Εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν σημαίνει παγκόσμιος εφιάλτης – Τα 2 σενάρια
Η Κίνα ανακοίνωσε πως προχωρά στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος πέντε αμερικανικών κατασκευαστριών, ως αντίποινα για την πιο πρόσφατη πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε την Τρίτη (9/1) εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου.
Οι πωλήσεις όπλων από την Ουάσιγκτον στην Ταϊπέι αποτελούν αιτία συχνών εντάσεων με το Πεκίνο. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της και η κυβέρνηση της νήσου απορρίπτει την κινεζική θέση.
Οι κυρώσεις ανακοινώνονται μερικές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή στην Ταϊβάν προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, το Σάββατο 13η Ιανουαρίου.
Τον Δεκέμβριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πωλήσεις εξοπλισμών αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν ώστε να τη βοηθήσει στη συντήρηση συστημάτων πληροφορικής των ενόπλων δυνάμεων.
Για την κινεζική διπλωματία, η πρόσφατη πώληση «υπονομεύει σοβαρά την εθνική κυριαρχία και τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας της Κίνας και θέτει σοβαρά σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν».
Οι εταιρείες που θα υποστούν κυρώσεις είναι οι BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, Viasat και Data Link Solutions.
Οι αρχές στο Πεκίνο θα παγώσουν τυχόν πόρους των εταιρειών αυτών και θα απαγορεύσουν σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην Κίνα κάθε δοσοληψία μαζί τους, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Αν και η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, κι αν και οι ΗΠΑ την προμηθεύουν με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, υποσχόμενες πως θα προστατεύσουν την ανεξαρτησία της και θα σπεύσουν προς βοήθεια της σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, μέχρι στιγμής ούτε το Πεκίνο ούτε η Ουάσινγκτον εμφανίζονται έτοιμες να «σπάσουν» το σημερινό status quo τους.
ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ;
Δημοσίευμα του Bloomberg υποστηρίζει πως μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ταϊβάν, θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία το αστρονομικό ποσό των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας κατά πολύ τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Ένας πόλεμος για την Ταϊβάν θα κόστιζε τόσο πολύ σε αίμα και σε πόρους που ακόμη και εκείνοι που είναι δυσαρεστημένοι με το status quo έχουν λόγους να μην τον ρισκάρουν» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει πως το κόστος των 10 τρισ. δολαρίων ισοδυναμεί με το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Βάσει του δημοσιεύματος, έχουν ήδη δημιουργηθεί οι συνθήκες για μια πιθανή κρίση γύρω από την Ταϊβάν δεδομένης της αυξανόμενης στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής του Πεκίνου, της ενίσχυσης του αισθήματος εθνικής ταυτότητας στην Ταϊβάν αλλά και της επιδείνωσης των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ.
Η «επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη, δήλωσε την Κυριακή (31/12) στην ομιλία του για το νέο έτος ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ανεβάζοντας τον τόνο σε σχέση με πέρυσι, την ώρα που έμεναν λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν το νησί εκλέξει νέο ηγέτη.
«Αν και ο Mao εξέφρασε την επιθυμία του να ενώσει την ηπειρωτική χώρα με την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της ζωής του, δεν μπόρεσε να το πετύχει με τη δύναμη που διέθετε η Κίνα εκείνη την εποχή» ανέφερε ο Xi Jinping, υπαινισσόμενος πως οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ενδεχομένως να είναι αυτός που θα πάρει το ρίσκο και θα φέρει εις πέρας την ένωση, κάτι που αν μη τι άλλο, θα εκτοξεύσει την πολιτική του υστεροφημία σε επίπεδα που δεν έχει φτάσει κανείς Κινέζος ηγέτης.
ΤΑ ΔΥΟ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Βάσει του δημοσιεύματος, έχουν αναλυθεί δύο πιθανά σενάρια. Για να εκτιμηθούν οι συνέπειες στο παγκόσμιο ΑΕΠ, χρησιμοποιείται ένα σύνολο μοντέλων που εξετάζει τις επιπτώσεις στις προμήθειες των ημιαγωγών (μικροτσίπ), τη διακοπή της μεταφοράς εμπορευμάτων, την επιβολή κυρώσεων και δασμών καθώς και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές.
Στο πρώτο σενάριο, το οποίο προβλέπει μια στρατιωτική επιχείρηση της Κίνας κατά της Ταϊβάν, με τις ΗΠΑ να εμπλέκονται στη σύγκρουση, η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να χάσει το 10,2% του ΑΕΠ της τον πρώτο χρόνο του πολέμου. Βάσει αυτού, η Ταϊβάν θα έχανε το 40% του ΑΕΠ της, η Κίνα το 16,7% του ΑΕΠ της και οι ΗΠΑ το 6,7% του ΑΕΠ, ενώ τεράστιο θα ήταν το οικονομικό πλήγμα για τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και για τα περισσότερα κράτη της ανατολικής Ασίας.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τον στρατιωτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν, κάτι που σημαίνει πως θα αποκόψει το νησί από το παγκόσμιο εμπόριο. Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια οικονομία θα μέτραγε απώλειες της τάξης του 5% του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, η Ταϊβάν θα έχανε το 12,2% του ΑΕΠ της, η Κίνα το 8,9% του ΑΕΠ της και οι ΗΠΑ το 3,3% του ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου