Πέμπτη, Απριλίου 18, 2024

Black Magic/«Καλιόστρο» (1949): ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Όρσον Γουέλς για το πιο μυστηριώδες πρόσωπο της προηγούμενης χιλιετίας

Ο τελευταίος αλχημιστής - Ο κόμης Καλιόστρο


«Γι` άλλους ένας σπουδαίος θεραπευτής και μυστικός και γι` άλλους ένας επικίνδυνος τσαρλατάνος, που οι επαναστατικές αντιλήψεις του υπονόμευαν τις μοναρχίες της Γαλλίας και της Ρωσίας. (. . .) Η φυσιογνωμία του Καλιόστρο επηρέασε τον Ουίλιαμ Μπλέικ, ενέπνευσε τον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ και τον Φάουστ του Γκαίτε. Η Αικατερίνη η Μεγάλη τον έδιωξε από τη Ρωσία. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ τον έκλεισε στη Βαστίλη για τη φημολογούμενη ανάμιξή του στην κλοπή του διαμαντένιου περιδέραιου της Μαρίας Αντουανέτας. Τέλος, με διαταγή του Πάπα Πίου Στ΄, συνελήφθη και φυλακίστηκε από την Ιερά Εξέταση ως αιρετικός, για τη σχέση του με τη συνωμοτική μυστική εταιρεία των Ιλλουμινάτι. Ωστόσο, στο Λονδίνο, τη Βαρσοβία και την Πετρούπολη είχε ιδρύσει πρωτοποριακές «θεραπευτικές κλινικές» για τους άπορους, ενώ οι ικανότητές του στα πεδία της αλχημείας και του πνευματισμού του χάρισαν διεθνή φήμη.»

undefinedΑλεσσάντρο Καλιόστρο(1743-1795)

Ο Ιταλός απατεώνας που πλούτισε πουλώντας γιατροσόφια σε αριστοκράτες, με την 14χρονη σύζυγό του. Μυήθηκε στη μασονία και καταδικάστηκε σε θάνατο από την Ιερά Εξέταση...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/tag/alesantro-nti-kaliostro/


Η ταινία Cagliostro είναι μια προσαρμογή του μυθιστορήματος του Αλεξάντερ Δουμά ''Joseph Balsamo'' που προβλήθηκε το 1949.

Η σκηνοθεσία είναι του γεννημένου στην Ρωσσία Γκρέγκορι Ρατόφ. Διαδραματίζεται τον 18ο αιώνα, και πρωταγωνιστεί ο Orson Welles στον ρόλο του Joseph Balsamo, ενός υπνωτιστή, μάγου και τσαρλατάνου, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Count Cagliostro, μαζί του παίζει η Nancy Guild ως Lorenza / Marie Antoinette. 

Orson Welles : Cagliostro

Nancy Guild : Marie Antoinette -Alias- Lorenza

Akim Tamiroff : Gitano

Frank Latimore : Gilbert de Rezel

Valentina Cortese : Zoraida

Margot Grahame : Mme. Du Barry

Stephen Bekassy : Vicomte de Montagne

Berry Kroeger : Alexandre Dumas, Sr.

Gregory Gaye : Chambord -Alias- Monk

Raymond Burr : Alexandre Dumas, Jr.

Lee Kresel : Roi Louis XVI

Charles Goldner : Dr. Franz Anton Mesmer

Robert Atkins : Roi Louis XV

Réal : Gregory Ratoff

Scén : Charles Bennet 

Scén+ : Richard Schayer 

Genre : Drame

Producteur : Gregory Ratoff

Musiques de : Paul Sawtell

Photos de : Ubaldo Arata, Anchise Brizzi et Otello Martelli

Distributeur : United Artists

Roman de : Alexandre Dumas

Ο Ιταλός απατεώνας που πλούτισε πουλώντας γιατροσόφια σε αριστοκράτες, με την 14χρονη σύζυγό του. Μυήθηκε στη μασονία και καταδικάστηκε σε θάνατο από την Ιερά ΕξέτασηΟ Αλεσσάντρο Καλιόστρο (Alessandro Cagliostro, 2 Ιουνίου 1743- 26 Αυγούστου 1795) ήταν Ιταλός περιηγητής και τέκτονας. Υπήρξε σωσίας του κοινού εγκληματία Τζουζέππε Μπάλσαμο. Εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του μόλις γεννήθηκε στη Μάλτα ενώ εκεί, όπως ισχυριζόταν ο ίδιος, μυήθηκε στη μουσική και στην αλχημεία. Νυμφεύτηκε τη Λορέντσα Φελιτσιάνι (Lorenza Feliciani) και ταξίδευσαν μαζί στο Λονδίνο, όπου και έγιναν μέλη τεκτονικής οργάνωσης.

Υιοθέτησε ως τεκτονικό σύμβολο τον ουροβόρο, δηλαδή το φίδι που δαγκώνει την ουρά του. Ίδρυσε τεκτονική στοά στην Χάγη. Έκανε ταξίδια σε Ρωσία, Γερμανία και Γαλλία και ισχυριζόταν ότι θεράπευε μέσω μαγνητισμού.

Ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, η φήμη του απλώθηκε και του πρότειναν να γίνει γιατρός του Βενιαμίν Φραγκλίνου. Διώχθηκε ποινικά μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση με το αδαμάντινο περιδέραιο της Βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας και φυλακίστηκε για εννέα μήνες στη Βαστίλη, για απάτη. Τελικά αθωώθηκε, καθώς δε βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή του.https://cinesavant.com/wp-content/uploads/2022/01/6658d.jpg

Παρόλ' αυτά, τον έδιωξαν από τη Γαλλία και πήγε στην Αγγλία, όπου και κατηγορήθηκε πως ήταν ο κακοποιός Τζουζέππε Μπάλσαμο (Giuseppe Balsamo), για να το διαψεύσει ο ίδιος ενώπιον του αγγλικού λαού και να του ζητήσουν και συγγνώμη όσοι τον είχαν κατηγορήσει.

Ο Καλιόστρο πήγε στη Ρώμη και έπεσε σε παγίδα κατασκόπων της Ιεράς Εξέτασης, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί με σκοπό δήθεν να τους μυήσει σε τεκτονικές τελετές. Ο Καλιόστρο σχεδίαζε να συστήσει τεκτονική ομάδα μέσα στη Ρώμη. Αυτή του η πρωτοβουλία δε σχετιζόταν τόσο με τη δίψα για τις καινοτόμες ιδέες αλλά με ζητήματα επιβίωσης: οικονομικά στο χείλος της καταστροφής και έχοντας ενεχυριάσει τα κοσμήματα της συζύγου του, χωρίς να είναι κανείς πρόθυμος να του κάνει πίστωση αποφάσισε να συγκροτήσει μία τεκτονική στοά, οι οικονομικές εισφορές των μελών της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ίδιο και θα του εξασφάλιζαν ζωή άνετη. Είχε προηγηθεί καταγγελία από τη Λορέντζα Φελτσιάνι, γνωστή και ως Σεραφίνα, σύζυγο του Καλιόστρο, για την όλη δράση του, καταγγελία που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1789. Συνελήφθη στις 27 Δεκεμβρίου 1789, φυλακίστηκε στο Κάστρο των Αγγέλων (Castel Sant' Angelo) και, λίγο μετά, καταδικάστηκε με απόφαση που εκδόθηκε στις 7 Απριλίου 1791 σε θάνατο ως τέκτονας. Αργότερα ο Πάπας Πίος Στ' μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια δεσμά.https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQyA4VRhCrasnOYjSvun6Bql9ivKsiie5o2c3zWfviGpg&s

Μετά την απόπειρα δραπέτευσής του, οδηγήθηκε στις φυλακές του Σαν Λέο, στην Εμίλια-Ρομάνια της Ιταλίας, όπου και πέθανε στις 26 Αυγούστου το 1795.

Το θέμα της ταινίας περιλαμβάνεται στο έργο του Α. Δουμά :

Τα μυθιστορήματα της Αντουανέτας (οκτώ στον αριθμό!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: