Σάββατο, Δεκεμβρίου 08, 2007

Η Κίνα και η δικτατορία του ταλέντου

Chinese student


Η KINA KAI H ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ


΄Ενα ενδιαφέρον άρθρο για την εξελικτική πορεία των φοιτητών στην σημερινή Κίνα γράφει η εφημερίδα The New York Times και αναδημοσιεύει Το Βήμα (05.12.2007).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κίνα του σήμερα είναι μα κοινωνία που έχει καταληφθεί από μανία για τα ταλέντα. Και η κινεζική κυβερνητική ελίτ στρατολογεί τα ταλέντα όπως γίνεται στη διοργάνωση του ΝΒΑ, στο αμερικανικό μπάσκετ: αυστηρότατα και ανηλεώς. Οι κινέζοι φοιτητές δίνουν εξετάσεις εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια. Οι εξετάσεις δεν επιβραβεύουν τόσο τις πνευματικές ικανότητες όσο άλλα ταλέντα, όπως η εργασιομανία και η δυνατή μνήμη.

Περίπου εννέα εκατομμύρια φοιτητές συμμετέχουν σε τέτοιες εξετάσεις κάθε χρόνο στην Κίνα. Από αυτούς, μόνο το 1% θα εισαχθεί στα πανεπιστήμια της ελίτ και από τους υπόλοιπους ορισμένοι θα φοιτήσουν σε δευτεροκλασάτες σχολές, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αυτοί οι πολυάριθμοι άτυχοι θα καταλάβουν ότι, ενώ η επαγγελματική τους καριέρα δεν έχει κλείσει, οι πιθανότητες μιας μεγάλης επιτυχίας΄ μειώνονται. Τα ποσοστά αυτοκτονίας σε αυτές της δεύτερης διαλογής σχολές είναι ιδαίτερα υψηλά καθώς οι φοιτητές αισθάνονται ότι απέτυχαν και απογοήτευσαν τους γονείς τους.

Εκείνοι όμως που πέτυχαν μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, να βρούν δουλειά σε μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία, να αποκτήσουν ικανότητες καπιταλιστή και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να γίνουν επιχειρηματίες. Μπορούν ακόμη να κάνουν κάτι καλύτερο: να αποκτήσουν ένα κρατικό αξίωμα, το οποίο είναι πιο σταθερό και δίνει τη δυνατότητα να πλουτίσουν (μυστικά) και να υπηρετήσουν το κινεζικό έθνος.

Στη Δύση υπάρχουν εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της επιχειρηματικής ελίτ. Στην Κίνα, αντίθετα, η κάθε ελίτ είναι μέρος του ίδιου κοινωνικού δικτύου και συνεργάζεται η μία με την άλλη ώστε να πετύχει αμοιβαίο πλούτο.

Η ομαδική εργασία αναγνωρίζεται ως αξία. Δεν υπάρχουν πραγματικές ιδεολογικές διαφορές, υπάρχουν μόνο διαφορετκά κοινωνικά δίκτυα, τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους για εξουσία και πλούτο. Και πάνω απ' όλα, το σύστημα επιβραβεύει τα ταλέντα. Το Τμήμα Οργάνωσης επιλέγει ανθρώπους που απέδειξαν ήδη τις διοικητικές τους ικανότητες.

Κάποτε διαφαινόταν ότι η οικονομική ανάπτυξη δημιουργούσε στην Κίνα μια ανεξάρτητη μεσαία τάξη. Σήμερα καθίσταται σαφές ότι τα ευκατάστατα κοινωνικά στρώματα έχουν ήδη αφομοιωθεί στο κρατικό-επιχειρηματικό κατεστημένο. Κάποτε οι φοιτητές μάχονταν για τη δημοκρατία. Σήμερα είναι ευχαριστημένοι με την οικονομική ελευθερία.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τόποι ζωής και μνήμης του Μαν. Αναγνωστάκη στη Θεσσαλονίκη: εμπεριστατωμένη παρουσίασή τους από τον Χρίστο Ζαφείρη

  Τόποι ζωής και μνήμης του Μαν. Αναγνωστάκη στη Θεσσαλονίκη   thessmemory.gr Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, αν και κα...