Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023

Διάνα Βουτυράκου : Οι δεξαμενές σκέψεις ως εργαλεία παροχής σύγχρονων αριστερών πολιτικών προτάσεων

 

13409719a.jpg

Οι δεξαμενές σκέψεις ως εργαλεία συνεργατικής παραγωγής πολιτικής

Τα θεματικά και επιμέρους think tanks θα στοχεύουν στην παροχή σύγχρονων αριστερών προτάσεων, οι οποίες τελικά θα οδηγούν στη διαμόρφωση πολιτικού προγράμματος
 
Διάνα Βουτυράκου, επιστήμονας ρομποτικής

Τα θεματικά και επιμέρους think tanks θα στοχεύουν στην παροχή σύγχρονων αριστερών προτάσεων, οι οποίες τελικά θα οδηγούν στη διαμόρφωση πολιτικού προγράμματος

Από τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες τα μηνύματα που αξίζει να διερευνηθούν είναι, πρώτον, η μεγάλη αποχή και, δεύτερον, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να πείσει με το πρόγραμμά του τους πολίτες, ανεξάρτητα από την ηλικιακή τους ομάδα ή την επαγγελματική τους ιδιότητα. Τα μηνύματα ελήφθησαν, αξιολογούνται, και βάσει αυτής της αξιολόγησης δημιουργούνται νέες πρωτοβουλίες εντός του κόμματος, προκειμένου να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών με μία κυβερνητική πρόταση που θα απαντά στις προσδοκίες τους. Το πολιτικό σκέλος αυτής της πρότασης είναι αναγκαίο να πλαισιώνεται από τεχνοκρατική επάρκεια.

Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης ανακοινώθηκε προ ημερών από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η δημιουργία θεματικών δεξαμενών σκέψης (think tanks), οι οποίες θα καλύπτουν τους τομείς του κόμματος, αλλά θα εκτείνονται και πέρα από αυτούς. Για παράδειγμα, η κατανόηση των αναγκών της νεολαίας, η ενεργοποίηση της συμμετοχής της στα κοινά, και σύγχρονες προτάσεις για την προστασία των νέων από την εργασιακή επισφάλεια και για την ανάσχεση του brain drain, ακόμα δε περισσότερο για την αναστροφή και μετατροπή του σε brain gain, θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή δεξαμενή σκέψης.

Η δεξαμενή σκέψης δεν είναι κάτι καινοφανές για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αφού και ο Αλέξης Τσίπρας διέθετε τη δική του ομάδα τεχνοκρατών συμβούλων. Ωστόσο, η μορφή και ο ρόλος του think tank ως θεσμός επανασχεδιάζεται, με σκοπό πλέον να θεμελιωθεί ένας δίαυλος αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ των τμημάτων του κόμματος, των μελών του και των δεξαμενών σκέψης, ώστε η πολιτική και οι τεκμηριώσεις να παράγονται συνεργατικά, έχοντας πάντοτε ως αφετηρία και τελικό αποδέκτη την κοινωνία.

Τα θεματικά και επιμέρους πλέον think tanks θα στοχεύουν στην παροχή σύγχρονων αριστερών προτάσεων, οι οποίες τελικά θα οδηγούν στη διαμόρφωση πολιτικού προγράμματος. Στόχος είναι τόσο να επανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και να γίνουν σαφείς και ορατές η επάρκεια και ικανότητα του κόμματος στο να καταθέτει άμεσα αποτελεσματικές προτάσεις και λύσεις που απαντούν σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα. Για τη στελέχωση των δεξαμενών σκέψης θα αξιοποιηθεί ανθρώπινο δυναμικό από πολλαπλές πηγές, όπως μέλη του κόμματος, το προϋπάρχον think tank, άνθρωποι που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στο νέο αυτό εγχείρημα, αλλά και άτομα που θα αποφασιστούν σε συνεργασία με τα επιμέρους τμήματα του κόμματος. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, τα νέα άτομα που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, είναι πολύ ευχάριστο ότι ο αριθμός τους αυξάνεται ραγδαία μέρα με τη μέρα.

Είναι σημαντικό εδώ να υπογραμμιστεί ο διακριτός και επικουρικός ρόλος των δεξαμενών σκέψης, αλλά και να γίνει σαφές ότι δεν θα πρόκειται για μια τεχνοκρατική ελίτ η οποία θα καταθέτει προτάσεις αφ’ υψηλού.

Τουναντίον, στόχος είναι η κάθε δράση και η κάθε πρόταση που θα παράγονται από τα think tanks να εναρμονίζονται με τις παρούσες και καίριες αγωνίες, ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών. Εξού και είναι κρίσιμης σημασίας η προαναφερθείσα αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των μελών και στελεχών του κόμματος, τα οποία ασφαλώς και θα πρέπει να είναι γειωμένα στην κοινωνία και να αφουγκράζονται τις ανάγκες της, και των τεχνοκρατών συμβούλων. Εξίσου κρίσιμο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι το ζητούμενο της ενότητας και της κοινής κατεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ώστε να καταστεί δυνατή η συνδιαμόρφωση ενός σύγχρονου αριστερού προγράμματος διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, μια κυβέρνηση που θα μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική ευημερία και να απαντήσει πειστικά στα προβλήματα των πολιτών. Για να συμβεί όμως αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πρέπει πρώτα να μάθει από τα λάθη του, να ακούσει το σαφές μήνυμα των εκλογών και με ενότητα να προχωρήσει μπροστά. Να δημιουργήσει τις δομές εκείνες που απαιτούνται για την επικοινωνία και συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού του, μελών, τμημάτων, βουλευτών, και τεχνοκρατών, ώστε τελικά να αποδείξει και να πείσει τους πολίτες πως έχει τη γνώση να παράξει και την ικανότητα να εφαρμόσει μια αριστερή κυβερνητική πρόταση, η οποία θα προσφέρει δίοδο και όραμα έξω και πέρα από την παρούσα δυσμενή «κανονικότητα».

*Διάνα Βουτυράκου(1995)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ /ΤΗΕ MILLION POUND NOTE: αναδεικνύοντας το σπινθηροβόλο χιούμορ του Μαρκ Τουαίην

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ  (ΤΗΕ MILLION POUND NOTE) Το The Million Pound Note είναι μια βρετανική κωμωδία του 1954 ,σε σκηνοθεσία του Ρόναλν...