Σωτήρης Ρούσσος / Πήγαν «κατά διαόλου» 20 χρόνια στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ
Η Ουάσιγκτον αδυνατεί να κατευθύνει και να ελέγξει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα αναλώνει σημαντικούς στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους εκεί την ώρα που ο πραγματικός της ανταγωνιστής είναι η Κίνα στην ανατολική Ασία, όπως είπε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Σπύρο Σουρμελίδη o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος.
Ο κ. Ρούσσος σημείωσε ότι στις αρχές του μήνα το Ισραήλ με τον βομβαρδισμό του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό και την δολοφονία των 5 Ιρανών αξιωματικών άλλαξε το πλαίσιο της σύγκρουσης, από το στρατηγικό αδιέξοδο που αντιμετώπιζε στη Γάζα μπήκε σε ένα πολύ μεγαλύτερο πλαίσιο, είπε «δεν είναι μόνο η Γάζα, είναι η μεγάλη σύγκρουση με το Ιράν, πρέπει να αποφασίσετε με ποιον είστε ... αφήστε τη Γάζα και τα περί ανθρωπιστικής βοήθειας και ελάτε να δούμε την πραγματική σύγκρουση», αυτό λέει το Ισραήλ στις ΗΠΑ και τη Δύση, αλλάζει εντελώς το πλαίσιο.
Εκτίμησε ότι μετά την στρατιωτική αντίδραση του Ιράν, οι ΗΠΑ έχουν πολύ λίγες δυνατότητες να συγκρατήσουν το Ισραήλ, που έχει πάγια πρακτική, ένα δόγμα αποτροπής που λέει ότι «κάθε χτύπημα που δεχόμαστε πρέπει να το ανταποδίδουμε στο πολλαπλάσιο», αλλά και ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επίθεση του Ισραήλ, «άλλωστε θα το μάθουν πολύ αργά».
Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ δεν είναι δυνατόν να πουν ότι δεν θα υπερασπιστούν το Ισραήλ αν το Ιράν με τη σειρά του αρχίσει χτυπήματα όχι συμβολικού χαρακτήρα αλλά πραγματικά. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, «δεν είναι στις επιλογές καμίας κυβέρνησης των ΗΠΑ, είτε Μπάιντεν είτε Τραμπ είτε Ομπάμα ... ακόμη και ο Μπέρνι Σάντερς να ήταν, με βάση τις δηλώσεις τους τους τελευταίους 3-4 μήνες, κι αυτός το ίδιο θα έκανε. Γι' αυτό οι ΗΠΑ είναι σε τόσο δύσκολη θέση».
«Πηγαίνει κατά διαόλου όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός των ΗΠΑ της τελευταίας 20ετίας. Είχαν βασικό στόχο να απεγκλωβιστούν από τη Μέση Ανατολή, να απελευθερώσουν δυνάμεις και να τις μεταφέρουν στην ανατολική Ασία, εκεί που είναι ο πραγματικός ανταγωνιστής τους, η Κίνα ... Τώρα, έχουν σχεδόν διπλασιάσει τις δυνάμεις τους, σε αεροπλανοφόρα, μονάδες πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή, θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό», όπως είπε ο κ. Ρούσσος.
Για την Τεχεράνη, εκτίμησε ότι η επίθεση «ήταν μία πολιτική δήλωση με πυραύλους, όχι μία στρατιωτική επιχείρηση. Λέει ότι "το Ιράν δεν αστειεύεται, αν προκληθεί θα χτυπήσει, έχουμε τις δυνατότητες" και κάνει μία μικρή "επίδειξη" κάποιων από τα όπλα του».
«Παρά τα όσα ακούμε για "μουλάδες" που είναι "φανατικοί" κτλ., το Ιράν αναδεικνύεται σε έναν πολύ ορθολογικό παίκτη στην περιοχή. Έχει συμφέροντα, φίλιες δυνάμεις, αντιπάλους, πολιτεύεται όπως κάθε χώρα με βάση συμμάχους και εχθρούς... Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή μία συζήτηση κόστους/οφέλους με το Ιράν, τόσο για το πυρηνικό πρόγραμμά του όσο και για άλλα ζητήματα».
Επιβεβαίωσε εξάλλου ως αληθές το σενάριο της «συνεννόησης» Τεχεράνης-Ουάσιγκτον. «Δεν υπάρχει ΜΜΕ στη Μέση Ανατολή που να μην επιβεβαιώνει την συνεννόηση ΗΠΑ και Ιράν με "δίαυλο" επικοινωνίας το Ομάν».
Αντίθετα, ο κ. Ρούσσος σημείωσε ότι «δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν το Ισραήλ κινείται στην ίδια γραμμή» για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «το μόνο που θα συγκρατούσε πιθανώς τον Νετανιάχου θα ήταν μία κοινή δήλωση Μπάιντεν-Τραμπ, αλλά δεν περιμένω από τον Τραμπ να κάνει κάτι τέτοιο».
Για την Αθήνα και την Άγκυρα, ο ίδιος εκτίμησε ότι «κάθε φορά που υπάρχει κρίση με το Ιράν ή/και με το Ιράκ την τελευταία 50ετία, αυξάνεται κατακόρυφα η στρατηγική αξία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ ... η Τουρκία έκανε όλες τις "μεγάλες" της κινήσεις όταν υπήρχε πρόβλημα είτε στο Ιράν είτε στο Ιράκ ... ενώ μιλάει με όλους και έχει μεγάλη δυνατότητα διαμεσολάβησης».
Αντίθετα, «εμείς έχουμε απεμπολήσει αυτό το χαρακτηριστικό, που είχαμε καλύτερα από την Τουρκία, ήμασταν πιο καλοί σε αυτό ... μπορεί να είναι βαρύ αυτό που λέω αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πάρει θέση υπαξιωματικού επιμελητείας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου