Κυριακή, Απριλίου 28, 2024

Οι ακροδεξιές εστίες στην Αστυνομία


Πρόβλημα με τις ακροδεξιές εστίες στην Αστυνομία

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Εύα Παπαδοπούλου

 https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/main/public/2024-04/24-ekdilosi-astynomikoi.jpeg.webp?itok=6P2q812n

Από αριστερά: Κίμων Τόλιας, Oλιβερ φον Ντομπροβόλσκι, Κώστας Κουκουμάκας, Κωστής Παπαϊωάννου


Εκδήλωση από το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και το Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ ● Στο επίκεντρο, η διάχυτη αίσθηση ασυλίας και η έλλειψη λογοδοσίας ● Τάση αυτονόμησης των ειδικών φρουρών της ομάδας ΔΙΑΣ που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν σε επεισόδια άγριας καταστολής ● «Δεν είναι “μεμονωμένα περιστατικά” στη Γερμανία» τόνισε ο Ολιβερ φον Ντομπροβόλσκι, επιθεωρητής της Γερμανικής Αστυνομίας στο Βερολίνο.

Η ύπαρξη και δράση ακροδεξιών θυλάκων στην ΕΛ.ΑΣ., τα ανησυχητικά επαναλαμβανόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας που καταγράφονται, αλλά και η διάχυτη αίσθηση ασυλίας και η έλλειψη λογοδοσίας και διερεύνησης αυτών των περιστατικών βρέθηκαν την Τρίτη στο επίκεντρο της συζήτησης στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και το Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έρευνα «Ακροδεξιές εστίες στην Αστυνομία: οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας», που δημοσιεύθηκε προ ημερών ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ και μελετά τις ακροδεξιές εστίες στην Αστυνομία των δύο χωρών. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Κώστας Κουκουμάκας, δημοσιογράφος του News247, που διερεύνησε τις διασυνδέσεις της ελληνικής Ακροδεξιάς στην ΕΛ.ΑΣ., ο Ολιβερ φον Ντομπροβόλσκι, επιθεωρητής της Γερμανικής Αστυνομίας στο Βερολίνο και ιδρυτής και εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «BetterPolice», και ο Κίμωνας Τόλιας, ανθυπαστυνόμος στο Τμήμα Κοινωνικών Ζητημάτων και Αντιμετώπισης Ρατσισμού της ΕΛ.ΑΣ. Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του «Σημείου», Κωστής Παπαϊωάννου.

Λογοδοσία

Ο κ. Παπαϊωάννου εστίασε στην ύπαρξη των μηχανισμών διερεύνησης των περιστατικών, που όμως δεν επαρκούν για την επίλυση των συστημικών προβλημάτων που εντοπίζονται στην Ελληνική Αστυνομία. «Υπήρχε μακρά πίεση να θεσμοθετηθούν μηχανισμοί που θα επιβάλλουν συστηματική λογοδοσία και έλεγχο. Αυτό είναι αντικείμενο συστάσεων πολλών διεθνών και ευρωπαϊκών οργάνων, απόφαση πολλών συνθέσεων ευρωπαϊκών δικαστηρίων που έχουν εξετάσει περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα, όπως και σύσταση εθνικών φορέων. Θεσμοθετήθηκαν τέτοιοι οργανισμοί. Πρέπει να πάρουμε απόφαση όμως ότι εξακολουθεί ο κόσμος να έχει καχυποψία και αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο», σημείωσε.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Κώστας Κουκουμάκας στάθηκε και στην περίοδο της ακμής της Χρυσής Αυγής, υπενθυμίζοντας πως η μεγάλη απήχηση που είχε η εγκληματική οργάνωση στα σώματα ασφαλείας αποτυπώθηκε με αριθμούς στις εκλογές του 2012 όπου στα εκλογικά τμήματα γύρω από τη ΓΑΔΑ όπου ψηφίζουν κυρίως τα ΜΑΤ η Χρυσή Αυγή είχε 17%-20%. Αναφέρθηκε ακόμη στους αστυνομικούς που τα χρόνια της αιματηρής δράσης της Χ.Α. όχι απλά ήταν ψηφοφόροι της αλλά έμπρακτα συμμετείχαν στη δράση της και τα ονόματά τους βρίσκονται στη μεγάλη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης: «Πολλοί εξ αυτών αποστρατεύτηκαν παρότι είχαν ελεγχθεί πειθαρχικά, κάποιοι άλλοι συνέχισαν να βρίσκονται στο Σώμα -κάποιοι μάλιστα μέχρι πρόσφατα ήταν διοικητές σε Α.Τ. της Αθήνας- ενώ άλλοι συνέχισαν να έχουν εμπλοκή με τον νόμο σε άλλες υποθέσεις, για εμπόριο ναρκωτικών και αναβολικών, εκβιασμούς κ.ά.», υπογράμμισε.

Εστίασε όμως και στην ύπαρξη των ειδικών φρουρών της ομάδας ΔΙΑΣ που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν σε περιστατικά άγριας καταστολής και ρατσιστικής βίας, με πιο τρανταχτά τα περιστατικά των ανθρωποκτονιών των Ρομά Νίκου Σαμπάνη και Κώστα Φραγκούλη. Οπως τόνισε, μπαίνουν στην αστυνομία με διαγωνισμό εκτός πανελλήνιων εξετάσεων και μάλιστα μπαίνουν με περισσότερα μόρια όσοι έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις του Στρατού ή γνωρίζουν πολεμικές τέχνες. «Είναι άτομα στον δρόμο, νεαρής ηλικίας, που δεν αισθάνονται καμία συναδελφική-υπηρεσιακή αλληλεγγύη με συναδέλφους τους, επιτελάρχες στη ΓΑΔΑ, και γι’ αυτό έχουν μια τάση αυτονόμησης που είναι προβληματική».

Ο κ. Ντομπροβόλσκι μίλησε για τα πεπραγμένα της γερμανικής αστυνομίας, για τη δράση της από τα χρόνια της ναζιστικής Γερμανίας και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και σήμερα. «Η ροπή προς την Ακρα Δεξιά δημιουργεί προβλήματα. Πρόσφατα βγήκαν στη δημοσιότητα διαδικτυακές ομαδικές συνομιλίες αστυνομικών που είχαν στο έπακρο μισαλλόδοξες, σεξιστικές, ομοφοβικές, ξενοφοβικές αναφορές. Υπήρχαν αναφορές στην εποχή των ναζί και διακινούσαν υλικό που στη Γερμανία έχει απαγορευτεί. Οι αστυνομικοί που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις από αυτές υφίστανται παρενόχληση στην εργασία τους και εκφοβισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε πως υπάρχουν αποδεδειγμένα προβλήματα που δεν αφορούν «μεμονωμένα περιστατικά» και γι’ αυτό, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε υποστεί ήττα», με την πλειονότητα των αστυνομικών να μην αρθρώνει δημόσια λόγο κατά της Ακροδεξιάς.

Φόβος

Εντύπωση προκάλεσε ο ανθυπαστυνόμος Κίμων Τόλιας του Τμήματος Κοινωνικών Ζητημάτων και Αντιμετώπισης Ρατσισμού, ο οποίος διερωτήθηκε «πώς περιμένουμε να υπάρχει ένα φιλελεύθερο Κράτος Δικαίου αν δεν καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πολίτες τα περιστατικά», χωρίς να συνυπολογίζει τον φόβο των πολιτών όταν αστυνομικοί είναι οι θύτες, τη δευτερογενή θυματοποίηση και φυσικά τα πάμπολλα περιστατικά συγκάλυψης ακόμη και όταν τα θύματα βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν.

Αίσθηση προκάλεσε η απάντησή του σχετικά με τον δημόσιο ρατσιστικό λόγο που έχει διατυπώσει ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας. «Δεν έχει πει κάτι μισαλλόδοξο και ρατσιστικό», απάντησε ο κ. Τόλιας, παρόλο που στην αρμοδιότητά του βρίσκεται η αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους. «Δεν είναι ρατσιστικό όταν ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. λέει πως μέσα σε μια μέρα θα βάλουμε ηλεκτρική σκούπα στα Εξάρχεια “για να τραβήξει όλα τα σκουπίδια” μιλώντας για ανθρώπους;» αναρωτήθηκε ο Κ. Παπαϊωάννου.

Ο κ. Τόλιας περιορίστηκε να επισημάνει πως η ΕΛ.ΑΣ. είναι «ο θεσμός που είναι υπεύθυνος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών» και υπερασπίστηκε τους ένστολους συναδέλφους του στην ομάδα ΔΙΑΣ που, κατά τον ίδιο, «λαμβάνουν κατάλληλη εκπαίδευση για να είναι στον δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Snow Queen - Ballet on ice in Tampere, Finland - ARTE Concert/Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ -ΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ Η μεγαλειώδης Φινλανδική παράσταση στον πάγο   Το 1844, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν φαντάστη...