Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2012

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΞΩ


«Για όλους τους λάθος λόγους», 
η Ευρώπη δείχνει την έξοδο στην Ελλάδα


Πηγή:  tvxs.gr , 14 Αυγούστου 2012

    Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι οι ηγέτες της Ευρώπης σχεδιάζουν την ελληνική έξοδο από το ευρώ, σημειώνει ο καθηγητής Καρλ Γουίλαν σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Forbes. Ο ιρλανδός καθηγητής τονίζει ότι η προσέγγιση των Ευρωπαίων βασίζεται σε τρία αξιώματα, τα οποία είναι λανθασμένα. Η Grexit ίσως αποδειχθεί καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σημειώνει.

Η τρέχουσα πολιτική προσέγγιση προς την Ελλάδα φαίνεται να βασίζεται σε τρεις ιδέες:

1. Οι πολιτικοί έχουν αποτύχει να μειώσουν το έλλειμμα και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις
2. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν αντέχουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τεράστια ελλείμματα, τα οποία επιτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις αλόγιστες δαπάνες
3. Η ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι η Grexit είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ευρώ

Κάθε μία από αυτές τις ιδέες είναι εσφαλμένη, υπογραμμίζει ο Γουίλαν. Η πολιτική που ακολουθείται βασιζόμενη σ' αυτές απειλεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή.

Πάρτε την πρώτη, ευρέως διαδεδομένη ιδέα, ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ το πρωτογενές έλλειμμα έπεσε από το 10,6 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2009 στο 2,4 τοις εκατό το 2011, μείωση κατά 8,2 τοις εκατό του ΑΕΠ. Για λόγους σύγκρισης, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε πρωτογενές μείωση του ελλείμματος μόνο κατά 1,8 τοις εκατό του ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο.

Ταυτόχρονα, οι περικοπές στον δημόσιο τομέα είναι τεράστιες: Οι δαπάνες για μισθούς στο δημόσιο τομέα αναμένεται να μειωθούν κατά 23 τοις εκατό το 2012 σε σχέση με το 2009. Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές μειώθηκαν κατά 12 τοις εκατό την ίδια περίοδο. Στοιχεία που δείχνουν ότι οι Έλληνες πολιτικοί κατάφεραν να επιβάλλουν μέτρα σκληρής λιτότητας. Οι Έλληνες αξίζουν κάτι καλύτερο από το να προσβάλλονται σε καθημερινή βάση από τις ευρωπαϊκές εφημερίδες, σημειώνει ο Γουίλαν.

Ας δούμε τη δεύτερη ιδέα, ότι οι Ευρωπαίοι καλούνται ρίξουν χρήματα σε μια μαύρη τρύπα για τη χρηματοδότηση των "σπάταλων" Ελλήνων.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού αλλά το πρωτογενές έλλειμμα τείνει να μηδενισθεί. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δανείζεται τα επόμενα χρόνια αποκλειστικά για να πληρώσει τους τόκους για τα χρέη της. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους οφείλεται σε κράτη μέλη της ευρωζώνης. Άρα τα δάνεια της Ελλάδας ανακυκλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τρίτη ιδέα, ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα "τείχος προστασίας" για την Ισπανία και την Ιταλία όταν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι απλά ένα ευχολόγιο. Αν καταρρεύσει η ιδέα ότι η ευρωζώνη είναι σταθερή και αμετάκλητη ένωση, τότε αυτό είναι πιθανό να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων που δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν.

Επιπλέον, όταν σχεδιασθεί και εκτελεσθεί η Grexit, όλοι θα περιμένουν την επόμενη έξοδο. Αυτό μπορεί να καταστρέψει το ευρώ άπαξ και δια παντός, υπογραμμίζει ο Γουίλαν.

Η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (167% του ΑΕΠ) δεν είναι βιώσιμο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να εισπράξουν όλα τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Οι ηγέτες της Ευρώπης μπορεί να αντιδράσουν σε αυτό το γεγονός, είτε με εποικοδομητικό ή καταστροφικό τρόπο.

Μια εποικοδομητική απάντηση θα ήταν να προχωρήσουν σε μια μεγάλη διαγραφή του χρέους της Ελλάδας και να ανταλλαγεί αυτό το χρέος με ομόλογα τα οποία θα συνδέονται με τη μελλοντική πορεία του  ελληνικού ΑΕΠ. Με την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα αρθεί ο φόβος της εξόδου από το ευρώ και θα δοθεί η δυνατότητα για ανάπττυξη.

Αυτή η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να βοηθηθεί από ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που θα συνεχίσει να βασίζεται στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Απαλλαγμένοι από τον κίνδυνο εξόδου, οι Έλληνες θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο Γουίλαν.

Πάντως, καταλήγει, πολλοί από τους ηγέτες της Ευρώπης φαίνεται να προτιμούν την καταστροφική πορεία. Με ατσάλινη αποφασιστικότητα ζητούν από μια χώρα που δεν έχει βιώσιμο χρέος να αποπληρώσει όλα τα δάνεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή.
 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

La Repubblica: Δεδομένη η Grexit στη Γερμανία


«Στη Γερμανία ετοιμάζονται να πουν αντίο στην Αθήνα. Οι μεγάλες τράπεζες και οι πολιτικές παρατάξεις θεωρούν δεδομένη την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Ο γερμανικός πολιτικός χώρος αφήνει να εννοηθεί ότι θεωρεί την Ελλάδα ήδη χαμένη και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υπερασπισθεί το Ευρώ βάσει της άποψης της Bundesbank, όχι αγοράζοντας τα ομόλογα των ασθενέστερων χωρών», αναφέρεται σε ανταπόκριση της La Repubblica από το Βερολίνο.

«Στα παρασκήνια οι μεγάλες τράπεζες τα έχουν ετοιμάσει όλα. Έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται τα σενάρια για τους επόμενους δώδεκα ή και δεκαοκτώ μήνες», τονίζει η La Repubblica, αναφερόμενη σε γερμανικά δημοσιεύματα.

«Η πολιτική που εύχονται τα γεράκια της Βαυαρίας, το να δοθεί με την περίπτωση της Ελλάδας, ένα μάθημα και να παραδειγματισθούν οι υπόλοιποι, απειλεί, τώρα, να μετατραπεί σε μια επικίνδυνη πραγματικότητα για όλους», σημειώνεται στην ανταπόκριση και επισημαίνεται πως

«Για μερικά γεράκια, μια νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας, το 2013, αξίζει σίγουρα την υλοποίηση του Grexit, της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ και ίσως και την προώθηση ενός ισχυρού παράλληλου νομίσματος».

Η La Repubblica αναφέρει ότι «οι πιο σκληροί Γερμανοί πολιτικοί, έφθασαν να ζητούν παράλληλα με το Ευρώ, την κυκλοφορία γερμανο-ολλανδικού νομίσματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...