Τρίτη, Απριλίου 16, 2024

ΑΠΟ ΩΡΑ ΣΕ ΩΡΑ Η "ΑΠΑΝΤΗΣΗ" ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ/ ΣΥΝΕΧΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΡΟΗ

 

Στο παραπέντε της αντεπίθεσης του Ισραήλ ο πλανήτης κρατά την αναπνοή του


Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν.

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να λάβει απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν εκ νέου τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, σκοτώνοντας πέντε άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να συζητήσει τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Λύνεται ο γόρδιος δεσμός στη Βουλή των ΗΠΑ για να χρηματοδοτηθεί το Ισραήλ

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα διεξαχθούν εντός της εβδομάδας ψηφοφορίες επί τεσσάρων χωριστών νομοσχεδίων για τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, έπειτα από μήνες διαφωνιών και αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των ρεπουμπλικάνων αντιπάλων του, ανακοίνωσε ο πρόεδρος αυτού του σώματος του Κογκρέσου.

Το ζήτημα προσέλαβε πολύ πιο επείγοντα χαρακτήρα μετά την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

«Αυτή την εβδομάδα, θα εξετάσουμε χωριστά σχέδια νόμου», συμπεριλαμβανομένων κειμένων που θα επιτρέψουν να «χρηματοδοτήσουμε τον ισραηλινό σύμμαχό μας» και επίσης να «υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον πόλεμό της για την απόκρουση της ρωσικής επίθεσης», δήλωσε ο «speaker» Μάικ Τζόνσον (περισσότερα εδώ).

04:40 Η Κίνα διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία για την αποκλιμάκωση Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία για να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον σαουδάραβα ομόλογό του Φάισαλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντάλα.

Το Πεκίνο εκτιμά την έμφαση του Ριάντ στην επίλυση του ζητήματος της επίθεσης στο προξενείο του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα με διπλωματικά μέσα, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Τουλάχιστον ένας νεκρός σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην Τζαμπάλια Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε τζαμί της πόλης Τζαμπάλια, στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διασώστες ανασύρουν επιζώντες και πτώματα από τα ερείπια μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό που κατέστρεψε ένα τζαμί και γειτονικά σπίτια στην περιοχή Al Fakhoura του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Υπάλληλος της πολιτικής άμυνας στο σημείο δήλωσε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το τζαμί και μεγάλος αριθμός παιδιών και γυναικών βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών.

04:02 Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ υπέρ της Παλαιστίνης – Κλείνουν δρόμους και γέφυρες Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων έχουν αποκλείσει δρόμους στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και το Όρεγκον, αφού άλλοι έκλεισαν προσωρινά τις μετακινήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο, όπως μεταφέρουν οι Times of Israel.

Η κυκλοφορία στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο έχει διακοπεί για ώρες, καθώς διαδηλωτές διέκοψαν όλη την κυκλοφορία οχημάτων, πεζών και ποδηλάτων στη γέφυρα Golden Gate και αλυσοδέθηκαν σε βαρέλια 55 γαλονιών γεμάτα με τσιμέντο κατά μήκος του Interstate 880 στο Όκλαντ.

Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές που διαδηλώνουν στο Μπρούκλιν εμποδίζουν την κυκλοφορία προς το Μανχάταν στη γέφυρα του Μπρούκλιν. Στο Γιουτζίν του Όρεγκον, οι διαδηλωτές μπλοκάρουν τον Interstate 5 (σ.σ. Διαπολιτειακή εθνική οδός), διακόπτοντας την κυκλοφορία στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο για περίπου 45 λεπτά.

Στο Σικάγο, οι διαδηλωτές ένωσαν νωρίτερα τα χέρια τους και απέκλεισαν τις λωρίδες του Interstate 190 που οδηγούν σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της χώρας γύρω στις 7 π.μ., μια διαδήλωση που όπως είπαν αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου «οικονομικού αποκλεισμού για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης», σύμφωνα με τη Rifqa Falaneh, μία από τις διοργανώτριες.

Τουλάχιστον 10 πτώματα βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο του νοσοκομείου Αλ Σίφα, σύμφωνα με αξιωματούχο υγείας της Γάζας Ο Motasem Salah, διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης της Γάζας, λέει ότι 10 πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από ομαδικό τάφο που ανακαλύφθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας.

Το νοσοκομείο δέχθηκε πρόσφατα επιδρομή και πολιορκία από ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι αποσύρθηκαν από την περιοχή στις αρχές του μήνα.

«Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέσα στο ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα για την αναζήτηση και την ταυτοποίηση των ομαδικών τάφων καθώς και των σωμάτων που έχουν ταφεί σε αυτούς τους τάφους», δήλωσε ο Salah.

Παρά την έλλειψη εμπειρογνωμόνων ιατροδικαστών και κατάλληλου εξοπλισμού, οι ομάδες έρευνας κατέφυγαν στη χρήση φτυαριών και των χεριών τους για να προσπαθήσουν να ξεθάψουν τα πτώματα ασθενών που πιστεύεται ότι ήταν ασθενείς και λάμβαναν θεραπεία στο νοσοκομείο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαλύψουμε αυτά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον πολιτών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Μέχρι στιγμής έχουμε ανασύρει 10 πτώματα που είχαν θαφτεί μπροστά από την κύρια είσοδο του ιατρικού συγκροτήματος Αλ Σίφα, κοντά στη μονάδα χειρουργικής», δήλωσε ο Salah στους δημοσιογράφους.

«Ορισμένα από αυτά τα πτώματα είναι σε αποσύνθεση, ενώ άλλα είναι μέρη του σώματος. Πολλά από αυτά ήταν γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε.

Oλόκληρος ο πλανήτης με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη κίνηση Νετανιάχου λίγες ώρες μετά τη δίχως προηγούμενο επίθεση του Ιράν. Θα απαντήσουμε αναλόγως απειλεί πίσω το Ιράν.

Μέτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να υπάρξει αντεπίθεση, να «χτυπήσει» το Ιράν. Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΙ στο Τελ Αβίβ, Σταύρος Ιωαννίδης το Ισραήλ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί ένα πλήγμα που θα «πονέσει» το Ιράν. Ένα πλήγμα που θα έχει τις «ευλογίες» των Αμερικανών και των λοιπών συμμάχων και το οποίο δεν θα προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο. Αυτή την χρυσή τομή αναζητούν τα μέλη του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ που αναμένεται να συνεδριάσει ξανά αύριο ενώ στη συνέχεια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει και τα μέλη της αντιπολίτευσης.

Με βάση την ενημέρωση που έκαναν σήμερα οι στρατιωτικές Αρχές του Ισραήλ και συγκεκριμένα η αεροπορία του Ισραήλ η οποία παρουσίασε και πιθανούς στόχους που έθεσε στη διάθεση του πολεμικού συμβουλίου, τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι τα εξής:

Πλήγμα που μπορεί να γίνει σε ιρανικές υποδομές, σε εργοστάσια πχ. παραγωγής οπλισμού ή πυραύλων χωρίς ωστόσο όπως αναφέρουν οι πηγές να υπάρχουν θύματα από αυτές τις επιθέσεις. Εξετάζεται ακόμα το σενάριο να χτυπηθούν οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν όπως στο Λίβανο τη Χεζμπολάχ, Φρουρούς της Επανάστασης, στη Συρία, στο Ιράκ ακόμα και στην Υεμένη, τους Χούθι, να δοθεί δηλαδή ένα μήνυμα μέσω των αντιπροσώπων οι οποίες βρίσκονται σε σύγκρουση έτσι κι αλλιώς με το ισραήλ Ένα ακόμη πιο ακραίο σενάριο που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή αφορά χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, το οποίο προς το παρόν σύμφωνα με πληροφορίες δεν προκρίνεται. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς λίγο πριν την επίθεση του Ιράν υπήρχαν πληροφορίες και για τον οπλισμό που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και για τους πιθανούς στόχους που είναι οι στρατιωτικές βάσεις και κυρίως τα αεροδρόμια. Επιπλέον, αυτό που γνωρίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών καθώς και ο ισραηλινός στρατός είναι πως το Ιράν έχει ακόμα τη δυνατότητα και το απόθεμα οπλισμού για να εξαπολύσει νέες και σφοδρότερες επιθέσεις και γι’αυτό στο πολεμικό συμβούλιο καταλήγουν πως πρέπει να δοθεί μια απάντηση που να είναι σαφής και ξεκάθαρη.

Ωστόσο, υπάρχει, διάσταση απόψεων μεταξύ βασικών μελών του συμβουλίου, καθώς οι ακραίοι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου πιέζουν για άμεση και σκληρή απάντηση.

Μπάιντεν: «Δεσμευόμαστε» για την ασφάλεια του Ισραήλ και των άλλων περιφερειακών εταίρων «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αφοσιωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Όπως είπε, παραμένει επικεντρωμένος στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και για τους ομήρους, καθώς εργάζεται για να αποτραπεί η διάχυση της σύγκρουσης σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

«Δεσμευόμαστε σε μια κατάπαυση του πυρός που θα φέρει τους ομήρους στο σπίτι και θα αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης πέρα ​​από αυτό που υπάρχει ήδη», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος έκανε τα σχόλια καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι στο Οβάλ Γραφείο εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στην περιοχή.

«Είμαστε επίσης αφοσιωμένοι στην ασφάλεια του προσωπικού και των εταίρων μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ», είπε ο Μπάιντεν. «Η εταιρική σχέση μεταξύ του Ιράκ και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη» κατέληξε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, στέκονται ενωμένοι για να αμυνθούν έναντι αυτής της απειλής.

Στην επιχείρηση αναχαίτισης συμμετείχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταρρίπτοντας πάνω από 80 ντρόουνς και 6 βαλλιστικούς πυραύλους και ο Τζο Μπάιντεν εξαίρει την ικανότητα του αμερικανικού στρατού, μιλώντας με τον αντισυνταγματάρχη της μοίρας που σταμάτησε τους πυραύλους της Τεχεράνης.

Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί «κλιμάκωση» με το Ιράν αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Ισραήλ, δηλώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν Οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν κλιμάκωση» αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ.

«Νομίζω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αμυνθεί μόνο του όταν είναι θύμα επιθετικότητας…», δήλωσε, καταδικάζοντας την ιρανική επίθεση ως «πρωτοφανή σε εύρος και μέγεθος», η πρώτη ευθεία επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε και πάλι λόγο για έντονη διπλωματική κινητικότητα «τις τελευταίες 36 ώρες, με στόχο τον συντονισμό μιας διπλωματικής απάντησης για να προσπαθήσει να αποτραπεί η κλιμάκωση» στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά του ο Αλί Ταμίμ δήλωσε ότι η Βαγδάτη κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στην περιοχή θα μετεξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν .

H Κίνα καλύπτει πλήρως το Ιράν για τη διαμάχη με το Ισραήλ

Η κινεζική πλευρά σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua μετέφερε πως ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν ενημέρωσε τον Γουάνγκ για τη θέση του Ιράν σχετικά με την επίθεση στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, λέγοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έδωσε την απαραίτητη απάντηση στην επίθεση αυτή και ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας ως απάντηση στην παραβίαση της κυριαρχίας του. Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν συμπλήρωσε ότι το Ιράν είναι πρόθυμο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και δεν έχει καμία πρόθεση περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης.

Ο Γουάνγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, δήλωσε ότι «η Κίνα καταδικάζει έντονα και αντιτίθεται σθεναρά στην επίθεση στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, θεωρώντας την ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαράδεκτη».

Η Κίνα «σημείωσε (σ.σ. χρησιμοποίησαν την λέξη noted, δηλαδή ως «υπογράμμισαν») τη δήλωση του Ιράν ότι η δράση που ανέλαβε ήταν περιορισμένη και αποτελούσε πράξη αυτοάμυνας ως απάντηση στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Συρία», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Περισσότερα για την ανακοίνωση από την ιρανική και την Κινεζική πλευρά και την μεταξύ τους πολυεπίπεδη συνεργασία, θα βρείτε εδώ.

Η Ιορδανία επέτρεψε στα ισραηλινά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Ιράν

Ένας αξιωματικός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας λέει ότι η Ιορδανία επέτρεψε σε ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της για να καταρρίψουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν νωρίς την Κυριακή, αναφέρει το NBC News.

«Για να αντιμετωπίσουμε κάτι που έρχεται από τα ανατολικά, πρέπει να πετάξουμε κάπου που βρίσκεται ανατολικά του Ισραήλ», λέει ο αξιωματικός. «Αυτό έγινε με συντονισμό».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα μαχητικά της Ιορδανίας και του Ισραήλ συντονίστηκαν από τον αμερικανικό στρατό, σε αυτό που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ και η Ιορδανία πολέμησαν δίπλα-δίπλα.

02:56 Ισραήλ: Για έξυπνη ανταπόδοση στο Ιράν, κάνει λόγο ο Νετανιάχου – Θα προειδοποιηθούν οι ΗΠΑ Τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ μεταδίδει ότι θα υπάρξει ανταπόδοση στο Ιράν, η οποία θα είναι έξυπνη, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, που φέρεται να είπε πως θα προειδοποιήσει γι’ αυτήν τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε υπουργούς του κόμματός του, του Λικούντ, ότι η ανταπόδοση της επίθεσης που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της χώρας του πρέπει να είναι έξυπνη, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan.

Κατά τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου, που επικαλέστηκε πηγή του στην κυβέρνηση Νετανιάχου, δόθηκε στις ΗΠΑ η υπόσχεση πως θα υπάρξει προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον για την ανταπόδοση ώστε να έχουν χρόνο οι αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις να προετοιμαστούν για ενδεχόμενα ιρανικά αντίποινα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ισραήλ: Παραμένουν στη Μέση Ανατολή τα αμερικανικά μαχητικά που συνέδραμαν κατά την επίθεση του Ιράν

Ο υποπτέραρχος Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ανακοίνωσε πως μοίρες μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή καθώς και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο Θάλασσα, που συμμετείχαν στην προσπάθεια εξουδετέρωσης ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών νωρίς την Κυριακή.

Το USS Carney και το USS Arleigh Burke, αμφότερα αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού, κατέρριψαν πυραύλους από τη θάλασσα. Το Ιράν ισχυρίζεται -με το Ισραήλ να διαψεύδει- πως οι υπερηχητικοί πύραυλοι του, πέρασαν την ισραηλινή και αμερικανική αεράμυνα.

O επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας εξέφρασε την ανησυχία του πως το Ισραήλ έχει στους στόχους του, τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά δήλωσε τη Δευτέρα ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να στοχεύσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προσθέτωντας ότι οι επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις ιρανικές εγκαταστάσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι το Ιράν έκλεισε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του την Κυριακή για «λόγους ασφαλείας» και ότι ενώ άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα, κράτησε μακριά τους επιθεωρητές του ΙΑΕΑ «μέχρι να δούμε ότι η κατάσταση είναι απολύτως ήρεμη». «Θα συνεχίσουμε αύριο», δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Αυτό δεν είχε αντίκτυπο στη δραστηριότητα των επιθεωρήσεών μας».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος του Ισραήλ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο Γκρόσι δήλωσε «Μας απασχολεί πάντα αυτή η πιθανότητα». Προέτρεψε σε «άκρα αυτοσυγκράτηση». Ο ΙΑΕΑ επιθεωρεί τακτικά τις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως τα εργοστάσια εμπλουτισμού στη Νατάνζ, που βρίσκονται στην καρδιά του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Ακροδεξιοί Ισραηλινοί μπλοκάρουν τη διάβαση Allenby με την Ιορδανία για να εμποδίσουν φορτηγά με βοήθεια για τη Γάζα

Δεκάδες ακροδεξιοί, με κάποιους να ισχυρίζονται πως υπήρχαν και οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, συγκεντρώθηκαν στο πέρασμα Άλενμπι μεταξύ Ιορδανίας και Δυτικής Όχθης για να εμποδίσουν, όπως λένε, ένα αναμενόμενο χερσαίο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τη Λωρίδα.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από την Tzav 9, μια ακροδεξιά ομάδα που αντιτίθεται στο να επιτραπεί η αποστολή βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας, όσο οι όμηροι που απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν αιχμάλωτοι.

Τα tweets που μοιράστηκε η ομάδα υποστηρίζουν ότι η ομάδα κατάφερε να αιφνιδιάσει την αστυνομία και να αποκλείσει με επιτυχία το πέρασμα, το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ.

Πηγές: In.gr/skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: