Δευτέρα, Απριλίου 18, 2011

Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 
 " Έλληνες, Έλληνες , διευκρινίζω για μια ακόμη φορά
ότι η  διάκριση των εξουσιών, όπως την εμπνεύστηκα εγώ, 
είναι ο ακρογωνιαίος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας 
και όχι της αντιπροσωπευτικής μπαχαλίας,
όπως την εμνεύστηκαν οι παμπόνηροι βουλευτές σας!"
 Μοντεσκιέ, Διαφωτιστής (1689-1755)

[.......]Η κόντρα που εξελίσσεται σε ανοιχτή σύγκρουση κυβέρνησης και ηγεσίας της Δικαιοσύνης ξεκίνησε προ μηνός περίπου, όταν ο συνδικαλιστικός ηγέτης των δικαστικών Χ. Αθανασίου κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι και με την παραπλανητική τροποποίησή του στο νόμο περί ευθύνης υπουργών οι πολιτικοί παραμένουν στο ποινικό απυρόβλητο και ότι η κυβέρνηση, σκοπίμως και παρά τη γενική κατακραυγή, δεν αρχίζει τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του περιβόητου άρθρου 86, ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα.

Λάβρος στην αντεπίθεσή του, ο Χ. Καστανίδης καταλόγισε στους δικαστές ύποπτη αναβλητικότητα και κωλυσιεργία στην εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς, με συνέπεια να μην οδηγούνται στις φυλακές ούτε μη πολιτικά πρόσωπα.

Με αγανάκτηση και αίσθηση ότι και οι δύο πλευρές τον δουλεύουν άγρια, οι πολίτες παρακολουθούν αυτή τη θλιβερή διελκυστίνδα, με το μπαλάκι των ευθυνών να πηγαινοέρχεται σαν πινγκ πονγκ, με την προκλητική ατιμωρησία να διαιωνίζεται και με το χορό της διαφθοράς, που συμβάλλει τα μέγιστα στην κρίση, να κρατεί καλά (πρωταθλήτρια Ευρώπης στο σπορ παραμένει η Ελλάδα και με το περιλαίμιο της τρόικας και παρά τις δήθεν κατακτήσεις της... διαφάνειας, για τις οποίες περιαυτολογεί κάθε τόσο ο πρωθυπουργός μας, δουλεύοντάς μας πιο χοντρά απ' όλους)...

Υπάρχουν, ωστόσο, και τολμηρές φωνές, έντονα (αυτο)κριτικές για το «Κράτος (μας) Δικαίου» όπως το διαμόρφωσαν οι πολιτικοί και το εφαρμόζουν οι δικαστές. Από ένα κείμενο, που νομίζω ότι δεν προσέχθηκε όσο του αξίζει, με την υπογραφή του αντεισαγγελέως Εφετών Β. Φλωρίδη («Καθημερινή» 31-3-11) επιλέγω ορισμένα σημεία:

* «Πριν από δύο μήνες περίπου (...) τρεις Αγγλοι βουλευτές τιμωρήθηκαν από αγγλικά δικαστήρια σε ποινές φυλάκισης από 12 έως 18 μήνες για παραποίηση στοιχείων στις φορολογικές τους δηλώσεις, δηλαδή για πλασματικά έξοδα από 10.000 έως 35.000 ευρώ. Αμέσως μετά οδηγήθηκαν στη φυλακή. Οι δικαστές και εισαγγελείς, έκπληκτοι, αναρωτηθήκαμε τι είδους ποινική Δικαιοσύνη επιτέλους απονέμουμε σ' αυτή τη χώρα. Ποιους Ελληνες πολίτες δικάζουμε και καταδικάζουμε».

* «Το καθεστώς που διέπει την ποινική δίωξη των πολιτικών είναι λίγο-πολύ γνωστό. Εφτιαξαν ένα Σύνταγμα, το οποίο, αντί να είναι ο χάρτης που εξασφαλίζει την ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους τους Ελληνες πολίτες, κατάντησε να είναι το εργαλείο για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων κάποιων συναδέλφων τους».

* «Με μια σειρά και επί πολλά έτη ταξικών και ρουσφετολογικών τροποποιήσεων των ποινικών μας νόμων (τις περισσότερες των οποίων εισηγήθηκαν πανεπιστημιακοί που ασκούν δικηγορία, δηλαδή υπέρ των πελατών τους) (...) φτάσαμε στο σημείο να καταλήγουν στη φυλακή κατά πλειοψηφία φτωχοί άνθρωποι, τοξικομανείς και όσοι δεν έχουν διασυνδέσεις με πολιτικούς ή ισχυρούς. Οσοι δηλαδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν μια πολυτελή υπεράσπιση ή την ποινή τους ή δεν έχουν πρόσβαση σε πολιτικό για να τροποποιήσει υπέρ αυτών το νόμο».[.......]
Απόσπασμα από το άρθρο του Γιώργου Βότση
στη σημερινή (18/04/2011) Ελευθεροτυπία,
υπό τον τίτλο "Όλα τα ΄χαμε, ο Μοντεσκιέ μάς έλειπε..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...