιχθεί μέσα από τις λέξεις τους, τα βιώματα που ανακινούν με τη μνήμη τους. Τίποτα παραπάνω δε μοιάζει αναγκαίο. Ο θεατής σχηματίζει την εμπειρία μέσα στο μυαλό του, καθώς ο Λανζμάν υπερβαίνει τις διηγήσεις φρίκης, οργής και θρήνου για να συντάξει μια μνημειώδη ιστορική κατάθεση και συνάμα μια από τις σημαντικότερες φιλμικές μαρτυρίες στα χρονικά της έβδομης τέχνης.
Shoah (1985) του Κλοντ Λανζμάν
«Shoah» στα εβραϊκά σημαίνει «αφανισμός». Στη γλώσσα του κινηματογράφου μεταφράζεται σε εννέα καθαρτήριες ώρες -τόσες χρειάστηκε ο σκηνοθέτης Κλοντ Λανζμάν για να συγκεντρώσει αμέτρητες συνεντεύξεις από επιζήσαντες, κομπάρσους και μελετητές του Ολοκαυτώματος σε μια λαβυρινθώδη διαδρομή από οδυνηρές αναμνήσεις και επώδυνες διηγήσεις που μεταφέρει το μέγεθος της φρίκης δίχως να χρησιμοποιεί το παραμικρό πλάνο αρχείου. Μια μνημειώδης ταινία από κάθε άποψη.
Σκηνοθεσία / Director
Claude Lanzmann
Σενάριο / Screenwriter
Claude Lanzmann
Φωτογραφία / DoP
Dominique Chapuis, Jimmy Glasberg
William Lubchansky, Franz Lustig
Μουσική / Music
Bernard Aubouy, Michel Vionnet
Μοντάζ / Editor
Ziva Postec, Anna Ruiz
Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο / France, United Kingdom
1985
Εγχρωμο / Color
Ψηφιακή Προβολή / Digital Screening
500′
Γαλλικά, Εβραϊκά, Γερμανικά, Αγγλικά, Γίντις, Πολωνικά / French, Hebrew, German, English, Yiddish, Polish
SHOAH
του Κλοντ Λάνζμαν
Υπόθεση:
Ο Κλοντ Λάνζμαν σκηνοθέτησε αυτό το ντοκιμαντέρ 9 1/2 ωρών για το Ολοκαύτωμα χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε ένα καρέ από αποσπάσματα αρχείου. Πήρε συνεντεύξεις από επιζώντες, μάρτυρες και πρώην Ναζί (τους οποίους κινηματογράφησε κρυφά καθώς συμφώνησαν να δώσουν τη συνέντευξη μόνο με ήχο). Το στιλ του είναι πολύ αποτελεσματικό ζητώντας και την πιο μικρή λεπτομέρεια αφού προσθέτει πολλές άγνωστες πτυχές τρόμου στο πορτρέτο των γεγονότων της ναζιστικής γενοκτονίας. Δείχνει επίσης, ή μάλλον επιτρέπει σε ορισμένα από τα θέματά του να δείξουν, ότι ο αντισημιτισμός που οδήγησε στο θάνατο 6 εκατομμύρια Εβραίους στο Ολοκαύτωμα είναι ακόμη ζωντανός σε πολλούς ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν στη Γερμανία, την Πολωνία, και αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: