Παρουσίαση του βιβλίου του Τεύκρου Μιχαηλίδη "Εικασία 3ν+1", από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, στον ΙΑΝΟ, 07.10.2022.
Για το βιβλίο μίλησει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος.
Αποσπάσματα διάβασαν η ηθοποιός Μαρία Δαμασιώτη και ο μεταφραστής, συγγραφέας και αφηγητής, Ανδρέας Μιχαηλίδης.
********************************
Τον συγγραφέα και μαθηματικό Τεύκρο Μιχαηλίδη φιλοξενεί η εκπομπή «Βιβλιοβούλιο», που θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 20:00 από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι διδάκτωρ Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Εργάστηκε ως καθηγητής Μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ δημοσίευσε άρθρα και μελέτες σχετικά με την εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης στη διδασκαλία των μαθηματικών.
Στο χώρο της λογοτεχνίας, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι από τους βασικούς εισηγητές στην Ελλάδα της λεγόμενης «μαθηματικής μυθοπλασίας». Συνολικά έχει δημοσιεύσει επτά μυθιστορήματα, μία συλλογή διηγημάτων, μία συλλογή δοκιμίων και δύο νεανικά αφηγήματα. Πρώτο του μυθιστόρημα ήταν τα «Πυθαγόρεια εγκλήματα» (εκδ. Πόλις 2006), που μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες. Πιο πρόσφατο είναι το «Εικασία 3ν+1» (εκδ. Ψυχογιός 2022). Το μυθιστόρημά του «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού» (εκδ. Πόλις 2013) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει μεταφράσει περί τα 30 βιβλία λογοτεχνικά και επιστημονικά, σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Θαλής+Φίλοι» και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.
Με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Εικασία 3ν+1» ο συγγραφέας συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για την ηρωίδα του βιβλίου του, αστυνομικό Όλγα Πετροπούλου, με έφεση στα Μαθηματικά και στην ανάγνωση του Μπόρχες, για τα μαφιόζικου τύπου εγκλήματα που περιγράφει και που θεωρεί ότι είναι πολύ διαδεδομένα στην ελληνική κοινωνία, για την ανάγκη του να γράφει για όσα τον εξοργίζουν, χωρίς όμως να κάνει σταυροφορία. Επίσης εξηγεί τι είναι η «μαθηματική μυθοπλασία», που άνθισε στην Ελλάδα και διεθνώς από το 1990 και μετά, τις επιρροές, αλλά και τις διαφορές της, από την αστυνομική λογοτεχνία του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ και του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Ακόμη μιλά για το ιστορικό μαθηματικό μυθιστόρημα, που επίσης υπηρετεί, αλλά και για την τεχνητή νοημοσύνη και την πιθανότητα να δημιουργούνται με τεχνητό τρόπο, μυθιστορήματα στο μέλλον.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της Κυριακής, ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλά για τη νουβέλα του Κώστα Ακρίβου «Ανδρωμάχη» (εκδ. Μεταίχμιο, 2022), ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Όλα για το τίποτα» του Βάλτερ Κεμπόφσκι (μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Δώμα 2022) και «Ελεύθερη. Μεγαλώνοντας στο Τέλος της Ιστορίας» της Λέα Ούπι (μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Πατάκη 2022).
Αρχισυνταξία-Παρουσίαση: Μανώλης Πιμπλής
Κριτική: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου
Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Παπασπύρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου