Σάββατο, Απριλίου 27, 2024

Αμερικάνικο «όνειρο» για τις πολεμικές βιομηχανίες - «Εφιάλτης» για τους λαούς #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΙΣΡΑΗΛ: Ανάλυση από τον Λεωνίδα Βατικιώτη

Καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου, ο Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε διεθνή θέματα και παγκόσμιας οικονομίας και διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου. Συζητούν για την πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου, που, μετά από πολύμηνες αναβολές, υπερψήφισε πακέτο 61 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία και άλλα δύο πακέτα, για το Ισραήλ και την Ταϊβάν, καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

 

 0:00 Έναρξη εκπομπής. Στο Ιράν «γελάνε» με την «περιορισμένη επίθεση» του Ισραήλ. Παιχνίδι σικέ; 3:35 Παρουσίαση καλεσμένου. Ήττα του Ισραήλ; Αναγνώριση ότι δεν είναι η μοναδικά υπερδύναμη στη Μέση Ανατολή. 7:10 Η Μόσχα δεν καταδίκασε την ιρανική επίθεση, έδειξε κατανόηση με βάση τη διεθνή νομιμότητα. 9:50 Έγκριση πακέτου βοήθειας προς Ουκρανία, Ισραήλ…. Ταιβάν! Συμβιβασμός των δυο πλευρών στο κογκρέσο. 11:50 Το 80% του ποσού δίνεται σε αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες. 13:30 «Ψίχουλα» στην ουκρανική διοίκηση για να μην καταρρεύσει. 15:50 Φτωχοποίηση της αμερικανικής κοινωνίας. Παιδική φτώχεια. 18:00 ΗΠΑ, ο γκάνγκστερ της υφηλίου που κρατούσε μέχρι τώρα όρθιο του «αμερικανικό όνειρο» εντός της χώρας. 20:20 Τα πάντα στο βωμό των εκλογών. Για πρώτη φορά τείνουν να βάλουν νέα φωτιά, στην Ταιβάν κατά τη Κίνας. 22:50 Εξοπλίζουν το Ισραήλ αλλά δίνουν και «ανθρωπιστική» βοήθεια στους Παλαιστίνιους…. 25:00 Αμερικανικός φαρισαϊσμός και στο παράδειγμα της Κίνας. Πιέζουν Ελλάδα και Ισπανία για αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία. 28:10 Επιχειρούν να αφοπλίσουν την Ελλάδα. Στηρίζουν το ουκρανικό καθεστώς όταν τα ομόλογα του είναι χειρότερα από… σκουπίδια! Την Ελλάδα την «έπνιγαν» πριν λίγα χρόνια.. 31:05 Όλα υπέρ των πολεμικών βιομηχανιών με τσάκισμα του κοινωνικού κράτους. 31:43 Τέλος εκπομπής 

 _______________________

 Ορισμένες σημαντικές αναφορές στην εκπομπή είναι οι εξής:

- Συνολικά, η - έως τώρα - βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία υπολογίζεται στα 200 δισ. Και αυτό, χωρίς να υπολογίζονται πακέτα που δεν φαίνονται.
Χαρακτηριστικά, ενώ το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί, και τα ουκρανικά ομόλογα είναι χειρότερα κι' από σκουπίδια, για να μην καταρρεύσει οικονομικά, γίνεται συνεχώς αναδιάρθρωση του χρέους της, με το πράσινο φως του ΔΝΤ.
Το κόστος αυτό, όμως, μεταφέρεται σιωπηλά σε όλους εμάς. Αντίθετα, όταν η Ελλάδα ήθελε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της, την γονάτισαν, κατηγορώντας τους Ελληνες ως «τεμπέληδες».
- Η νέα αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία είναι ένα πολύ μεγάλο πακέτο, ακόμα κι' αν τα χρήματα κατευθύνονται εντός των ΗΠΑ, στην πολεμική βιομηχανία.
Τα 23 από τα 61 δισ. θα μείνουν στις ΗΠΑ, υπό τη μορφή κονδυλίων για να αντικατασταθεί ο αμερικανικός οπλισμός που ήδη έχει δοθεί στην Ουκρανία.
Τα 14 δισ. θα δοθούν στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία για να παράξει οπλισμό για την Ουκρανία. Αρα, οπλισμός που δεν πρόκειται πιθανότατα να παραδοθεί ούτε καν εντός του 2024.
Τα 11 δισ. θα δοθούν για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που ήδη κάνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Μόνο 8 δισ. θα δοθούν στην Ουκρανία για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στη χώρα, για να κρατήσουν ζωντανό το ουκρανικό κράτος.
- Η κυβέρνηση Μπάιντεν, με τη συναίνεση των Ρεπουμπλικάνων, αντί μέτρων για τους ευάλωτους και τους φτωχούς στις ΗΠΑ, ο αριθμός των οποίων έχει εκτοξευθεί τελευταία, δίνει πακτωλό δισεκατομμυρίων για να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να το παίζουν παγκόσμιος χωροφύλακας.
- Φαίνεται ότι υπήρξε μια συμφωνία παρασκηνίου Μπάϊντεν - Ρεπουμπλικάνων. Οι πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων, βέβαια, εξακολουθεί να είναι κατά της οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας (112 Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν, ενώ 101 υπερψήφισαν).
Το πολύ μεγάλο πακέτο για την Ταϊβάν (8,12 δισ. - 3 δισ. για υποβρύχια) δείχνει ότι ενδέχεται η κυβέρνηση Μπάϊντεν να έκανε μια υποχώρηση έναντι των Ρεπουμπλικάνων και να είπε: "Ξέρουμε ότι εσάς σας ενδιαφέρει η Κίνα - στηρίζουμε τον πόλεμο που θα κάνετε εναντίον της - δώστε μας σε αντάλλαγμα την συγκατάθεσή σας για την Ουκρανία".
- Φαρισαϊσμός: Το πακέτο βοήθειας στο Ισραήλ είναι 26 δισ. δολάρια. Από αυτά μέρος  είναι για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Απέραντη η υποκρισία των ΗΠΑ. Με το ένα χέρι δίνουν δισ. για να βομβαρδίζει το Ισραήλ τους Παλαιστίνιους, και με το άλλο ψίχουλα για να σταλούν κάποια είδη ανάγκης. Εάν πραγματικά το ήθελε η Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα αυτή τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ /ΤΗΕ MILLION POUND NOTE: αναδεικνύοντας το σπινθηροβόλο χιούμορ του Μαρκ Τουαίην

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ  (ΤΗΕ MILLION POUND NOTE) Το The Million Pound Note είναι μια βρετανική κωμωδία του 1954 ,σε σκηνοθεσία του Ρόναλν...