Σάββατο, Μαρτίου 19, 2016

Μία χρήσιμη προσφορά

Ένα πλήρες έργο για τη νεοελληνική γλώσσα

Το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών προσφέρει Το Βήμα της Κυριακής

Το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών προσφέρει Το Βήμα της Κυριακής
 
  • 0








Το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Ακαδημίας Αθηνών, με την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, είναι μοναδικό κυρίως για δύο λόγους: πρώτον, εισάγει το κριτήριο της χαλαρής νόρμας, δηλαδή δεν είναι στεγανό, που σημαίνει ότι μπορεί να ισχύει και αυτό και εκείνο, με αποτέλεσμα ο χρήστης της γλώσσας να μην ενοχοποιείται· και, δεύτερον, είναι πολύτιμο για την παραγωγή λόγου σε ποικίλα περιβάλλοντα επικοινωνίας μέσα από τις συνδυαστικές δυνατότητες των λέξεων.

Για παράδειγμα, για τη λέξη «απάντηση» δίνονται 26 συνδυαστικές δυνατότητες, ενώ για τη λέξη «τουρισμός» δίνονται 47 συνδυαστικές δυνατότητες. Από αυτή την άποψη το Λεξικό μάς δείχνει ότι το παιχνίδι της γλώσσας παίζεται στη μετωνυμική χρήση. Η μετωνυμία και η μεταφορά είναι μέσα στη γλωσσική καθημερινότητά μας. Μας δείχνει δύο ακόμη σημαντικά πράγματα το Λεξικό: ότι η γλώσσα είναι ιδιοσυγκρασιακή και ότι στη γλώσσα δεν χρειαζόμαστε αυθεντίες αλλά αυθεντικές λύσεις.

Πρόκειται για ένα Λεξικό χρηστικό, όπως άλλωστε δηλώνεται στον τίτλο του, και συγχρονικό. Δεν είναι ιστορικό λεξικό. Είναι επίσης  πρωτότυπο και πρωτογενές, λαμβάνει υπόψη του τη διεθνή λεξικογραφική πρακτική και εισάγει, στην επιλογή των λέξεων και των συνδυαστικών δυνατοτήτων τους, τον δείκτη της διασποράς, δηλαδή την εμβέλεια μιας λέξης, που μπορεί να βγαίνει από την αργκό και από τα διάφορα ιδιόλεκτα. Η εμβέλεια είναι πλέον ένα ποσοτικό μέγεθος που το εύρος του στηρίζεται και τεκμηριώνεται  στα δεδομένα, στα data.

Το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Ακαδημίας Αθηνώντου 2014, το πιο σύγχρονο, ενημερωμένο και πλήρες έργο για τη νεοελληνική γλώσσα, στη σημερινή της μoρφή, σε 7 πολυτελείς, σκληρόδετους τόμους, προσφέρεται από τις 20 Μαρτίου μαζί με το «Βήμα της Κυριακής».

ΣΧΟΛΙΟ GERONTAKOS: Όσοι/ες φίλοι/ες  σκέφτονται να αγοράσουν το πολύ καλό ομολογουμένως Λεξικό, πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατάτμησή του σε εφτά (7)  τομίδια τα καθιστά μη χρηστικό. Μεγάλος μπελάς να ψάχνεις από τομίδιο σε τομίδιο τη λέξη που θέλεις. 
Προτιμότερο να το αγοράσουν στη μορφή ολόκληρου τόμου από το βιβλιοπωλείο, όπου στοιχίζει περίπου 38 Ε, παρά να το αγοράσουν σε "δόσεις" στη συνολική τιμή των 29.50 Ε. 
Εξάλλου το να εξαναγκάζεσαι  το διαβάζεις σήμερα τη φυλλάδα του Ψυχάρη  , για να παίρνεις την "προσφορά" της, αποτελεί μάλλον κατάντια για τον αναγνώστη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lee (Lee) :Με αφορμή την ταινία που κυκλοφόρησε φέτος στους κινηματογράφους , θυμόμαστε την πιο ατίθαση γυναίκα-φωτογράφο όλων των εποχών Lee Miller

«H πορεία της Λι Μίλερ από μοντέλο του φωτογράφου Μαν Ρέι σε μία απ’ τις σημαντικότερες ανταποκρίτριες και φωτογράφους του Β’ Παγκοσμίου Πο...