Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2023

Η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών απένειμε τα πρώτα της βραβεία

 

https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/main/public/2023-10/Pittaki-vraveio-1020.jpg.webp?itok=orw4Z-mA

Και το βραβείο πάει στο... Θέατρο

efsyn.gr

Είναι η πρώτη φορά που οι κριτικοί θεάτρου, για την ακρίβεια η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών που ιδρύθηκε το 2015 με στόχο ανάμεσα σε άλλους την προαγωγή του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών στη χώρα μας, απένειμε συνολικά 16 βραβεία και δύο επαίνους, τιμώντας όλες τις πτυχές της παραστατικής δημιουργίας, σε μια λιτή τελετή που έγινε, το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών.

Με στόχο να καλύψουν την ημεδαπή θεατρική δημιουργία, η οποία μερικές φορές συντελείται κάτω από δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, τη θεατρική σεζόν από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον φετινό Σεπτέμβριο, η Κριτική Επιτροπή ανέλαβε να καλύψει τη θηριώδη θεατρική παραγωγή της Αθήνας, παράλληλα με εκείνη της Θεσσαλονίκης, αλλά και των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων όλης της Ελλάδας.

Η πολυσυλλεκτικότητα, η συμπερίληψη και η εξωστρέφεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης, αξίες που αποτυπώθηκαν στις επιλογές της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων που αποτελούν οι Σμαρώ Κώτσια, Ιωάννα Μπλάτσου, Γιώργος Παπαγιαννάκης, Σάββας Πατσαλίδης, Ελευθερία Ράπτου, Τόνια Τσαμούρη, Δημήτρης Τσατσούλης.

Αναλυτικά τα βραβεία της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για τη θεατρική περίοδο 2022-2023 έχουν ως εξής:

1. Βραβείο Φωτιστικού σχεδιασμού: Νίκος Βλασόπουλος (Σπιρτόκουτο. The Musical, βασισμένο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, σε λιμπρέτο Γιάννη Οικονομίδη - Δώρη Αυγερινόπουλου, σκην. Γιάννης Νιάρρος, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση).

2. Βραβείο Κίνησης/χορογραφίας: Χαρά Κότσαλη (Η Άνοδος του Αρτούρο Ούι του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σκην. Άρης Μπινιάρης, Θέατρο Ark).

3. Βραβείο Μουσικής- Μουσικού Σχεδιασμού: Θοδωρής Οικονόμου (Τα φώτα της πόλης του Τσάρλι Τσάπλιν, σκην. Αμάλια Μπένετ, Εθνικό Θέατρο-ΡΕΞ).

4. Βραβείο Ενδυματολογίας: Πάρις Μέξης (Η Άνοδος του Αρτούρο Ούι του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σκην. Άρης Μπινιάρης, Θέατρο Ark).

5. Βραβείο Σκηνογραφίας: Τίνα Τζόκα (Τα φώτα της πόλης του Τσάρλι Τσάπλιν, σκην. Αμάλια Μπένετ, Εθνικό Θέατρο-ΡΕΞ).

6. Βραβείο Video Art - Flash Animation: Παντελής Μάκκας (Ιππόλυτος του Ευριπίδη, σκην. Κατερίνα Ευαγγελάτου, Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Επιδαύρου).

7. Βραβείο Καλύτερης Παράστασης ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης – Μαλλιά κουβάρια του Νικολάου Λάσκαρη, σκην. Τάσος Πυργιέρης.

8. Βραβείο Θεάτρου για Παιδιά και Εφήβους: Ιστορίες για να μην κοιμάσαι (κείμενο βασισμένο σε έργα του Νόελ Γκρεγκ, σκην. Θάνος Τοκάκης, Εθνικό Θέατρο). Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι (του Μάικ Κένι, σκην. Ηλίας Καρελλάς, Θέατρο Κάππα).

9. Βραβείο Σύγχρονου Ελληνικού Έργου: Και εφύτευσεν ο θεός παράδεισον της Βαλέριας Δημητριάδου (σκην. της ίδιας, ομάδα C. for Circus, Σύγχρονο Θέατρο).

10. Βραβείο Δραματουργίας: Σοφία Καραγιάννη & Μυρτώ Αθανασοπούλου (Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς του Χρόνη Μίσσιου, σκην. Σοφία Καραγιάννη, Θέατρο 104).

11. Βραβείο Νέας/Νέου Ηθοποιού: Δημήτρης Μαμιός (Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς του Χρόνη Μίσσιου, σκην. Σοφία Καραγιάννη, Θέατρο 104).
Άννα Μαρκά-Μπονισέλ (Ο γλάρος του Άντον Τσέχωφ, σκην. Σάββας Στρούμπος, ομάδα Σημείο Μηδέν, Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος).

12. Βραβείο Ερμηνείας: Μιλτιάδης Φιορέντζης (Andy του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου, σκην. Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος, Θέατρο του Νέου Κόσμου).

13. Βραβείο Επιτελεστικών Τεχνών: Λούνα της Ρίκα Μπενβενίστε, σκην. Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Ομάδα Angelus Novus, Θέατρο στο Λεωφορείο).
Sebastian των Βασίλη Νούλα & Κώστα Τζημούλη (σκην. Βασίλης Νούλας, Ομάδα Nova Melancholia, Χώρος ΠΛΥΦΑ).

14. Βραβείο Σκηνοθεσίας: Θωμάς Μοσχόπουλος (Pomona του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ, Θέατρο Πόρτα).

15. Βραβείο Καλύτερης Παράστασης: Ο Γλάρος του Άντον Τσέχωφ (σκην. Σάββας Στρούμπος, ομάδα Σημείο Μηδέν, Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος).

16. Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου: Ρένη Πιττακή. Το μεγάλο Βραβείο Θεάτρου φιλοτέχνησε και πρόσφερε αφιλοκερδώς ο ζωγράφος-Καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Σεβαστάκης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου & Παραστατικών Τεχνών Σάββας Πατσαλίδης προλογίζοντας τη βραβευθείσα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου: «Ηθοποιός με ανεπτυγμένη αίσθηση των ιδιαιτεροτήτων και δυσκολιών της ζωντανής επικοινωνίας, ηθοποιός με βαθιά καλλιεργημένη την αίσθηση του μέτρου, της θερμοκρασίας του σανιδιού και της δράσης, της χημείας των σωμάτων, της μουσικότητας και ρυθμικότητας της κάθε αρθρωμένης λέξης, της σημαίνουσας σιωπής και της επίσης σημαίνουσας παύσης, προσεκτική στην κάθε λεπτομέρεια, χαρισματική, με εύπλαστο υποκριτικό φορτίο, αγάπησε το σανίδι όπως και αυτό την αγάπησε πολύ. Και ο κόσμος της πλατείας, ακόμη πιο πολύ».

Η Ένωση Κριτικών απένειμε και δύο επαίνους:

1ος Έπαινος: Θεατρική ομάδα κωφών "Τρελά χρώματα" (τον έπαινο παρέλαβε η Έλλη Μερκούρη, ηθοποιός και σκηνοθέτις της ομάδας).

2ος έπαινος: Θεατρικό Εργαστήρι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού (τον έπαινο παρέλαβε ο Στρατής Πανούριος, σκηνοθέτης της ομάδας).

Την Τελετή Απονομής παρουσίασαν οι κριτικοί θεάτρου και ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Ματίνα Καλτάκη και Γιώργος Παπαγιαννάκης, ενώ κατά τη διάρκειά της έπαιξε μουσικά κομμάτια το μουσικό σύνολο Athenaeum Saxophone Quartet.

Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών

Η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2015 σε μια πρωτοβουλία να διαφυλάξουμε και να προάγουμε, μέσα σε μια δύσκολη αξιακή, οικονομική και μιντιακή συγκυρία, την αδέσμευτη σκέψη, τη γόνιμη και παρεμβατική κριτική, την ουσιαστική ανταλλαγή αισθητικών κριτηρίων και εντυπώσεων με συναδέλφους και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάμεσα στους σκοπούς μας, όπως αυτοί ορίζονται από το καταστατικό μας, είναι:

► Η ουσιαστική συμβολή των κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών στη διαμόρφωση και άσκηση ενός έγκυρου και τεκμηριωμένου επιστημονικά κριτικού λόγου.

► Η αναβάθμιση του ρόλου της κριτικής, η καλλιέργεια εποικοδομητικών σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των μελών του Σωματείου όσο και με συναδέλφους του εξωτερικού, η ανταλλαγή απόψεων πάνω στο αντικείμενο της κριτικής και η συνεχής ενημέρωση.

► Ο σεβασμός των κανόνων δεοντολογίας κατά την άσκηση της κριτικής που έχει εισηγηθεί η Διεθνής Ένωση Κριτικών (άρθρο 6 του καταστατικού μας) και η μέριμνα για την εφαρμογή τους.

► Η ενθάρρυνση της εγχώριας θεατρικής δημιουργίας και η προβολή της στο εξωτερικό.

► Η καλλιέργεια συνθηκών τέτοιων που να ευνοούν την ανάπτυξη νέων μορφών θεατρικής έκφρασης.

► Η προάσπιση και η προστασία του πολλαπλώς βαλλόμενου επαγγέλματος του κριτικού.

► Η στήριξη και η προώθηση του ελληνικού θεάτρου και των παραστατικών τεχνών στο σύνολό τους.

Απόρροια των παραπάνω στοχεύσεών μας είναι η παρούσα απονομή τιμητικών θεατρικών βραβείων αλλά και βραβείων σε κατηγορίες θεαμάτων που εμπίπτουν στον ευρύτερο χώρο των παραστατικών τεχνών.

Μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών:

  • Σάββας Πατσαλίδης (Πρόεδρος)
  • Ειρήνη Μουντράκη (Αντιπρόεδρος)
  • Γιώργος Παπαγιαννάκης (Γραμματέας)
  • Γρηγόρης Ιωαννίδης (Ταμίας)
  • Εύη Προύσαλη (Έφορος Δημοσίων Σχέσεων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...