Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023

Ποιος λέει την αλήθεια για το μακελειό στο νοσοκομείο στη Γάζα;

Παλαιστίνη νοσοκομείο

Το μακελειό στο νοσοκομείο και η «μάχη» για την αλήθεια

efsyn.gr


Έρευνα του Al Jazeera διαψεύδει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς για παλαιστινιακό πύραυλο • Δυτικά ΜΜΕ μειώνουν δραματικά τον αριθμό των νεκρών • Η στάση Ουάσινγκτον και Μπάιντεν και το αίτημα για ανεξάρτητη έρευνα.

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις καταγράφονται για το έγκλημα πολέμου με τους πολλούς νεκρούς στο νοσοκομείο Αλ Άχλι, με τις αλληλοκατηγορίες να συνεχίζονται και τις έρευνες να πληθαίνουν.

Στις σημερινές εξελίξεις, το αραβικό δίκτυο Al Jazeera έδωσε στη δημοσιότητα δική του έρευνα με την οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς πως το χτύπημα προήλθε από αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου εντός της Γάζας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δίκτυο στην έρευνα έγινε ανάλυση από βίντεο που προήλθαν από πολλές πηγές καταγράφει ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ «καταστράφηκαν και διαλύθηκαν» στον αέρα από το αμυντικό σύστημα της χώρας. Πέντε δευτερόλεπτα μετά την καταστροφή του τελευταίου πυραύλου ήρθε ο βομβαρδισμός του νοσοκομείο, σημειώνει το Al Jazeera.

Παράλληλα, το δίκτυο έδωσε στη δημοσιότητα και μια δική του ανάλυση για το ισραηλινό αφήγημα και τις αλλαγές σε αυτό τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικά αναφέρει το Al Jazeera:

  • Μετά τον βομβαρδισμό ο σύμβουλος του Μπένιαμιν Νετανιάχου για τα social media έκανε ένα tweet πανηγυρίζοντας και λέγοντας ότι η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τρομοκρατική βάση της Χαμάς μέσα σε νοσοκομείο της Γάζας. Λίγο αργότερα διέγραψε τη συγκεκριμένη ανάρτηση.
  • Ο ισραηλινός στρατός έσπευσε γρήγορα να απαρνηθεί τις όποιες ευθύνες για την επίθεση στο νοσοκομείο και κατηγόρησε την οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ. Μαζί με τη συγκεκριμένη ανάρτηση ανέβασε και ένα βίντεο το απεικόνιζε τη στιγμή της εκτόξευσης, αλλά είχε χρονική ένδειξη μία ώρα μετά την επίθεση. Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε το βίντεο στη συνέχεια.
  • Λογαριασμοί που σχετίζονται με τον ισραηλινό στρατό άρχισαν να δείχνουν κι άλλα βίντεο από την επίθεση, τα οποία διαψεύστηκαν γρήγορα, καθώς ήταν από το 2022.

Δεκάδες και όχι εκατοντάδες οι νεκροί;

Την ίδια στιγμή από χθες το βράδυ κυκλοφορούν αναφορές που αναθεωρούν δραματικά τον αριθμό των θυμάτων από το μακελειό, με δημοσιεύματα σε δυτικά μέσα ενημέρωσης να επικαλούνται έρευνα του ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat.

Σε αυτή αναφέρεται ότι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 10 – 50, ενώ προστίθεται πως το συγκεκριμένο πλήγμα δεν μπορεί να προέρχεται από βομβαρδισμό.

Γερμανικά και γαλλικά δημοσιεύματα, εξάλλου, επικαλούνται αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών που ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές. Η ίδια πηγή φέρεται να υποστηρίζει ότι το Ισραήλ «μάλλον δεν ευθύνεται» για τον βομβαρδισμό, επικαλούμενη «σοβαρά στοιχεία» που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Επιμένει η Ουάσινγκτον, ανεξάρτητη έρευνα ζητά η Ιορδανία

Το blame game, ωστόσο, έφτασε ήδη τις προηγούμενες ημέρες και στο πιο υψηλό επίπεδο, καθώς ο Τζο Μπάιντεν ενστερνίστηκε πλήρως τις θέσεις του Μπένιαμιν Νετανιάχου και το ισραηλινό αφήγημα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση κράτησε αποστάσεις και αραβικά και μουσουλμανικά κράτη επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες στο Τελ Αβίβ.

Σήμερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, έκανε λόγο για πληροφορίες που έδειχναν ότι «ορισμένοι Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας πίστευαν ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από εσφαλμένη εκτόξευση ρουκετών ή πυραύλων που πραγματοποιήθηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ). Οι μαχητές εξακολουθούν να ερευνούν τι είχε συμβεί».

Κανείς δεν πιστεύει το παραπάνω αφήγημα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο NBC News ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, τονίζοντας την ανάγκη για ανεξάρτητη, διεθνή, έρευνα.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το βρετανικό Channel 4, αρκετοί ειδικοί αμφισβητούν τα ηχητικά και εικόνες, που παρουσίασαν Ισραηλινοί από την επίθεση. Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ψεύτικη τη συνομιλία μεταξύ δύο φερόμενων μαχητών της Χαμάς, την οποία παρουσίασαν χθες σαν απόδειξη ότι το χτύπημα έγινε μέσα από τη Γάζα. «Ο τόνος, η σύνταξη, η προφορά και τα ιδιώματα είναι παράλογα» έγραψε ο έμπειρος ανταποκριτή του καναλιού, Άλεξ Τόμσον. 

Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, πάντως, κάλεσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει και να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες στις οποίες βασίζεται ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο για την έκρηξη στο Αγγλικανικό Νοσοκομείο στη Γάζα όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.
Η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση αυξάνεται διαρκώς, ενώ υπάρχει σύγκρουση και μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς η παλαιστινιακής καταγωγής βουλευτής, Ρασίντα Τλάιμπ, δηλώνει ότι για την επίθεση ευθύνεται το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν απέδωσε την έκρηξη σε πυραύλους της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Από την άλλη, ο γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν χαρακτήρισε «πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι μέλη του Κογκρέσου έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ισραήλ για την τραγωδία στο νοσοκομείο στη Γάζα», λέγοντας: «Ποιος θα έπαιρνε στα σοβαρά τα λόγια μιας ομάδας που μόλις σφαγίασε αθώους Ισραηλινούς αμάχους έναντι αυτών του βασικού μας συμμάχου;»
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...