• 300.000 εκατομμύρια άνθρωποι σε 25 χώρες στερούνται πόσιμου νερού τους περισσότερους μήνες το χρόνο.
•Το 20% του πληθυσμού της Γης αναγκάζεται να πίνει νερό από μολυσμένες πηγές. Περισσότεροι από 2.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που σχετίζονται με έλλειψη ή ακαταλληλότητα του νερού.
• Τα 2/3 της επιφάνειάς του πλανήτη μας καλύπτονται από νερά. Όμως το 97% από αυτά είναι θαλασσινό νερό, το 2% είναι παγιδευμένο σε παγετώνες και παγόβουνα και από το υπόλοιπο 1% το μεγαλύτερο ποσοστό είναι δεσμευμένο σε μεγάλα βάθη.
• Το 36% των γεωργικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο προέρχεται από το 16% της συνολικής γεωργικής γης, που είναι οι αρδευόμενες εκτάσεις. H υπερβολική άντληση νερού υποβαθμίζει την ποιότητά του (το μετατρέπει συχνά σε υφάλμυρο και ακατάλληλο προς πόση) και κατά συνέπεια τα εδάφη οδηγούνται σε μείωση των αποδόσεών τους λόγω της συσσώρευσης αλάτων.
•H μόλυνση των υδάτων στερεί σημαντικές ποσότητες νερού από ολόκληρους πληθυσμούς που ζουν σε παραλίμνιες ή παραποτάμιες περιοχές. • Υπάρχει άνιση κατανομή των υδάτινων πόρων, γεγονός που οδηγεί πολλές χώρες σε δραματικές συνθήκες ζωής και αυξάνει τις εστίες έντασης και πολέμου μεταξύ των λαών.
• H Κίνα, με το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαθέτει μόλις το 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού. Τι θα συμβεί όταν αυξηθεί η κατανάλωση νερού σ’ αυτή τη χώρα;
• Από το 1970 τα αποθέματα νερού παγκόσμια μειώθηκαν κατά το 1/3, γιατί αυξήθηκε ο πληθυσμός κατά 1,8 δισεκατ. ανθρώπους, ενώ η ποσότητα γλυκού νερού παραμένει περίπου η ίδια.
•Η λειψυδρία και οι άσχημες συνθήκες υγιεινής ευθύνονται για το θάνατο ενός παιδιού κάθε 15 δευτερόλεπτα και εμποδίζουν τη φοίτηση των άλλων παιδιών στα σχολεία, στερώντας τους την ευκαιρία να γλιτώσουν από τη μιζέρια, τονίζει η UNICEF: "Τα παιδιά πληρώνουν ακριβότερα από κάθε άλλο τις άσχημες συνθήκες υγιεινής", επισημαίνει η οργάνωση, η οποία εκτιμά ότι 400 εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. "Από την απλή διάρροια πεθαίνουν κάθε ημέρα 4.500 παιδιά. Οι ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη νερού στερούν από τα παιδιά την ενεργητικότητά τους και το δικαίωμά τους στη μάθηση".
• Ο παλαίμαχος πολιτικός και συνεπής ενεργός πολίτης Μ. Γλέζος, εν έτει 1992, στο συμπόσιο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μεταξύ των άλλων, διατύπωνε και τις ακόλουθες –προφητικές σήμερα- σκέψεις του για τη λειψυδρία:
«Το φάσμα της λειψυδρίας άρχισε να πλανιέται πάνω από την Ελλάδα και θα μας απειλεί. Αυτή τη φορά όμως, θα πούμε το νερό νεράκι στη νιοστή, αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα με βιώσιμες προοπτικές. Οι αιτίες της λειψυδρίας στην πατρίδα μας οφείλονται κυρίως στην υπερκατανάλωση, στη σπάταλη χρήση του νερού, στη ληστρική απομύζηση των υδατικών αποθεμάτων, στην ανομβρία και στην ανύπαρκτη διαχείριση των υδατικών πόρων μέσα από ουσιαστική έλλειψη πολιτικής που δεν βάζει στόχους βραχυχρόνιας αντιμετώπισης της ανεπάρκειας νερού και δεν υλοποιεί κατάλληλα για κάθε περίπτωση μικρά έργα υποδομής για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος».
•Η υπερκατανάλωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα της λειψυδρίας, όπως και η αλόγιστη χρήση για ικανοποίηση πολλές φορές και ανύπαρκτων αναγκών. Όταν ανοίγουμε τη βρύση και αφήνουμε να τρέχει το νερό, για να πληθούμε, να ξυριστούμε, να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, όταν πλένουμε τα χαλιά μας στην ταράτσα, όταν ξεπλένουμε ή "δροσίζουμε" τα μπαλκόνια μας , όταν πλένουμε με το λάστιχο το αμάξι μας στο δρόμο, όταν ποτίζουμε με τις ώρες το γκαζόν του κήπου, όταν καταβρέχουμε το δρόμο , για να εμποδίσουμε τη σκόνη που σηκώνουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, διαπράτουμε μικρά και μεγάλα εγκλήματα κατά της ίδιας της ζωής μας και υπονομεύουμε το μέλλον των παιδιών μας.
•Στη χώρα μας η υπερκατανάλωση του νερού από τους πολίτες , η αλόγιστη χρήση του από τους αγρότες για καλλιέργειες άχρηστες αλλά υδροβόρες (καλαμπόκι και βαμβάκι), η αύξηση του πληθυσμού, οι απώλειες στα συστήματα υδροτροφοδοσίας, οι πυρκαγιές και η ξηρασία οδήγησαν κατά καιρούς στην αναζήτηση και εκμετάλλευση νέων πηγών νερού. Συνήθως, όπου υπήρχε νερό βρέθηκε τρόπος να αντληθεί, να χρησιμοποιηθεί και τελικά να απομυζηθεί. Συνεχώς βαθαίνουμε τα πηγάδια μας στην προσπάθεια να βρούμε νερό για να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες με αποτέλεσμα το υπόγειο νερό συνεχώς να εξαντλείται.
•Από φέτος αυξάνονται δραματικά τα προβλήματα νερού για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Γαλλία ήδη και η Ιταλία επιβάλλουν δραστικά μέτρα για τη μείωση της υπερκατανάλωσης. Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από το φάσμα μιας παρατεταμένης ανομβρίας και η απειλή για τρομακτική έλλειψη νερού είναι προ των πυλών. Οφείλουμε όλοι να σταθμίσουμε τις ευθύνες μας και να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Τέρμα ο ωχαδερφισμός και ο τσαμπουκαλίστικος ατομισμός. Όποιος σπαταλάει το βασικότερο αγαθό για τη ζωή μας είναι εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται...
«Έχω πει μερικές φορές στον εαυτό μου ότι αν υπήρχε μία μόνο πινακίδα στην είσοδο κάθε εκκλησίας που να απαγόρευε την είσοδο σε οποιονδήποτε με εισόδημα πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό , θα γινόμουν αμέσως χριστιανή» . Σιμόν Βέιλ, Γαλλίδα φιλόσοφος και πολιτική ακτιβίστρια (1909-1943)
Σάββατο, Μαΐου 05, 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Philip Glass - Songs From Liquid Days (Live) : Όταν ο μουσικός μινιμαλισμός ερωτεύτηκε την Ποίηση
Το Songs from Liquid Days(1986 είναι μια συλλογή τραγουδιών που συνέθεσε ο συνθέτης Philip Glass σε στίχους των Paul Simon, Suzanne Vega, ...
-
Κι ήτανε τα στήθια σου άσπρα σαν τα γάλατα Γιώργος Σαραντάκος "Γαργάλατα", 50 χρόνια μετά Λέγοντας Αποστασία ή Ιουλιανά εν...
-
Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ Θερμές ευχαριστίες στον Κώστα Μ. που εντόπισε τις φωτογραφίες στο sch.gr και μου τις έστειλε... 1.ΚΥΨΕΛΗ...
-
῎ ΜΙΑ ΧΡΥΣΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΑΡΧΗ, ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΧΩΤΙΚΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΙΘΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ηδη δέ τινας ἐγὼ εἶδο...
7 σχόλια:
Είχα ακούσει φίλε μου παλιότερα, ότι στο μέλλον οι πόλεμοι θα γίνονται όχι για το πετρέλαιο αλλά για το νέρο. "Υπερβολές" είπα μέσα μου. Τελικά, από ότι φαίνεται δεν ήταν υπερβολή. Βγάζουμε τα μάτια μας, μόνοι μας. Ελπίζω, να μην φθάσουμε στο σημείο να πούμε το νερό νεράκι. Φυσικά μόνον με ευχολόγια, δουλειά σωστή δε γίνεται. Πρέπει να παρθούν μέτρα κατάληλα. Εκεί λίγο μας τα χαλάνε.
Φιλικά πάντα
Agorafoviagr
Φίλε , μόλις επέστρεψα από τη Χαλκιδική. Είμαι εξωφρενών από το έγκλημα που γίνεται με την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση, η οποία καταβροχθίζει κάθε σπιθαμή γης του θαυμάσιου αυτού μέρους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια θα είναι το νερό, που και τώρα σπανίζει σε ορισμένες περιοχές. Το φοβερό όμως είναι ότι όλοι συμπεριφέρονται σαν να έχουν δίπλα τους το Νιαγάρα. Άλλοι ποτίζουν και ξαναποτίζουν το γκαζόν τους, άλλοι καταβρέχουν το δρόμο, όλοι σχεδόν πλένουν το αμάξι τους κλπ. Η νέα μόδα των εργολάβων είναι να κάνουν σε κάθε συγκρότημα και μία πισίνα με γλυκό νερό, σε μέρη μάλιστα που το πόσιμο νεράκι τρέχει από τις βρύσες μόνο τρεις -τέσσερις ώρες!
Είναι αυτή η μανία που έχει πιάσει κάποιους όπου βρούνε πράσινο, να το τσιμεντώνουν. Να πω ότι το κάνουν γιατί δεν υπάρχουν σπίτια για να μείνει ο κόσμος, εντάξει, δεκτό. Όταν όμως αυτή η ανεξέλεγκτη δόμηση, μέσα στο πράσινο γίνεται για το δεύτερό μας σπίτι, ε εκεί νομίζω ότι άδικα σακατεύουμε το πράσινο και τα δάση μας. Έχεις δίκιο για τις πισίνες και τη σπατάλη του νερού φίλε μου. Από τη μία μιλάμε για έλλειψη νερού σε λίγα χρόνια και από την άλλη κάνουμε κινήσεις που την επιταχύνουν αυτήν την έλλειψη. Ξέρεις κάτι φίλε μου; Οι πολλοί σωστοί κατ' εμέ προβληματισμοί σου, γιατί δε αποτελούν προβληματισμός ολοένα και περισσότερων ανθρώπων; Δεν ξέρω το γιατί. Ξέρω όμως ότι η φύση εκδικείται. Και όταν το κάνει, ο άνθρωπος δε μπορεί να κάνει και πολλά.
Φιλικά πάντα
Agorafoviagr
Παλικάρι μου, οι κυριότεροι λόγοι, κατ' εμέ, λόγοι της απελπιστικής κατάστασης που αρχίζουμε να ζούμε είναι το συμφέρον, η άγνοια και η έλλειψη κοινωνικής ευθύνης.
Ένα απλό παράδειγμα: την Παρασκευή το πρωί, όλη η Ακροπόλεως , από τα Κάστρα έως την Κασσάνδρου , ήταν πλημμυρισμένη από καθαρό νεράκι εξαιτίας ενός ασυνείδητου που έπλενε... τις σκάλες που οδηγούσαν στην οικοδομή του. Σε παρατήρηση διερχόμενου για το νεράκι που σπαταλά , όταν μάλιστα έχουμε λειψυδρία, ξέρεις τι απάντησε; " Δε μου λες , εσύ θα πληρώσεις το λογαριασμό;".
Στη Γερμανία μου είχαν πει (δεν ξέρω αν είναι αλήθεια), αν πλύνεις το αμάξι έξω στο δρόμο και για λόγο ασφάλειας και οικονομίας, μπορεί να σε γράψουν. Ο κύριος που περιγράφεις, είναι η περίπτωση, η κλασική "εγώ δεν το πληρώνω; ότι θέλω το κάνω!!". Εμ έτσι του μάθανε του ανθρώπου έτσι κάνει. Οπότε πάμε στην άγνοια που αναφέρεις. Αυτή όμως η άγνοια φίλε μου, πληρώνεται στο τέλος από όλους μας.
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr
Όσον αφορά τη Γερμανία, όσα σου είπαν είναι σωστά. Τέτοιου είδους απαγορεύσεις θεωρούνται αυτονόητες, όσο κι αν αντιβαίνουν στην αρχή της απόλυτης ατομικής ελευθερίας, επειδή προτάσσεται το γενικό καλό. Δεν επιτρέπεται να κάνεις ό,τι βλάπτει ευθέως ή έμμεσα τους άλλους. Έχεις μεν την αίσθηση της αστυνόμευσης , αλλά παράλληλα αισθάνεσαι ασφάλεια και ότι δεν είσαι στο έλεος κάθε τσαμπουκαλή φασίστα, που με το "έτσι γουστάρω" σού κάνει τη ζωή μαρτύριο.
Καλή σου μέρα και καλή βδομάδα, γεμάτη θετική ενέργεια!
Φίλε μου μου αρέσε πολύ ο συλογισμός σου γιατί κάνεις κάτι που δεν κάνουν πολύ. Έχεις επιχειρήματα στα όσα λες.
Καλή εβδομάδα και σε εσένα φίλε μου!!
Φιλικά πάντα
Agorafoviagr
Δημοσίευση σχολίου