Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2016

ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΝΤΑΡΝΤΕΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ

«Κανένα έλεος απέναντι στον φανατισμό»

Οι αδερφοί Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν 
  Οι αδελφοί Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν μίλησαν πρόσφατα στη «Μοντ» για την επίθεση της τρομοκρατίας στο «σπίτι» τους | Photo by Amy Sussman/Invision/AP
«Είμαστε μια γενιά που δεν είχαμε γνωρίσει τον πόλεμο», «Αφήσαμε να εξαπλωθεί η κουλτούρα του μίσους». Σαφείς, ευαίσθητοι, αυτοκριτικοί αλλά και πολύ υπερασπιστικοί προς το ευρωπαϊκό ιδεώδες οι αδελφοί Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν μίλησαν πρόσφατα στη «Μοντ» για την επίθεση της τρομοκρατίας στο «σπίτι» τους.
«Είμαι σοκαρισμένος και νιώθω απέραντη συμπόνια για τα θύματα και τους οικείους τους», δήλωσε ο Λικ, μόνιμος κάτοικος Βρυξελλών. «Μισώ τους τρομοκράτες που μας απεχθάνονται τόσο βαθιά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα.
Ο πόλεμος επιστρέφει, σε μια νέα, αδιανόητη μορφή. Πρώτη φορά κατάλαβα τι συνέβαινε στη χώρα μου όταν τη δεκαετία του ‘90, προσκλήθηκα να συμμετάσχω σε μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία που αφορούσε την ενσωμάτωση νέων μεταναστών. Τους δίδασκα μαθηματικά και γαλλικά, και μάλιστα κάποιους μαθητές τούς δεχόμουν σπίτι μου.
Τότε διαπίστωνα πως ο ζωηρός μας διάλογος έπαιρνε διαφορετική τροπή όταν έμπαινε στη μέση ο λόγος του Κορανίου. Τη διδασκαλία αυτή στο Βέλγιο την αναλαμβάνουν οι ιεροκήρυκες και ως αποτέλεσμα οι νέοι μπαίνουν ξαφνικά σε διλήμματα πίστης. Ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τη βομβιστική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο, με έκπληξή μου συνειδητοποίησα πως μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας έγινε πιο αντιδραστικό.
Στη συνέχεια, βέβαια, βρήκαν έδαφος στην κοινωνία για να εκφράσουν με τον τρόπο τους αυτή τη δυσαρέσκεια».
Οι αδερφοί Νταρντέν στις ξεχωριστές τους ταινίες έχουν «πληγώσει» την εξιδανικευμένη εικόνα του ευρωπαϊκού ονείρου καθώς συχνά την κρίνουν από αριστερά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα την υπερασπίζονται μέχρι τέλους. «Το θρησκευτικό φαινόμενο δεν σχετίζεται πάντα με τα ερεθίσματα από την κοινωνία.
Εχει την αυτονομία του και πηγή του είναι ο ιδεαλισμός του μίσους. Μεγάλη βεβαίως είναι και η ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων που παραλείπουν να δουν αυτό το φαινόμενο. Συχνά, απορρίπτουμε τον νόμιμο αγώνα κατά του Ισλάμ στο όνομα της ισλαμοφοβίας», συνέχισε ο Λικ στη γαλλική εφημερίδα.
Οι δύο δημιουργοί έχουν ποικιλοτρόπως στο παρελθόν εντάξει στις δημιουργίες τους τη «γειτονιά» τους, τις ευρωπαϊκές τους ανησυχίες, τις παθογένειες της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Στην υπέροχη «Ροζέτα» έθιξαν το θέμα της ανεργίας σε σημείο που υποχρέωσαν τη βελγική κυβέρνηση να ξαναδεί τη νομοθεσία για τις κατώτερες αμοιβές των νεαρών εργαζομένων.
Στη «Σιωπή της Λόρνα» παρουσίασαν την αδιέξοδη καθημερινότητα της Αλβανής πρωταγωνίστριάς τους. Ενώ, στην τελευταία τους ταινία «Δυο μέρες, μια νύχτα» με πρωταγωνίστρια τη Μαριόν Κοτιγιάρ, επανέφεραν το θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ εργαζομένων.
«Πρέπει να δράσουμε εναντίον του φανατισμού χωρίς κανένα έλεος», προσθέτει ο Ζαν-Πιερ, που ζει στη Λιέγη. «Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι γιατί οι δράστες προσπαθούν να μας κάνουν να τα χάσουμε.
Υπάρχουν άνθρωποι που προφανώς αποφάσισαν πόλεμο εναντίον όσων πιστεύουν στη δημοκρατία. Είναι μηδενιστές κι έτοιμοι για οτιδήποτε. Τους κυρίευσε η οργή. Ενώ εμείς κυριολεκτικά τυφλωθήκαμε από την ενοχή. Αφήσαμε να εξαπλωθεί η κουλτούρα του μίσους κι αφήσαμε ανυπεράσπιστους όσοι πιστεύουν ακόμα στις οικουμενικές αξίες».

Eργοβιογραφία Ζαν Πιέρ & Λικ Νταρντέν


Δεν υπάρχουν σχόλια: