Στέλιος Κούλογλου / Ο κ. Κασσελάκης, η AIPAC και ένας ανθρωποφάγος
Η Ιλχάν Ομάρ είναι ένα από τα πιο προοδευτικά μέλη της αμερικανικής Βουλής, Πρόσφατα δέχθηκε μια άγρια επίθεση από συναδέλφους της και πολλά ΜΜΕ, επειδή σε ένα tweet άσκησε κριτική στην ακραία οργάνωση AIPAC, που υποστηρίζει χωρίς αστερίσκους τις βαρβαρότητες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.
Ο κ. Κασσελάκης είναι αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, αλλά δεν θα δει την Ομάρ: είχε ραντεβού με την AIPAC. Το ματαίωσε χθες μετά από τις μεγάλες αντιδράσεις. Όπως θα δούμε παρακάτω, οι δικαιολογίες του για τη ματαίωση είναι έωλες: η αρχική επιλογή αποκαλύπτει τι πραγματικά σκέπτεται και με ποιους θέλει να συμμαχήσει.
Η American Israel Public Affairs Committee (AIPAC-Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων Αμερικής Ισραήλ) είναι μια ισχυρότατη οργάνωση-λόμπι που παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο Μεσανατολικό. Χρηματοδοτείται από μεγάλους Αμερικανούς επιχειρηματίες και χρηματοδοτεί γενναία τους πολιτικούς που υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα το Ισραήλ. Και στις ΗΠΑ, τις εκλογές κερδίζει στο 90% των εκλογικών αναμετρήσεων, όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα για την εκστρατεία του..
Ποια είναι η αμερικανή φίλη του Στέφανου Κασσελάκη
«Η επιθετικότητα της AIPAC ήταν εμφανής αυτή την εβδομάδα»,γράφουν οι New York Times σε ένα πρόσφατο άρθρο για το συνέδριο της, «καθώς συγκέντρωσε περίπου 1.600 δωρητές και ανώτερους νομοθέτες και από τα δύο κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής Μάικ Τζόνσον και του γερουσιαστή Τσακ Σούμερ της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, για να συγκεντρώσει υποστήριξη και να δείξει τη δύναμή της. Ο κ. Νετανιάχου μίλησε στην ομάδα μέσω βιντεοσύνδεσης την Τρίτη».
Η ΑIPAC δεν υποστηρίζει μόνο τους ακραιφνείς φιλοισραηλινούς, αλλά αντιμάχεται και όσους δεν ακολουθούν την πολιτική της, χρηματοδοτώντας τους αντιπάλους τους. Συνεχίζει το ρεπορτάζ των New York Times:
«Ένα ξεχωριστό βίντεο-μοντάζ που έπαιξε για τους δωρητές στο συνέδριο, παρουσίαζε Δημοκρατικούς βουλευτές που επέκριναν το Ισραήλ ή εξέφραζαν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους. Οι αξιωματούχοι της AIPAC, της οποίας ηγείται ο Howard Kohr, ο διευθύνων σύμβουλός της, πίεσαν τους δωρητές να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες της ομάδας να νικήσει ορισμένους από τους βουλευτές (που επέκριναν το Ισραήλ). Σε ένα πάνελ συμμετείχαν δύο διεκδικητές, οι οποίοι διεκδικούν την εκλογή τους από τους Δημοκρατικούς που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της AIPAC».
Η καταστροφή των αντιπάλων και η πολιτική αυτοκτονία
«Ξέρω πολύ καλά τον μηχανισμό», έγραφε πρόσφατα στο περιοδικό Nation ένα παλιό στέλεχος της οργάνωσης. «Τον έχω δει ξανά και ξανά. Συμμετείχα στις συσκέψεις του προσωπικού της AIPAC στις οποίες ο πολιτικός διευθυντής συζητούσε ποιον “εμείς” θα υποστηρίξουμε σε αυτή την εκστρατεία και ποιον “εμείς” θα “καταστρέψουμε” στην άλλη. Παρευρισκόμουν επίσης σε συναντήσεις στο τεράστιο ετήσιο πολιτικό συνέδριο του AIPAC, στο οποίο συμμετείχαν 20.000 μέλη του AIPAC και σχεδόν ολόκληρο το Κογκρέσο, στις οποίες γίνονταν προτάσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων ».
Ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, έγραψε το 2006:
«η απροθυμία άσκησης κριτικής στις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης οφείλεται στις αποτελεσματικές προσπάθειες της AIPAC» και στην «απουσία σημαντικών αντίθετων φωνών..θα ήταν σχεδόν πολιτικά αυτοκτονικό για τα μέλη του Κογκρέσου να υποστηρίξουν μια ισορροπημένη θέση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, να προτείνουν στο Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο ή να μιλήσουν για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».
Η επιλογή και οι δικαιολογίες Κασσελάκη
Oι εξτρεμιστικές, φιλοπόλεμες θέσεις της AIPAC, που τάσσεται και υπέρ μιας αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράν, δεν βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία των Αμερικανών Εβραίων. Στους αντίποδες της AIPAC, βρίσκονται άλλες οργανώσεις όπως η Israel Policy Forum, και η J Street που συστήνουν μετριοπάθεια, τάσσονται υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τη δημιουργία δύο κρατών στην Παλαιστίνη.
Αντί να συναντηθεί μαζί τους, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε το επιθετικό, φιλοπόλεμο λόμπι της AIPAC, που είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον. Αυτή η επιλογή είναι χαρακτηριστική των συντηρητικών, στην ουσία Ρεπουμπλικανικών θέσεων που εκφράζει σε βασικά ζητήματα.
Το ραντεβού με την AIPAC είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Για μερικούς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και σκέπτονταν να μην ψηφίσουν καν στις ευρωεκλογές. Η Νέα Αριστερά έβγαλε επίσης ανακοίνωση, που αύξησε την πίεση.
Οι δικαιολογίες της « Αυγής» για τη ματαίωση δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. «Με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η συνάντηση κρίθηκε αναγκαίο να ακυρωθεί μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την άρνηση του Ισραήλ να επιδιώξει την αποκλιμάκωση της έντασης».
Πρώτον η AIPAC είναι αμερικανική οργάνωση! Πώς εξαρτάται ένα ραντεβού μαζί της από την «άρνηση του Ισραήλ»; Δεύτερον, η AIPAC είναι από τις πιο γνωστές οργανώσεις στις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόταν η θέση μιας τρίτης χώρας για να ξέρει κανείς τις θέσεις της. Το να πήγαινε ο κ. Κασσελάκης να μιλήσει με την AIPAC για την ειρήνη και την αποκλιμάκωση, είναι σαν να σχεδιάζεις να συζητήσεις με ανθρωποφάγο για τη χορτοφαγία.
Ο κ. Κασσελάκης είχε κλείσει ραντεβού είτε για χρήματα ή για επιρροή. Μήπως και για τα δύο μαζί; Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει με ..διαφάνεια στο κόμμα του.
Πρόσφατα έξω από τα γραφεία της AIPAC πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της γενοκτονίας στη Γάζα. Με ευθύνη του προέδρου του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μέσα στα γραφεία. Οχι έξω, με τους διαδηλωτές υπέρ της ειρήνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου