SOS
Τι γίνεται σήμερα με τα κινητά στα σχολεία μας;
Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή εγκυκλίου, με την οποία απαγορεύτηκε η χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, η κατάσταση δείχνει να έχει αλλάξει ελάχιστα. Σύμφωνα με την Καθημερινή (31/1/2008), τα κινητά είναι σε διαρκή χρήση, σε αίθουσες και προαύλια. Οι μαθητές κάνουν τον σκηνοθέτη, βιντεοσκοπώντας συμμαθητές τους αλλά και καθηγητές. Η νέα μόδα είναι η βιντεοσκόπηση, στημένων και μη, ξυλοδαρμών μεταξύ μαθητών. Τα βιντεάκια αυτά κυκλοφορούν έπειτα από κινητό σε κινητό και πολλά «ανεβαίνουν» σε ιστοσελίδες με προσωπικά βίντεο. «Κοιτάμε να λύσουμε το πρόβλημα με διάλογο και όχι με τιμωρίες», λένε οι εκπαιδευτικοί.
«Στην προσευχή η διευθύντρια μας θύμισε ότι απαγορεύονται τα κινητά στο σχολείο. Πολλοί μαθητές γέλασαν. Μας κυνήγησαν για μερικές εβδομάδες -εμείς τα κρύβαμε- έπειτα ξεχάστηκε. Μερικοί «έφαγαν» αποβολές, όχι όμως επειδή μιλούσαν στο κινητό, αλλά επειδή έκαναν «ντου» σε συμμαθητές τους, το βιντεοσκοπούσαν και το έστελναν ο ένας στον άλλον, τέτοια πράγματα... Γενικά είμαστε χαλαρά, απλώς το έχουμε στη δόνηση, όταν είμαστε στην τάξη» περιγράφει στην εφημερίδα η Ράνια, μαθήτρια της πρώτης Λυκείου.
Ενώ σε μερικά σχολεία γίνεται καθημερινός έλεγχος για τον εντοπισμό παραβατών, σε άλλα φαίνεται να επήλθε ο συμβιβασμός αφού -ούτως ή άλλως- η κατάσταση δεν ελέγχεται, ούτε με την επιβολή αυστηρών ποινών. Η απαγόρευση δεν είναι η λύση, λένε καθηγητές και γονείς.
Σε σχολεία της Αττικής μαθητές τιμωρούνται μέχρι και με πέντε ημέρες αποβολή αν διαπιστωθεί ότι κάνουν... τον σκηνοθέτη με τη βοήθεια των κινητών τους. Είναι η νέα μόδα στις αυλές και στις αίθουσες των σχολείων. Η βιντεοσκόπηση κάθε κίνησης, μαθητών, καθηγητών. Και όχι μόνο. Η βιντεοσκόπηση στημένων και μη ξυλοδαρμών μεταξύ μαθητών, που εμφανίζονται, μετά, σε ιστοσελίδες με προσωπικά βίντεο χρηστών (Youtube κ. ά). Μπορεί πράγματι κάποιος να εντοπίσει εκατοντάδες μικρές ταινίες με άγριες συμπλοκές μεταξύ μαθητών στις ιστοσελίδες αυτές.
«Στο προηγούμενο σχολείο που εργαζόμουν ως διευθυντής είχα σοβαρό πρόβλημα με τα κινητά. Βιντεοσκοπούσαν τους καθηγητές την ώρα του μαθήματος, τις φάρσες σε συμμαθητές τους κ. ά. Οταν εντοπίζαμε τέτοιες περιπτώσεις δίναμε αποβολές» περιγράφει ο κ. Ιωάννης Οικονομάκης, διευθυντής του 12ου Γυμνασίου Περιστερίου. «Οι περισσότερες περιπτώσεις πάντως έφτασαν σε μας από μαθήτριες που έκαναν παράπονα ότι τις βιντεοσκοπούν τα αγόρια κατά τη διάρκεια του διαλείμματος» συμπλήρωσε.
Αλλοι διευθυντές δηλώνουν πως αποφεύγουν τις αυστηρές τιμωρίες. «Κοιτάμε να λύσουμε το πρόβλημα με διάλογο και όχι με τιμωρία» αναφέρει ο δ/ντής του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ζωγράφου κ. Ευ. Γιανναδάκης. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα ιδιωτικά σχολεία, όπου επίσης οι εκπαιδευτικοί «σηκώνουν τα χέρια ψηλά». «Μιλώντας με συναδέλφους άλλων χωρών διαπιστώνουμε ότι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Για να το αντιμετωπίσουμε, είχαμε σκεφτεί να εγκαταστήσουμε ειδική συσκευή που εμποδίζει το σήμα των κινητών. Τελικά η ιδέα εγκαταλείφθηκε, αφού θα προκαλούσε προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Οταν βρίσκουμε ένα κινητό, το παίρνουμε και καλούμε τον γονέα να το παραλάβει, κάνοντας τις ανάλογες συστάσεις» αναφέρει ο γεν. δ/ντής του Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης κ. Ματθαίος Λεβαντίνος.
Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους τονίζουν ότι τα κινητά έχουν προσθέσει ένα ακόμα πόλο απόσπασης από το μάθημα, αφού οι μαθητές αντί να παρακολουθούν τον καθηγητή τους στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα. Οι γονείς απαντούν ότι τα προβλήματα είναι βαθύτερα και δεν λύνονται με ημίμετρα. «Δεν έχει κανένα νόημα να τρομοκρατούμε τα παιδιά με αποβολές. Αφενός είναι ήδη αρκετά τρομοκρατημένα και αφετέρου μια τέτοια κόντρα θα τα κάνει πιο εφευρετικά. Γενικά, δεν μας σώζουν οι καταστολές και, πολύ περισσότερο, σε ό, τι αφορά την τεχνολογία, την οποία τα παιδιά χειρίζονται πολύ καλύτερα από μας» λέει η πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας κ. Βασιλική Λυγερού - Τζιαντζή.
Η διείσδυση των κινητών νέας γενιάς στους μαθητές προκαλεί πονοκέφαλο και στις Αρχές, οι οποίες πολύ συχνά εντοπίζουν βιντεάκια με βιαιότητες και βανδαλισμούς στο Ιντερνετ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από δέκα τέτοια βίντεο βρίσκονται στα γραφεία της Εισαγγελίας, τα μισά από αυτά έχουν τραβηχτεί σε σχολεία. Η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου στις πενθήμερες εκδρομές ή καταλήψεις. Τότε «κινηματογραφούνται» από μαθητές τα περισσότερα βίντεο ερωτικού περιεχομένου που καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία. Πολλά εξ αυτών κυκλοφορούν από κινητό σε κινητό.
e-paideia.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου