Τρίτη, Απριλίου 23, 2024

ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΦΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ - ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ -ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΑΓΑΛΟΔΩΡΗΤΕΣ, ΟΠΩΣ Ο ΚΡΑΦΤ, ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΩΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 

https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2024/04/freegaza-1320x880.jpg

ΗΠΑ: Οργή φοιτητών για τη Γάζα – Συλλήψεις σε Yale και NYU, απειλούν οι δωρητές

Χρήστος Δεμέτης

Η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες φοιτητές και ακτιβιστές σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στο πανεπιστήμιο του Yale στο Κονέκτικατ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, καθώς εντείνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ που ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Στην πανεπιστημιούπολη του Yale οι αρχές συνέλαβαν 47 διαδηλωτές το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανέφερε το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του. Οι μαθητές που συνελήφθησαν θα παραπεμφθούν για πειθαρχική δίωξη.

Οι νέες επιχειρήσεις της αστυνομίας ήρθαν μετά την απόφαση του Κολούμπια να ακυρώσει τα δια ζώσης μαθήματα και να προχωρήσει σε τηλεκπαίδευση ως “απάντηση” για τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που στήθηκαν σε προαύλιους χώρους από φοιτητές που στέκονται αλληλέγγυοι με τον λαό της Παλαιστίνης.

Φοιτητές του New York University ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Φοιτητές του New York University ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα 

P Photo Mary Altaffer

Στο Yale διαδήλωσαν εκατοντάδες άνθρωποι απαιτώντας την παύση της συνεργασίας του πανεπιστημίου με εταιρείες του Ισραήλ, σε μια ανάλογη κίνηση με τους φοιτητές του Κολούμπια που έχουν ανάλογα αιτήματα. Η διοίκηση του Yale ανακοίνωσε πως είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τους φοιτητές να αποχωρήσουν από τους προαύλιους χώρους.

Στη Νέα Υόρκη οι αρχές απομάκρυναν διαδηλωτές από την πλατεία Gould Plaza έξω από το New York University (NYU), το βράδυ της Δευτέρας. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν αστυνομικούς να διαλύουν τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς με την κατάσταση να είναι τεταμένη. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης είπε ότι οι συλλήψεις έγιναν αφού το πανεπιστήμιο ζήτησε από την αστυνομία να “επιβάλει τον νόμο”, ωστόσο ο συνολικός αριθμός συλλήψεων δεν έγινε γνωστός, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ωστόσο τα ξημερώματα της Τρίτης.

Η φοιτητική εφημερίδα Washington Square News ανέφερε πως οι άνδρες της NYPD ενημέρωσαν πως οι συλλήψεις θα γίνονταν γιατί οι φοιτητές “παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία”.

Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος του πανεπιστημίου Columbia, Nemat Minouche Shafik, κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να “εκκαθαρίσει” έναν καταυλισμό με σκηνές που είχε στηθεί στην κεντρική είσοδο του ιδρύματος. Οι φοιτητές ζητούσαν και εκεί να κόψει η διοίκηση κάθε επιχειρηματική σχέση με εταιρείες του Ισραήλ, αναφέροντας πως “τα δίδακτρά μας δεν θα είναι ποτισμένα με αίμα”. Στο σημείο συνελήφθησαν περισσότεροι από 100 φοιτητές, ενώ το Columbia αλλά και το “αδερφό” Κολέγιο Μπάρναρντ, ανέστειλαν τη φοιτητική ιδιότητα προσωρινά για όσους προσήχθησαν

.[.......................................]

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ-ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ  

ΗΠΑ: Οργή φοιτητών για τη Γάζα – Συλλήψεις σε Yale και NYU, απειλούν οι δωρητές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκος Φίλης: «Αισιοδοξώ ότι η Νέα Αριστερά θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών»

  Nίκος Φίλης: «Θα καλύψουμε το τεράστιο κενό ανάμεσα στον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ και το αναλλοίωτο ΚΚΕ» Γιάννης Κιμπουρόπουλος   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙ...