Σε άρθρο τους στον Guardian, οι συγγραφείς και δημοσιογράφοι Τιμ Άνταμς [Tim Adams] και Ρόμπερτ ΜακΚράμ [Robert McCrum] ξεχώρισαν δεκαπέντε σπουδαία πολιτικά μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, μυθοπλασίες που «αντανακλούν τις αρετές και τις αμαρτίες της εποχής τους». Στην κεντρική εικόνα, ο Γερμανός δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ [Bertolt Brecht].
Επιμέλεια: Book Press
Σε άρθρο τους στον Guardian, οι συγγραφείς και δημοσιογράφοι Τιμ Άνταμς και Ρόμπερτ ΜακΚράμ ξεχώρισαν δεκαπέντε σπουδαία πολιτικά μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, τα οποία «αντανακλούν τις αρετές και τις αμαρτίες της εποχής τους».
Η λίστα περιλαμβάνει σημαντικά βιβλία που πραγματεύονται ζητήματα που μας απασχολούν ως σήμερα, όπως την έξαρση του φυλετικού ρατσισμού και τον κίνδυνο ξεσπάσματος ενός καταστροφικού πολέμου, ο οποίος καραδοκεί ακόμα και στη Δύση, καθώς και κλασικά έργα που σχολιάζουν εν γένει τον παραλογισμό και τη διαφθορά που σχετίζονται με το δέλεαρ της εξουσίας.
Ακολουθούν τα βιβλία της λίστας, με τη σειρά που αναφέρονται στην αρχική δημοσίευση.
Λογοτεχνικά βιβλία
Γέννημα θρέμμα (εκδ. Σύγχρονη Εποχή, μτφρ. Λίλυ Εξαρχοπούλου), του Ρίτσαρντ Ράιτ
«Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία του Μπίγκερ Τόμας, ενός μαύρου που ζει στο νότιο Σικάγο τη δεκαετία του 1930, και ο οποίος δολοφονεί δύο γυναίκες, μια λευκή και μια μαύρη. Το βιβλίο ξεσήκωσε αντιδράσεις, καθώς ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Μπίγκερ, προκειμένου να μετριάσει την ποινή του πελάτη του, συνδέει τα εγκλήματα με τον ρατσισμό και την καταπίεση που δέχονται οι Αφροαμερικανοί, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κοινωνία των λευκών.
Χάρη σε αυτό το βιβλίο πολιτικοποιήθηκαν πολλά μέλη του Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, και μέχρι σήμερα, αποτελεί σημείο αναφοράς για το #BlackLivesMatter».
Ο καλός στρατιώτης Σβέικ (εκδ. Νίκας, μτφρ. Ασημίνα Βουρδάμη), του Γιάροσλαβ Χάσεκ
«Η ξεκαρδιστική, γεμάτη με οργή, σάτιρα του Χάσεκ για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρέμεινε ανολοκλήρωτη, καθώς ο συγγραφέας πέθανε το 1923, αλλά ενέπνευσε κάθε μεταγενέστερη επαναστατική πράξη στην Ανατολική Ευρώπη και πέρα από αυτήν.
Οι ζοφερές περιπέτειες του αξέχαστου πεζικού του Χάσεκ, εμπνευσμένες από τις εμπειρίες του ίδιου του συγγραφέα στο πεδίο της μάχης, καθιέρωσαν την ιδέα του πολέμου ως τον απόλυτο παραλογισμό του ανθρώπου».
Ο Άτλας επαναστάτησε (εκδ. Ωκεανίδα, μτφρ. Χριστιάννα Σαμαρά), της Άυν Ραντ
«Το τελευταίο μυθιστόρημα της Ραντ αποτελεί, από το 1957, το έτος που πρωτοκυκλοφόρησε, τη Βίβλο των φιλελεύθερων και των νεοφιλελεύθερων, και είναι αδιαμφισβήτητα το μυθιστόρημα που αντικατοπτρίζει περισσότερο το πνεύμα του κινήματος ‘’Ας κάνουμε την Αμερική ξανά σπουδαία’’. Το βιβλίο περιγράφει τον αγώνα μιας οικογένειας να κρατήσει ανοιχτή την εταιρεία σιδηροδρόμων της, ενάντια σε ένα αυταρχικό κράτος. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια δυστοπική Αμερική, παρουσιάζει ένα έθνος το οποίο υποφέρει εξαιτίας των υπερβολικών κρατικών παρεμβάσεων, και προσπαθεί να αποδείξει πως ακόμα και οι σπουδαίοι οραματιστές, οι ‘’ηθικοί εγωιστές’’, οι κύριοι κινητήρες της Ιστορίας και οι δημιουργοί του πλούτου, μπορούν να χτυπηθούν και να καταστραφούν από τους ανεξέλεγκτους ‘’σοσιαλιστές’’».
Η ιστορία της θεραπαινίδας (εκδ. Ψυχογιός, μτφρ. Αύγουστος Κορτώ), της Μάργκαρετ Άτγουντ
«Το μυθιστόρημα της Καναδής συγγραφέα και ακτιβίστριας Μάργκαρετ Άτγουντ -που ενέπνευσε προσφάτως μια κινηματογραφική διασκευή από το Channel 4- παρουσιάζει μια πολύ ιδιαίτερη δυστοπική εκδοχή της Αμερικής, όπου μια διεστραμμένη και φονταμενταλιστική χριστιανική ομάδα έχει καταλάβει τον έλεγχο της χώρας. Η αφηγήτρια του βιβλίου είναι η Όφρεντ, μια γυναίκα που, όπως πολλές άλλες, κρατείται αιχμάλωτη, ως ‘’θεραπαινίδα’’, προκειμένου να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή του είδους, για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη στειρότητα του πληθυσμού».
The ragged-trousered philanthropists, του Ρόμπερτ Τρέσελ
«Ο ήρωας του μυθιστορήματος, Φρανκ Όουεν, είναι ένας σοσιαλιστής που ζει την εποχή που το εργατικό κίνημα κερδίζει για πρώτη φορά έδαφος στη βρετανική πολιτική σκηνή. Καθώς ο Όουεν εργάζεται για την ανακαίνιση ενός σπιτιού, τάσσεται κατά του καπιταλισμού και της κάστας των διεφθαρμένων πολιτικών και των υποκριτικών φιλελεύθερων που τους υποστηρίζουν - καθώς και των εργαζομένων που τους αποδέχονται. Το βιβλίο απορρίφθηκε ευρέως και παρέμεινε αδημοσίευτο για πολλά χρόνια μετά από τον θάνατο του Τρέσελ, αλλά διασώθηκε από την κόρη του και τελικά προωθήθηκε από τον Τζορτζ Όργουελ, ο οποίος θεωρούσε πως ήταν ένα έργο που όλοι θα ‘πρεπε να διαβάσουν».
Τι ωραίο πλιάτσικο (εκδ. Πόλις, μτφρ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου), του Τζόναθαν Κόου
«Οι υπερβολές του θατσερισμού ενέπνευσαν πολλές σάτιρες -από το Χρήμα του Μάρτιν Έιμις μέχρι τη Γραμμή της ομορφιάς του Άλαν Χόλινγκχερστ-, αλλά κανένα βιβλίο δεν καυτηρίασε τη δεκαετία του 1980, με τόσο αποτελεσματικό και ξεκαρδιστικό τρόπο, όσο η σύντομη ιστορία του Κόου για τη φανταστική οικογένεια Γουίνσο. Οι κληρονόμοι των Πύργων των Γουίνσο καταλαμβάνουν όλες τις θέσεις εξουσίας εκείνης της εχθρικής δεκαετίας: είναι αρθρογράφοι σε σκανδαλοθηρικές εφημερίδες, έμποροι όπλων, εργοστασιάρχες-κτηνοτρόφοι, τραπεζίτες, γκαλερίστες, πολιτικοί. Μέσα από τις καταστροφικές διαμάχες και συμμαχίες τους, παρουσιάζεται μια κοινωνία που ξεπουλήθηκε στον πλειοδότη». [............................................]
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ =>15 σπουδαία πολιτικά μυθιστορήματα και θεατρικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου