Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2015

Η ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

Προτεινομενο
Βιβλιο
ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ : 10 ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ

And Then There Were None
Είδος: ,
Εταιρεία:
Συγγραφέας:

Θετικά:
 Η απίστευτη σύλληψη της πλοκής. Η θεατρικότητα του βιβλίου. Που πλησιάζεις προς το τέλος και ούτε που πάει το μυαλό σου στον πραγμαικό ένοχο

Αρνητικά:
 Για το είδος του… δεν έχει

Η αξιολόγησή μας:
 4 / 5 - Πολύ Καλό

Παρουσίαση από: Zampanohttp://fridge.gr/book-


Πιθανόν να σας ξενερώσει η σημερινή επιλογή (“που μας πηγαίνεις ρε φίλε μετά από Καζαντζάκη, Έκο και Ντάγκλας Άνταμς“), όμως αυτό θα το νιώσετε μόνο αν δεν έχετε διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο και θεωρείτε την Αγκάθα Κρίστι (την αρχιιέρεια του είδους και του ήθους) και τα βιβλία μυστηρίου, αναγνώσματα χαμηλού επιπέδου.Δεν θα συμφωνήσω όμως με τη γνώμη σας και θα συνεχίσω την παρουσίαση μου, προτρέποντας όσους δεν έχουν ρίξει μια ματιά σε αυτό το έργο και την Ποντικοπαγίδα να σηκωθούν από καρέκλες, τραπέζια, πολυθρόνες, μπαούλα και ντιβανοκασέλες για να τα αναζητήσουν.
Καταρχήν δεν ξέρω αν χρειάζεται να μιλήσω για την συγγραφέα: την μικροσκοπική κυρία από το Τορκί (ναι, αυτή που παίζετε συνεχώς να χάσει στο στοίχημα, στις μικρές κατηγορίες του αγγλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου) που ότι έπιασε στα χέρια της μετατράπηκε σε χρυσό, με αποτέλεσμα να φιγουράρει στη δεύτερη θέση των πιο εμπορικών συγγραφέων όλων των εποχών, λίγο πίσω από τον Σαίξπηρ.
Αγκάθα Κρίστι
Αγκάθα Κρίστι
Οι Δέκα Μικροί Νέγροι είναι μακράν το πιο μοσχοπουλημένο της βιβλίο και πέμπτο αυτή τη στιγμή στη λίστα με τα εμπορικότερα βιβλία όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα! Όσο κι αν κάποιοι λοιδορούν την συγγραφική της ικανότητα, η Αγκάθα Κρίστι είχε πάντα ένα επίπεδο στα έργα της (και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα πιο διάσημα της), όμως αυτό στο οποίο δεν είχε αντίπαλο ήταν η τεχνική με την οποία ξεσκέπαζε κάθε κομμάτι του παζλ στα μυστήρια της, χωρίς να κάνει τον αναγνώστη στιγμή να βαρεθεί.
Αν θελήσουμε να βρούμε μειονεκτήματα δεν θα δυσκολευτούμε, όμως νομίζω από κάθε βιβλίο πρέπει να παίρνεις αυτό για το οποίο το έγραψε ο δημιουργός του και όχι π.χ. να ψάχνει τα υψηλά νοήματα στις σελίδες του Τσελεμεντέ: Για να φτιάξεις φαγητό είναι τέλειο άνθρωπε μου!
Ο
ι Δέκα Μικροί Νέγροι είναι η αρτιότερη έκφραση της τεχνικής που ανέφερα παραπάνω. Ένα άψογο σενάριο και μια πέρα από κάθε φαντασία εξέλιξη που, στην εποχή του αλλά και τώρα ακόμη, σε αφήνει άφωνο για το πώς το συνέλαβε η συγγραφέας του και κυρίως, πώς κατάφερε να το κάνει πράξη. Η ίδια η Αγκάθα Κρίστι ισχυριζόταν πως τα γεγονότα δεν της έβγαιναν για πάρα πολλούς μήνες και αναγκαζόταν να γράφει και να ξαναγράφει μέχρι να βρει τους ιδανικούς συνδυασμούς. Θα σας κρατήσω λίγο ακόμα σε αγωνία, όπως έκανε κι αυτή, και θα αναφέρω κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα (ή πολύ άχρηστες πληροφορίες, όπως το δει κανείς) για τον τίτλο του έργου.
“Ten Little Niggers” ήταν ο αρχικός τίτλος του βιβλίου (κι έτσι όπως κυκλοφορεί στην Ελλάδα) που εκδόθηκε το 1939. Ο προφανέστατος όμως ρατσιστικός χαρακτηρισμός “Nigger”, δεν μπορούσε να μείνει για πολύ. Έτσι, την αμέσως επόμενη χρονιά, μετατράπηκε σε “And the there were none” (πολύ πιο όμορφος κατά τη γνώμη μου). Ο αρχικός παρέπεμπε σε ένα παραδοσιακό ναυτικό τραγούδι που το συναντάμε σε πολλές παραλλαγές (μια μιλάει για ναυτικούς, μια για νέγρους, μια για ινδιάνους, μια για στρατιώτες κοκ)  και διηγείται με την χαρακτηριστική ρίμα πώς εξολοθρεύονται και οι δέκα ναυτικοί/νέγροι μπλα μπλα. — Χα, και τώρα που ξαναδιαβάζω το ποιηματάκι, τελειώνει με τον στίχο “and then there were none“. Οπότε πάλι σε αυτό παραπέμπει. Όσο ζω μαθαίνω λοιπόν.
Τ
ο βιβλίο ξεκινάει γνωρίζοντας μας οκτώ διαφορετικούς και άγνωστους μεταξύ τους χαρακτήρες, που έχοντας πάρει μια ενθουσιώδη πρόσκληση από κάποιον, μάλλον καλοβαλμένο, αποστολέα, ξεκινάνε για το Nigger Island (που λίγο αργότερα θα γίνει Indian Island για λόγους πολιτικής ορθότητας), όπου τους έχει καλέσει και θα πρέπει να τους περιμένει ο μυστήριος οικοδεσπότης.
Oι μηχανισμοί της Αγκάθα Κρίστι είναι καταπληκτικοί, ο σχεδιασμός άψογος και η κορύφωση της δράσης
απαράμιλλη
Ο τελευταίος μοιάζει να ξέρει κάποια πράγματα για το παρελθόν όλων κι έτσι καταφέρνει να γίνει αρκετά πειστικός σχετικά με τους λόγους των προσκλήσεων. Οι οκτώ όμως επισκέπτες δεν βρίσκουν στο απομονωμένο νησί παρά μόνο τους δύο υπηρέτες που προσέλαβε ο οικοδεσπότης τους κι ένα μήνυμα που τους ενημερώνει πως θα αργήσει λίγο να έρθει στο νησί. Την ίδια στιγμή ξεκινάει μια πολύ δυνατή κακοκαιρία και όλοι “φυλακίζονται” στο νησί μιας και ο άνθρωπος που τους μετέφερε με την βάρκα του από το μικρό παραθαλάσσιο χωριό απέναντι, έχει επιστρέψει πίσω και δεν έχει κανέναν λόγο να ξανακάνει το ταξίδι.
Και μετά αρχίζουν να δολοφονούνται ένας ένας! Με τρόπους που δεν συναντάμε σε ταινίες όπως το Saw αλλά το ίδιο αποτελεσματικούς, το ίδιο μυστήριους. Η αναστάτωση γίνεται μεγαλύτερη όταν τους αποκαλύπτεται το σχέδιο του οικοδεσπότη να τους δολοφονήσει όλους! Οι πρώτοι φόνοι βρίσκουν τους ενοίκους να ψάχνουν για κάποιον ξένο που έχει τρυπώσει στην έπαυλη και κρύβεται προσπαθώντας να τους ξεκάνει όλους. Όσο όμως δεν ανακόπτονται οι θάνατοι, τόσο ο ένας υποψιάζεται τον άλλον, και προχωρώντας η ιστορία μαθαίνουμε πως κανένας τους δεν ήταν πολύ καλό παιδί στο παρελθόν και όλοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό που τους ενώνει.
Πώς σας φαίνεται μέχρι εδώ; Καλό αλλά όχι και τόσο πρωτότυπο; Να όμως που η Αγκάθα Κρίστι κάνει το αδιανόητο και σκοτώνει ΟΛΟΥΣ τους ενοίκους. Δεν μένει κανένας. Όλοι μοιάζουν ένοχοι όμως ταυτόχρονα όλοι είναι νεκροί!!!
Ποιος τότε είναι ο δολοφόνος και πώς κατάφερε να σκοτώσει και τους δέκα ενοίκους χωρίς στην ουσία να εμφανιστεί ποτέ;
Ε
ιλικρινά θα ήθελα πολύ, μα πάρα πολύ να σας πω ποιος, και τι, και με ποιον τρόπο τα κατάφερε, κι είμαι σίγουρος πως κάποιοι χωρίς ίχνος φαντασίας και υπομονής θα το ψάξουν στο internet, όμως σας ξορκίζω, αν έστω ελάχιστα σας τράβηξε η πλοκή, πηγαίνετε και αγοράστε το.
Οι μηχανισμοί της Αγκάθα Κρίστι είναι καταπληκτικοί, ο σχεδιασμός άψογος και η κορύφωση της δράσης απαράμιλλη. Αν και είναι η τελευταία ημέρα των γιορτών του Πάσχα, προλαβαίνετε ακόμα και τώρα, αν το έχετε κάπου καταχωνιασμένο στη βιβλιοθήκη σας, να βάλετε ένα ποτηράκι κρασί και να το τελειώσετε σε μια μέρα.
Για όλους τους υπόλοιπους, πρωί πρωί στο βιβλιοπωλείο.
Υπερβολικός;
Δε νομίζω Τάκη.
**************
ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
 
**************
 ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

*Μετάφραση & Διασκευή Κωστής Λειβαδέας*

*Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται Λούλα Ιωαννίδου, Γιώργος Νέζος, Χρήστος Δαχτυλίδης, Έφη Ροδίτη, Κώστας Σιμενός, Τάκης Παναγόπουλος, Νίκος Βανδώρος, Ντόρα Βολανάκη, Κώστας Σαντοριναίος, Τρύφων Καρατζάς*

*Σκηνοθεσία Θεόφιλος Ζαμάνης*

*Από την εκπομπή "Το θέατρο της Δευτέρας"*

*Πρώτη προβολή 23/10/1978*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

♫ Tu Bella Ca' Lu Tieni-Oμορφούλα μου εσύ, με το στρογγυλό στήθος/Σε λένε Μαρία, τόσο όμορφο όνομα / Σου το έδωσε η Μαντόνα

L'arpeggiata – Tu bella ca lu tieni lu pettu tundu (Tarantella) Συνθέτης :Pino De Vittorio(1954 ) ...