Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2016

Νίκες και ήττες του Ισλαμικού Κράτους

Μεταφορά Πολέμου

Πηγή: TVXS.gr , 22/3/2016

 

13:54 | 23 Μαρ. 2016
Τελευταία ανανέωση 14:32 | 23 Μαρ. 2016
Τους τελευταίους μήνες το Ισλαμικό Κράτος έχει αρχίσει να χάνει έδαφος στη Συρία και επιδιώκει να αντισταθμίσει τις απώλειες με νίκες σε άλλα μέτωπα, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη. (Διαβάστε επίσης: Προς μια νέα στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη;)Η Βαγδάτη προσπαθεί να οχυρωθεί από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών. Την περασμένη εβδομάδα βομβιστές αιματοκυλίσαν και πάλι την πρωτεύουσα του Ιράκ. Μαχητής του Ισλαμικού Κράτους με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα πήρε μαζί του στον θάνατο πενήντα άτομα. Λίγες μέρες νωρίτερα δύο άτομα ανατινάχτηκαν στην αγορά μιας σιιτικής συνοικίας της Βαγδάτης. Μαζί τους σκοτώθηκαν εβδομήντα άνθρωποι. Σε ολόκληρο το Ιράκ χάθηκαν τον Φεβρουάριο 670 άτομα από επιθέσεις αυτοκτονίας.
Το τείχος που υψώνεται περιμετρικά της πόλης - έχει ήδη καλύψει μία απόσταση μήκους εκατό χιλιομέτρων - δεν έχει φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αναφέρει η Deutsche Welle, καθώς οι τρομοκράτες μπορούν άλλωστε να βρουν όλα τα υλικά που χρειάζονται στις αγορές της πόλης.
Ο αρχηγός της επιτροπής ασφαλείας της Βαγδάτης Σαάντ Ματλαμπί υπογραμμίζει πως η δυναμική του Ισλαμικού Κράτους οφείλεται και στην υποστήριξη που έχει η τζιχαντιστική οργάνωση από Σουνίτες στη Βαγδάτη και τα περίχωρα. «Στην πόλη Λατίφια εξαπλώνεται η τρομοκρατία, γιατί οι κάτοικοί της είναι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους», υπογραμμίζει. Οι Σιίτες κυριάρχησαν πολιτικά μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν και σε αρκετές περιπτώσεις λειτούργησαν εκδικητικά κατά των Σουνιτών, οι οποίοι ένιωθαν πως περιθωριοποιούνται. Αυτές τις ανησυχίες των Σουνιτών εκμεταλλεύτηκε το Ισλαμικό Κράτος.
Την ίδια στιγμή στη Συρία το Ισλαμικό Κράτος τους τελευταίους μήνες έχασε έδαφος. Το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι Κούρδοι, με την υποστήριξη της Ρωσίας και των ΗΠΑ, πέτυχαν σημαντικές νίκες στα πεδία των μαχών και ανάγκασαν τους τζιχαντιστές σε υποχώρηση. Το Ισλαμικό Κράτος έχασε πολλές πόλεις, περιοχές, πηγές και στρατηγικούς δρόμους εφοδιασμού που είχε υπό τον έλεγχό του. «Αυτό έχει οδηγήσει στην αλλαγή της στρατηγικής του. Τώρα επιδιώκει τη συνεργασία με άλλες τζιχαντιστικές ομάδες και την πραγματοποίηση επιθέσεων και σε άλλες χώρες», δηλώνει ο Στέφαν Ροζίνι ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών. Με αυτό τον τρόπο θέλει να δώσει την εντύπωση στους μαχητές του ότι παραμένει δυνατό και ότι διαρκώς επεκτείνεται, προσθέτει.
Στην πραγματικότητα το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει να αντισταθμίσει τις ήττες στη Συρία με νίκες σε άλλα μέτωπα, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη. Εδώ και μήνες τα αντιμαχόμενα κόμματα της χώρας – η Λιβύη έχει δύο αντίπαλα κοινοβούλια – ερίζουν για τη δημιουργία κυβέρνησης. Γεγονός που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, παρ' όλες τις εντατικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ. Το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύεται αυτό το κενό για να επεκτείνει τις δυνάμεις του στη χώρα.
Το Ισλαμικό Κράτος ενθαρρύνει παράλληλα νέους από τις χώρες του Μαγκρέμπ, οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στις τάξεις του, να μην πάνε στη Συρία ή το Ιράκ αλλά στη Λιβύη. Εκεί γαλλικές, βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Στόχος δεν είναι να προχωρήσουν σε ανοιχτό πόλεμο, αλλά να εμποδίσουν την επέκταση και την επικράτηση του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.
Ο αγώνας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη είναι σημαντικός και για έναν ακόμη λόγο, εξηγεί ο Στέφαν Ροζίνι. Οι τζιχαντιστές θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι επεκτείνονται και σε άλλες χώρες. «Αυτό το πετυχαίνουν αφενός με τη συνεργασία με άλλες οργανώσεις. Και αφετέρου με την διεύρυνση της ακτίνας δράσης τους. Γι' αυτό το σκοπό πραγματοποιούν επιθέσεις και σε άλλες χώρες της Εγγύς Ανατολής αλλά και στην Ευρώπη.»
Την ίδια ώρα το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις μπορούν να ελπίζουν στη δημιουργία κλίματος συμπάθειας και στη στρατολόγηση εθελοντών. Αυτό είναι αποτέλεσμα της άθλιας οικονομικής κατάστασης πολλών χωρών της περιοχής, σύμφωνα με τη γνώμη της ειδικού Τζέιν Κίνινμοντ από το think tank του Λονδίνου Catham House. Αυτή η κατάσταση ενισχύει τη δημιουργία ταυτοτήτων που στηρίζονται στα θρησκευτικά δόγματα και στην ανάπτυξη εχθροτήτων: «Κυρίως αυτό ισχύει στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 και στη Συρία μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου». Έτσι το χάσμα μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών διαρκώς μεγαλώνει.
Επίσης, υπογράμμιζε ο Στέφαν Ροζίνι, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη το Ισλαμικό Κράτος υποδαυλίζει το μίσος ενάντια στους Μουσουλμάνους και να αξιοποιήσει αυτό το μίσος ώστε να τους εντάξει στις τάξεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bagatelles, Op. 47: Antonin Dvorak (1841-1904)

Aveline Gram (piano), Aurore Dassesse (cello), Vilmos Csikos (violin) Sarah Bayens (violin), Liesl Vanoverberghe (flute).   00:00 - Titles...