Παρασκευή, Φεβρουαρίου 04, 2011

17 ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

GoogleArtProject

Θέλετε να χαθείτε στα μάτια της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι; Ή να έχετε τον πίνακα σε κάθε οθόνη σας, ανεξαρτήτως μεγέθους και ποιότητας; Μπορείτε. Όπως και για χίλια ακόμα διάσημα έργα αναφέρει η Ελευθεροτυπία (2/2/2011).
Όταν πρωτοεμφανίστηκε το Ιντερνετ, κάτι τέτοιο ήταν η απόλυτη εικαστική φαντασίωση. Σήμερα χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία και την παντοκρατορία του Google γίνεται πραγματικότητα. Το Artproject είναι η παγκόσμια διαδικτυακή «υπεργκαλερί» του Google, που έκανε χθες τα εγκαίνιά της στην γκαλερί Tate Britain, στο Λονδίνο. Αποτέλεσμα της συνεργασίας του Google με 17 από τα διασημότερα μουσεία του κόσμου είναι η ψηφιοποίηση και δωρεάν παροχή στο www.googleartproject.com των μεγαλύτερων έργων τέχνης του πλανήτη.
Χάρη σε αυτή θα μπορεί κάποιος να δει στον υπολογιστή του περισσότερα από 1.000 διάσημα έργα τέχνης σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση. Αυτό, πέρα από ποιότητα προβολής, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να «ζουμάρει» στο έργο βλέποντας λεπτομέρειες που φτάνουν μέχρι τη λεπτότερη πινελιά ή ακόμα και την πατίνα του έργου.
«Τα τελευταία 20 χρόνια ο κόσμος της τέχνης έχει εκδημοκρατιστεί. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαστήκαμε με κορυφαία μουσεία προσφέροντας τεχνολογία αιχμής. Ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσουμε ακόμη περισσότερους να εξερευνήσουν την τέχνη σε νέα επίπεδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Engineering του Google Νέλσον Μάτος.
Στο GoogleArtProject μπορεί να επιλέξει κανείς ένα από τα 17 μουσεία και να περιηγηθεί σε αυτό διαδικτυακά και, χάρη στην τεχνολογία Street View, να γυρνά το ψηφιακό του βλέμμα σε κάθε γωνία της αίθουσας που διάλεξε. Να μάθει για την ιστορία, αλλά και τους καλλιτέχνες κάθε έργου με το κλικ ενός ποντικιού. Αλλά και να φτιάξει τη δικιά του προσωπική συλλογή με τα αγαπημένα του έργα, να τα συνοδεύσει με σχόλια και σημειώσεις, να την παρουσιάζει, αλλά και να τη «δωρίζει» σε όποιον θέλει. Δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό εκπαιδευτικό βοήθημα.
Κάθε ένα από τα μουσεία παρείχε εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση σε κάθε βήμα του έργου, από την επιλογή των συλλογών, έως την παροχή συμβουλών για την καλύτερη γωνία λήψης των φωτογραφιών, αλλά και τις πληροφορίες που θα το συνοδεύουν. Και κάθε μουσείο επέλεξε από ένα έργο για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετική λεπτομέρεια με τη χρήση τεχνολογίας φωτογραφίας super high resolution ή «gigapixel» (με περίπου 7 δισ. Pixels!).
Η συλλογή περιλαμβάνει από τη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι έως και το «Νο Woman, Νο Cry» του Κρις Οφίλι, τα μεταϊμπρεσιονιστικά έργα βυζαντινής εικονογραφίας του Σεζάν, τις οροφές των Βερσαλιών, ναούς της αρχαίας Αιγύπτου, τη συλλογή Whistlers, αλλά και έργα του Ρέμπραντ ανά την υφήλιο. Συνολικά έχουν συμπεριληφθεί 486 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Πρόσφεραν τα αριστουργήματά τους
**Alte Nationalgalerie, Βερολίνο, Γερμανία
**Freer Gallery of Art, Smithsonian, Ουάσιγκτον DC, ΗΠΑ
**The Frick Collection, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
**Gemaldegalerie, Βερολίνο, Γερμανία
**The Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
**ΜοΜΑ, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
**Μουσείο Reina Sofia, Μαδρίτη, Ισπανία
**Μουσείο Thyssen - Bornemisza, Μαδρίτη, Ισπανία
**Μουσείο Kampa, Πράγα, Τσεχία
**National Gallery, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
**Βερσαλίες, Γαλλία
**Rijksmuseum, Αμστερνταμ, Ολλανδία
**Μουσείο Ερμιτάζ, Αγ. Πετρούπολη, Ρωσία
**State Tretyakov Gallery, Μόσχα, Ρωσία
**Tate, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
**Uffizi, Φλωρεντία, Ιταλία
**Μουσείο Van Gogh, Αμστερνταμ, Ολλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Philip Glass - Songs From Liquid Days (Live) : Όταν ο μουσικός μινιμαλισμός ερωτεύτηκε την Ποίηση

Το Songs from Liquid Days(1986 είναι μια συλλογή τραγουδιών που συνέθεσε ο συνθέτης Philip Glass σε στίχους των Paul Simon, Suzanne Vega, ...