Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023

Ζόλταν Κόρντα - Τα τέσσερα φτερά (1939): μεγαλειώδες έπος

"Τα Τέσσερα Φτερά"! Η πετυχημένη  νουβέλα που έγραψε ο Βρετανός συγγραφέας A. E. W. Mason το 1902 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τον ίδιο τίτλο  ...έξι (6) φορές,  τις χρονιές 1915, 1921, 1929, 1939, 1978 και 2002 .

Μία από τις καλύτερες είναι η Βρετανική  του 1939, αν και ορισμένοι προτιμούν την  Αμερικανική "εκδοχή" του 1978 με τους  Λόρενς Ολιβιέ και Τσάρλτον Ίστον.

https://m.media-amazon.com/images/I/51PMgPxMliL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg
  • Allan Jeayes, Archibald Batty, C. Aubrey Smith, Clive Baxter, Derek Elphinstone, Donald Gray, Frederick Culley, Hal Walters, Henry Oscar, Jack Allen, John Clements, June Duprez, Norman Pierce, Ralph Richardson, Robert Rendel
  • Zoltan Korda
  • Adventure, Drama, Romance, War
  • August 3, 1939

    The Four Feathers (1939 film)

 Λονδίνο, 1895. Ακολουθώντας μια μακρά οικογενειακή παράδοση, ο Xάρι Φάβερσαμ γίνεται αξιωματικός, αν και η ιδέα δεν τον ενθουσιάζει καθόλου. Παραιτείται λίγο πριν αναχωρήσει το Σύνταγμά του για το Σουδάν, μη θέλοντας να συμμετάσχει στον πόλεμο. Τότε λαμβάνει από τρεις φίλους και τη μνηστή του τέσσερα λευκά φτερά, ως ένδειξη δειλίας.Από εκείνη τη στιγμή, χάνει τα πάντα, εκτός από τέσσερα λευκά φτερά, που του δίνουν οι φίλοι του σε ένδειξη ντροπής για τη δειλία του! Ένα για κάθε ιδέα που απαρνήθηκε: Ελευθερία, Πατρίδα, Τιμή, Πάθος. 

Τότε ο Χάρι, με καινούργια ταυτότητα, θα ταξιδέψει στη «Μαύρη Ηπειρο», όπου, μέσα σε αντίξοες καταστάσεις και κινδύνους, θα προσπαθήσει να σώσει τη ζωή του καλύτερου φίλου του έστω και αν πρέπει να θυσιάσει γι’ αυτό όλα όσα αγαπάει!

Μια συγκλονιστική περιπέτεια εποχής, επικών προδιαγραφών, που αναφέρεται στον ηρωισμό, τη λύτρωση, την αθάνατη φιλία, την αντιζηλία και τον έρωτα!

Η ταινία βασίζεται ιστορικά στην επανάσταση των δερβίσηδων του τότε Αγγλοαιγυπτιακου Σουδάν, εναντίον της αιγυπτοβρετανικής κατοχής,στα τέλη του 19ου αιώνα.Οι Άγγλοι στην αρχή τα βρήκαν σκούρα,αφού αρχικά οι Σουδανοίκατέλαβαν το Χαρτούμ, στο τέλος κατάφεραν να επικρατήσουν  , στέλνοντας πολλά στρατεύματα στο Σουδάν.  Διαβάστε για το αιματηρό κεφάλαιο της βρετανικής αποικιοκρατικής πολιτικής:

Πόλεμος του Μαχντί - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  10+1 αστυνομικά μυθιστορήματα για το Πάσχα 17–21 λεπτά ...